WUNDERKIND: Šimun Ivandić

Čudo iz Samobora, ima samo 10 godina i dobio je poziv od sedmerostrukog svjetskog prvaka: 'Od pete godine vozim motor, volim skokove i biti u zraku i cilj mi je postati najbolji na svijetu!'


Vjekoslav Paun
24.11.2018.08:00
Čudo iz Samobora, ima samo 10 godina i dobio je poziv od sedmerostrukog svjetskog prvaka: 'Od pete godine vozim motor, volim skokove i biti u zraku i cilj mi je postati najbolji na svijetu!'
100posto

sažeto

Gost naše tradicionalne subotnje rubrike, u kojoj predstavljamo mlade nade koje dolaze, ima samo deset godina, a njegovo ime više nije nepoznanica i u svjetskim krugovima


Vjekoslav Paun
24.11.2018.08:00

Jedan mail, slučajan mail, doveo je do ove priče, a koja je i više nego fascinantna. Desetogodišnjak iz okolice Samobora jedan je od najboljih svjetskih motociklista u svojim dobnim uzrastima, a istim putem slijedi ga i njegov petogodišnji brat koji već vozi motor...

Šimun Ivandić ime je na koje bi mogli naletjeti u godinama koje dolaze, ne skrivaju ambiciju u njegovoj obitelji, "cilj je biti svjetski prvak". Povod za intervju zapravo je poziv koji je Šimun dobio u jakoj konkurenciji 250 mladih talenata iz cijelog svijeta. Poziv od sedmerostrukog svjetskog prvaka u motociklizmu Marca Marqueza, da mu se pridruži u Allianz Junior Motor Campu. Ostalih 16 kandidata u dobi od 10 do 13 godina dolaze iz Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Mađarske.

100posto

"Jako sam uzbuđen zbog odlaska u kamp. Očekujem super iskustvo. Priliku da naučim nešto novo i da upoznam neke nove prijatelje i da se puno zabavimo nakon treninga", otkrio je.

Kako je i kada Šimun izabrao ovaj sport? Tradicija u obitelji, slučajnost, nešto treće?

"Dobio sam motor kada sam imao pet godina kako bih ga naučio voziti, jer u obitelji svi voze motore i od rođenja sam okružen motorima", rekao je, a roditelji Lidija i Ante Ivandić pojašnjavaju:

"Na motokors smo odlazili obiteljski gledati utrke. Šimun je od malih nogu među vozačima i sve je to dovelo tome da je i on poželio voziti utrke".

Rezultati? Prvak Hrvatske u klasi MX65, viceprvak JI zone Europskog prvenstva EMX65, viceprvak Hrvatske u superkrosu u klasi SX65 (2018), prvak Hrvatske u klasi MX50, šesti na Svjetskom kupu MXMasterkids u Francuskoj (2017)...

100posto

Šimun trenira dosta, a kako to izgleda, otkriva...

"Preko ljeta treniram barem tri puta tjedno, a tu su i vikendi kad nema utrka. Po zimi uglavnom vikendima i na stazama gdje nam dozvoli vrijeme", rekao nam je.

A u praksi to izgleda ovako. Sve stvari za trening stoje u kombi-kamperu. Tata pali kombi i kreće se na neku od staza...

"Trudimo se stalno mijenjati staze. Staze se protežu od Brežica u Sloveniji, a tu su i dvije staze u okolici Karlovca, nekoliko staza u Zagorju. Ako trenira za nekakvu utrku, vozi se u Pakrac, Požegu, Kozarevac, Petrinju, znači na jednu od staza gdje će se održavati utrka.", otkrivaju roditelji i pojašnjavaju:

100posto

"Najbliže staze su nam u Rakovom Potoku i Jastrebarskom, ali na njima skoro i ne treniramo jer se ne uređuju i ne održavaju između utrka, pa ih malo jači pljusak doslovno "odnese".

Osim Šimuna, u motokrosu je i njegov mlađi brat Roko koji već trenira iako ima samo pet godina. Trening im traje dva, tri sata s pauzama...

"Nekad treniram samo s tatom, a nekad s trenerom Nenadom Šipekom.", otkrit će Šimun, a roditelji detaljno pojašnjavaju:

"Nakon treninga ide skidanje, istezanje, pakiranje prema doma i putem pranje motora. Kad se dođe doma tata sređuje motore, dečki su po tušem i hrane se, a onda mama pere opremu koja već sljedeći dan treba biti suha i spremna."

Šimunov radi tjedan traje sedam dana. Ujutro škola, nakon škole ručak, pa pisanje zadaća, a na kraju slijedi trening. Ako nije trening na motoru, trenira kondiciju.

100posto

"Uz sve to još idem i u glazbenu školu Ferdo Livadić i to dva puta tjedno gdje odrađujem sate solfeggija i tambure", rekao je Šimun.

Koje su mu želje, ambicije u tom sportu?

"Želim postati najbolji, prvak svijeta!", ne skriva ambicije, a i roditelji se slažu s visoko postavljenim ciljevima.

Prijatelji u školi, što kažu?

"Nisam baš upoznati s motokrosom, no neki me dođu pogledati kad je utrka u blizini, ali većini je to nezanimljivo", rekao je.

Kako to da nije završio u nogometu, koji je ipak u Hrvatskoj najpopularniji? Što misli o Modriću, reprezentaciji...

"Volim ga gledati i igrati. Čak nakon utrka igramo svi zajedno nogomet. Gledam sve utakmice ili slušam na radiju ako smo na putu. Modrić i repka su super", rekao je, a roditelji dodaju:

"Gleda sve utakmice, ali to nije dovoljno adrenalina za njega i previše voli osjećaj koji ima na motoru. Šimun jako voli skokove i biti u zraku."

100posto

Wunderkind

motociklizam

motokros

Šimun Ivandić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter