Šokantna ispovijest mladog napadača

Igrao je za Crvenu Zvezdu i prošao pakao u Beogradu: 'Živio sam u komunističkom hotelu bez interneta, nisu mi isplatili plaću i maltretirali su me'


100posto
30.11.2018.19:00
Igrao je za Crvenu Zvezdu i prošao pakao u Beogradu: 'Živio sam u komunističkom hotelu bez interneta, nisu mi isplatili plaću i maltretirali su me'
Getty Images

sažeto

Josh Parker prošao je traumatično iskustvo igranja u Crvenoj Zvezdi čiji su ga čelnici maltretirali, a na kraju ga nisu ni isplatili


100posto
30.11.2018.19:00

Josh Parker danas ima 27 godina i nastupa za engleskog trećeligaša Gillingham. Ove sezone je u 14 utakmica zabio dva gola i upisao jednu asistenciju, ali to nije ono po čemu je ovaj nogometaš poseban. Posebna je njegova potresna priča koju je podijelio s medijima.

Karijeru je počeo 2013. godine i uglavnom igrao za engleske niželigaše. Kada je ostao bez ugovora na Otoku odlučio se sreću potražiti van rodne Engleske. Bio je u dugovima, a čekao je i dijete pa je morao brzo nešto poduzeti. Angažman je pronašao u Sloveniji u Domžalama. Iako je trener tamo bio pomalo lud pa ih je vezao užadi na treninzima, Parker se odlično snašao i karijera mu je oživjela.

Ubrzo su za njega čuli i van granica Slovenije, a dobio je i ponude iz Kine, Švicarske i Srbije. Kako je među brojnim ponudama bila i ona od Crvene Zvezde, Parker se odlučio potpisati za slavni srpski klub koji je nekako bio najzvučnije ime. Tako je u zimskom prijelaznom roku 2015. godine stigao u Beograd gdje ga je dočekala cijela četa novinara i izgledalo je kako će mu karijera napokon krenuti uzlaznom putanjom.

Prve dvije utakmice nije bio precizan, no već je u trećoj zabio dva gola i izgledalo je kako bi mogao postati prava zvijezda u Beogradu. Ipak, situacija se potpuno okrenula i umjesto zvijezde je postao praktički rob srpskog kluba. Sve je krenulo kada mu je preminula baka pa je od kluba tražio dozvolu da ode na njen sprovod.

U klubu su to odbili i opravdali se važnom utakmicom koju je na kraju proveo na klupi. Nakon utakmice ipak je dobio od kluba avionsku kartu, no to je bila samo navlakuša. Parker tvrdi kako ga je Zvezda pustila na sprovod samo zato da kasnije mogu reći kako je pobjegao bez dozvole. Navijačima se njegovo ponašanje naravno nije svidjelo pa su ga zbog odlaska "bez dozvole" počeli vrijeđati i zviždati svaki puta kada je primio loptu.

"Nisam htio da mi itko dodaje", prisjeća se Parker kojeg su ubrzo u Zvezdi izbacili iz ekipe, a ukinuli su mu i primanja uz objašnjenje kako ima dovoljno novaca za preživljavanje i kako u klubu ima igrača koji nisu plaćeni i po sedam, osam mjeseci pa moraju posuđivati od obitelji.

Brzo je poslan u Aberdeen na šest mjeseci posudbe i bilo bi mu bolje da je tamo i ostao. Ipak, u siječnju 2016. godine se vratio u Beograd kako bi zatražio da mu raskinu ugovor i isplate dug. Odgovor koji je dobio od čelnika Zvezde ga je šokirao.

"Mi to ne radimo, natjerat ćemo te da patiš", ispričao je Parker koji je ubrzo proživio pravi pakao.

Bio je prisiljen trenirati sam. Dobio je jednu loptu koju su mu potom oduzeli jer im je trebala baš ta njegova lopta. Tri mjeseca trenirao je sam u teretani i čekao slobodne papire i plaću, a onda je morao i preseliti iz stana u kojem je boravio jer nije imao čime plaćati najamninu.

"Završio sam u hotelu iz razdoblja komunizma. Nije bilo interneta ni televizije u sobi. Nisam mogao kontaktirati suigrače", požalio se Parker.

Nakon što je Savez napravio pritisak na Zvezdu, klub je Parkeru dozvolio da koristi klupsko igralište, ali ne i reflektore pa je morao trčati u mraku. Odvjetnik mu je uspio srediti raskid ugovora pa se vratio kući, ali nije dobio slobodne papire pa je do početka 2017. godine, nekih šest mjeseci morao raditi u kafiću kako bi se mogao prehraniti. Novac od Zvezde nikada nije dobio, ali uspio je pronaći novi angažman u Gillinghamu koji. naspram Zvezde i pakla koji je prošao, djeluje kao Real Madrid.

"Promijenio sam se nabolje. Ljudi u Zvezdi bili su odvratni pa sam i ja postao oduran. Sada me maze i paze pa sam i ja ugodnije društvo. Prošao sam puno toga u karijeri, ali mislim da me to izgradilo. Danas sam bolji čovjek radi toga", zaključio je Parker.

nogomet

Srbija

Crvena zvezda

mučenje

Josh Parker

newsletter

Prijavite se na Newsletter