RETROVIZOR: FIFA-ina instruktorica

'Hrvatskoj nije odgovarao VAR u Rusiji jer je dosuđen kazneni udarac protiv Francuske, ali to donosi pošteniji nogomet'


Slaven Knežević
28.08.2019.19:00
'Hrvatskoj nije odgovarao VAR u Rusiji jer je dosuđen kazneni udarac protiv Francuske, ali to donosi pošteniji nogomet'
Cropix

sažeto

S prvom FIFA-inom instruktoricom za suđenje iz Hrvatske, Ladom Rojc, pričali smo o VAR-u i svemu što on donosi


Slaven Knežević
28.08.2019.19:00

Lada Rojc je svojevremeno bila najbolje što Hrvatska nudi kada govorimo o nogometnim sucima. Lada je predvodnica naših sudaca i sutkinja u brojnim stvarima, a prva je postala i FIFA-ina instruktorica suđenja još 2016. godine. Sudila je brojna Svjetska prvenstva za mlađe kategorije, a najsjajniji dio karijere obilježilo je svakako suđenje na Svjetskom prvenstvu za žene u Njemačkoj 2011. godine i polufinale Olimpijskih igara u Londonu godinu dana nakon toga.

Lada Rojc

Tema našeg razgovora s Ladom je bio, naravno, nogomet. Fokusirali smo se na nadolazeće Svjetsko prvenstvo i VAR koji je nakon što je isproban u svijetu, najavljen i za HNL. No, najprije, kako je uopće Lada došla do sudačkih voda?

"Nisam to uopće planirala. Nagovorili su me na nogomet i počela igrati u tadašnjoj ŽNK Gorici. Bilo mi je blizu. Da sam morala putovati na treninge negdje daleko, sigurno nikada ne bih odabrala nogomet. No, kako mi je bilo blizu, a volim nogomet, ipak sam otišla", kaže nam Lada pa nastavlja:

"Nakon nekih tri godine, na jednom treningu su se pojavili gospodin Nujić i gospodin Mikulčić koji su me nagovarali da počnem sa suđenjem. Stavili su mi bubu u uho, a kako je seminar bio u Gorici, odlučila sam probati. Tako je sve krenulo, bez imalo planiranja. Samo sam htjela ostati u nogometu i sportu na bilo koji način."

Cropix

Ta sudačka karijera je bila itekako blistava. Lada je prva iz Hrvatske bila na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, a sada je i prva koju je FIFA odabrala da bude instruktorica za suđenje.

"Kroz sudačku karijeru sam primijećena i prepoznali su moj radi i trud pa sam postala i instruktorica. Nije to samo uspjeh u polufinalu ili finalu velikih prvenstava, nego se gleda baš neka širina i znanja, i komunikacije, i svega. Ne postaju svi suci nakon karijere automatski FIFA instruktori", kaže nam Lada.

Osim što je sutkinja, Lada je i profesorica geografije u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Gorici. Potežete li kada žute i crvene kartone u razredu ili su klinci ipak mirniji od nogometaša i nogometašica?

"Naravno da je nogomet prisutan i u školi kroz pitanja i zafrkanciju. Ja nemam problema s klincima. Volim svoj posao i oni to osjete. Moraš biti pravedan i strog i onda nemaš nikakvih problema. Za sad nisam morala potezati žute i crvene kartona, hahaha. Nisam ih čak nikad ni donijela u razred."

Cropix

Iako nije imala prilike koristiti VAR kada je sudila, Lada ga smatra pozitivnim pomakom. Za početak nam je objasnila u kojim se situacijama koristi VAR.

"VAR se uključuje u četiri situacije i to samo u slučaju 'jasne i očigledne pogreške' ili 'propuštenog ozbiljnog incidenta. To znači da se gleda ima li ili nema pogotka, kaznenog udarca, crvenog kartona, ali samo kada se radi o izravnom crvenom, a koristi se i onda kada sudac opomene ili isključi pogrešnog igrača ekipe koja je napravila prekršaj", kaže Lada pa dodaje:

"VAR svakako pomaže, ali i dalje sudac mora donijeti odluku koja se mijenja samo ako snimka jasno pokaže da je došlo do očigledne greške. Iako na nekim utakmicama igrači traže VAR, pregled snimke može inicirati samo sudac koji i donosi konačnu odluku. Ne postoji ni vremensko ograničenje jer je točnost važnija od brzine. Komunikacija je najvažnija i ona se snima."

Cropix

Ipak, u ovom kratkom vremenu u kojem smo mogli vidjeti VAR na djelu, pokazalo se da opet ima pogrešaka, a to onda baca sumnju na namještanje i ispada dosta nezgodno.

