SVE O UEFINOJ LIGI NACIJA

Hrvatska u elitnoj skupini novog natjecanja, protivnici će joj biti sami europski velikani


HINA
11.10.2017.16:00
Hrvatska u elitnoj skupini novog natjecanja, protivnici će joj biti sami europski velikani
Reuters

sažeto

U Ligi A će, uz Hrvatsku, biti Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska


HINA
11.10.2017.16:00

Hrvatska nogometna reprezentacija svrstana je u elitni razred, među 12 najboljih europskih momčadi Lige nacija, novog natjecanja Uefe, čija će se grupna faza igrati od rujna do studenog iduće godine, nakon SP u Rusiji, a završni turnir četiri najbolje reprezentacije u lipnju 2019.

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija izabranih prema Uefinom koeficijentu po završetku europskih kvalifikacija za SP 2018. nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska. Te će momčadi biti smještene u četiri skupine po tri na ždrijebu koji će biti održan 24. siječnja 2018. u Lausannei.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom iduće godine, a pobjednici četiri skupine unutar Lige A sudjelovat će na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto i finale) od 5. do 9. lipnja 2019. godine i boriti se za naslov pobjednika Lige nacija. Četiri posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine preselit će u niži, B rang natjecanja.

Kraj prijateljskih utakmica

Uefina Liga nacija stvorena je kao zamjena za "besmislene" prijateljske utakmice i kako bi reprezentacije koje imaju sličan renking imale što više kompetitivnih utakmica.

Liga B također ima 12 reprezentacija, a čine ju domaćin SP-a 2018. Rusija, Austrija, Wales, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Danska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Bosna i Hercegovina, Češka i Turska. Četiri pobjednika svake od skupina bit će promovirani u Ligu A, a posljednjeplasirane reprezentacije će preseliti u C razred.

Ligu C, u kojoj je 15 reprezentacija, čine Srbija, koja je ostvarila izravan plasman na SP, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Škotska, Finska, Grčka, Cipar, Norveška, Izrael, Rumunjska, Albanija, Estonija i Litva. Reprezentacije će biti razvrstane u tri skupine po četiri, a jedna će imati tri reprezentacije. Za Ligu C vrijede ista pravila napredovanja i nazadovanja: prve četiri reprezentacije iz svake skupine će u Ligu B, a četiri posljednjeplasirane preselit će u Ligu D.

U najnižem razredu Lige nacija je 16 najslabije rangiranih reprezentacija Europe, a to su: Azerbajdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, San Marino, Kosovo, Andora i Gibraltar.

A što je s kvalifikacijama?

Osim, što će iz kalendara potpuno istisnuti pripremne utakmice, Uefina Liga nacija utjecat će i na kvalifikacije za EURO 2020. godine. One su na rasporedu u pet termina 2019. godine, a 55 europskih nacija bit će raspoređeno u deset skupina, od kojih će u pet biti smješteno po šest, a u preostalih pet po pet momčadi. Po dva kvalifikacijska kola bit će odigrana u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom 2019. godine, a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti izravan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostale četiri reprezentacije će doći kroz redizajnirane dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, a glavni kriterij za sudjelovanje u njima bit će plasman u Ligi nacija.

Svaki od četiri razreda trebao bi dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020., a mjesta u dodatnim kvalifikacijama su inicijalno rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda. Ako su pobjednici skupina kroz kvalifikacije stekli izravno pravo sudjelovanja na završnom turniru, onda će u doigravanje za EURO 2020. sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda.

Za plasman na završni turnir bit će potrebne dvije pobjede, jer će se igrati jednokružnim sustavom: jedna utakmica polufinala iz koje će se pobjednici boriti za mjesto na završnom turniru. Domaćina polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom. Te utakmice na rasporedu su u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

hrvatska nogometna reprezentacija

Uefa

Liga nacija

Euro 2020.

Podijeli članak