"Zato je važno da sudac na terenu i VAR-ovac imaju iste kriterije. Ne može sudac procijeniti da se igra dalje, a ovaj u VAR sobi dosuditi kazneni udarac jer on ima takav kriterij. Tu dolazi do tih grešaka i zato se inzistira na kriterijima. Jasno se treba znati što je za koji karton i što je kazneni udarac. Zato je važno da budu usklađeni kriteriji i da sudac na terenu jasno opiše VAR-ovcu što je vidio, a ovaj njemu unutra onda pronađe kameru koja će rasvijetliti slučaj", kaže Lada pa nastavlja:

"Tu je i osobnost svakog suca. Bila je situacija prošle sezone na utakmici PSG-a. Bio je jedan brutalan faul za čisti crveni karton, a sudac je dao žuti. Kamera mu je pokazala kontakt i vidi se sve i on ostane kod žutog. To bi i moji učenici u školi prepoznali kao crveni karton. E tu je sad ta osobnost i nemogućnost nekoga da prizna neku grešku. To je stvar karaktera suca i VAR nije kriv zbog toga. VAR se još razrađuje i sigurno će tu biti još promjena, ali to je sjajna stvar za nogomet. S druge strane, prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu je sudac Mažić dodijelio kazneni udarac jer je iz njegovog kuta to uistinu tako izgledalo. Nakon toga mu je VAR-ovac dao kameru iza gola koja je pokazala da nema kontakta i on je iste sekunde poništio svoju odluku. To govori o Mažiću i njegovoj veličini i da mu nije problem promijeniti mišljenje kada je u krivu."

Kritičari VAR-a kažu i kako on usporava igru.

"To su takva minimalna zaustavljanja u kontekstu cijele utakmice da stvarno nemaju nekog prevelikog utjecaja na igru. Osim toga, ekipa koja će na temelju VAR-a dobiti dobru konačnu odluku i od toga profitirati, sigurno da bi oni i duže čekali za to. Nisu još provedene mjerenja, ali mislim da za provjeru jednog gola na utakmici na kojoj je rezultat 0-0 ni pet minuta nije previše čekati."

Varanje suca je imalo i neku draž ponekada. Ok, nije drago onome tko na temelju toga izgubi, ali primjerice jedan Pippo Inzaghi je cijelu karijeru izgradio na simuliranju i rubnom zaleđu.

"Meni to nije draž, meni je to nepoštena igra i ne bih voljela da se takvi kao Pippo bacakaju po kaznenom prostoru i dobiju kazneni. Baš mi je drago da je to zaustavljeno tako ako već sudac ne vidi. Modrić je na početku isto tvrdio da je u pitanju draž nogometa, ali kad oni svi profitiraju iz tog VAR-a u nekoj situaciji, neće se više buniti. Nogomet je postao prebrz i sudac ne može sve vidjeti i da je najbolji na svijetu i moralo je doći do promjene", kaže Lada pa dodaje:

"Nekada će ti pasati VAR, nekada ne. Nama u Rusiji protiv Francuske nije pasao VAR jer je tako viđena ona ruka, ali nekada će i nama pomoći. Sudac tu ruku nije vidio i da nije bilo VAR-a ne bi bilo ni kaznenog udarca. Nama se to ne sviđa možda, ali je pošteno."

Cropix

Za kraj, osvrnimo se kratko na Svjetsko prvenstvo za žene koje počinje 7. lipnja ove godine u Francuskoj. Vatrene se nisu plasirale, ali Hrvatska neće biti bez predstavnika.

"Bit će 24 ekipe u šest grupa i tu će biti 27 sutkinja i 48 pomoćnih među kojima će biti i naša Sanja Rođak Karšić. Ja sam tehnički instruktor i analitičar. Imali smo dva seminara u Dohi koja su organizirana za cure. Muški su VAR uvodili tri godine, a mi pola godine. Sve cure su bile u Dohi i svaka je imala priliku suditi po dvije utakmice s VAR-om uz svakodnevne treninge s VAR-om. Bilo je jako puno edukacije, a drago je da će na SP-u u Francuske biti i najbolji svjetski VAR-ovci koji su radili i u Rusiji i koji su najiskusniji na svijetu", zaključila je Lada.

Cure su spremne i vjerujemo da će Hrvatsku prikazati u najboljem svijetlu, a nadamo se i da će njihov primjer slijediti i muški kolege, te da ćemo s VAR-om konačno imati manje polemika nakon odigranih utakmica.

nogomet

100posto sport izdvojeno

ženski nogomet

VAR

Lada Rojc

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter