Još jedan brodolom u HNL-u

Istra 1961 krenula dobro poznatim putem: Ako ih netko ne spasi čeka ih sudbina Zadra, Šibenika, Zagreba i ostalih


Slaven Knežević
09.12.2017.09:00
Istra 1961 krenula dobro poznatim putem: Ako ih netko ne spasi čeka ih sudbina Zadra, Šibenika, Zagreba i ostalih
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

Istra 1961 muku muči s financijama i dok se u klubu nadaju investitoru koji će ih održati na površini, mi smo se prisjetili nekih prijašnjih slučajeva u hrvatskom nogometu


Slaven Knežević
09.12.2017.09:00

Istra 1961 tone sve dublje. Hrvatski prvoligaš nalazi se u velikim financijskim problemima. Igrači mjesecima nisu primili plaće što dovodi do osipanja ekipe zbog odlaska nezadovoljnih. Svi se u pulskom klubu nadaju da će doći novi ulagač i spasiti ih od propadanja financijskom injekcijom, te da će tako izbjeći već dobro poznate scenarije koje su prošli bivši prvoligaši koji danas muku muče u nižim ligama. Izdvojili smo nekoliko takvih "nogometnih Titanica".

NK Zagreb u vrlo kratkom roku dotaknuo dno

Cropix

Klub sa stogodišnjom tradicijom koji je hrvatskom nogometu dao brojne velikane i jedini uz Hajduk, Dinamo, a sada i Rijeku, osvojio 1. HNL, sada je osrednji klub 3. HNL Zapad. NK Zagreb izbačen je čak i iz Kranjčevićeve jer nisu imali novaca da unajme kultni stadion. Sve je krenulo nizbrdo dolaskom Dražena Medića na čelo kluba. Od tada je zagrebački klub počeo tonuti, a financijski problemi postajali su sve veći, te je konačno klub ispao iz prvog ranga hrvatskog nogometa. Povratak u 1. HNL nije ni na mapi.

Varteks se raspao na dva kluba, a niti jednom nije bajno

Getty Images

U sezoni 1998/1999 Varteks je igrao četvrtfinale Kupa pobjednika kupova i to je bio zadnji put da je neki hrvatski klub prezimio u Europi. Financijski i drugi problemi doveli su do preimenovanja kluba u NK Varaždin 2010. godine i tu je krenuo raspad sistema. 2011. godine Varaždin je pao u drugu ligu, a ubrzo prestao i postojati zbog dugova. Vratili su se pa danas imamo NK Varaždin i NK Varteks koji su osnovali navijači u čast nekadašnjem varaždinskom prvoligašu. Oba kluba su u nižim ligama.

Od Kamen Ingrada nije ostao ni kamenčić

Jutarnji list

Lokalni moćnik Vlado Zec u malom je mjestu Velikoj podigao Kamen Ingrad do neslućenih visina. Zec je za potrebe kluba izgradio i stadion, a klub je doveo do prve lige u sezoni 2001/2002. Iduće sezone ušao je u Europsku ligu i tamo u Velikoj srušio Schalke. 2006. godine svemu je došao kraj. Tvrtka Kamen Ingrad, majka kluba, otišla je u stečaj, a Vlado Zec zatvoren je zbog malverzacija. U klubu je ostao dug od šest milijuna kuna pa je počela njegova propast. 2009. godine klub je preimenovan u Papuk i tako se Kamen otkotrljao u prošlost.

Tiho, tiho teče Neretva, nema više ničega...

Hanza Media

NK Neretva Metković je 22. ožujka ove godine izbrisana iz registra sportskih udruga Dubrovačko-neretvanske županije. Razlog za to su naravno dugovi koji su uništili nekadašnjeg prvoligaša. 1994. Neretva je ušla u drugu ligu, ali tamo se nije dugo zadržala, pa je već iduće godine pala u 2. HNL, a kasnije i u 3. ligu u kojoj je ostala do gašenja. Postojale su neke kombinacije (kao i uvijek kod nas) da se klub vrati među žive, ali to je jako nategnuto. Zanimljivo, u Neretvi je karijeru počeo bivši kapetan Vatrenih Darijo Srna, a tamo su igrali i Nikica Jelavić i Igor Štimac, te bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić.

Hrvatska Stara dama iz Siska nogometu je dala najbolje, a sada su na rubu egzistencije

Sportske novosti

U Segesti su igrali brojni velikani poput Stjepana Lamze, Marka Mlinarića, Zlatka Kranjčara i Silvija Marića, no danas to nije ni sjena nekadašnjeg kluba. U Segesti koja je stara više od 110 godina vole se pohvaliti da su najstariji nogometni klub u Hrvatskoj, no u te stare dane ne žive životom dostojnim takve institucije. Trenutno su u 3. HNL Zapad i nema naznake da bi uskoro mogli prema gore.

Zadar nikako na zelenu granu

Sportske novosti

U Zadru su Antu Čačića kao nogometnog stručnjaka prepoznali prije nego što je to bilo popularno. Bivši trener Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije Zadrane je odveo do naslova prvaka 3. jugoslavenske lige, pa su tako kada se Juga raspala dospjeli u 1. HNL. Od tada su u 1. HNL bili u nekoliko navrata, a zadnji put 2015. godine nakon čega su pali u drugu ligu. U 2. HNL nisu se proslavili, no to nisu krivi igrači već uprava i stanje u klubu koji nije imao ni za režije. Danas su u 3. HNL Jug.

Hrvatski Dragovoljac bez Rođe ne funkcionira najbolje

Sportske novosti

Stjepan Spajić je početkom devedesetih godina klub iz zagrebačkog Sigeta podigao na vrlo visok nivo. Osim što je popularni "Rođo" oduševljavao svojim izjavama u klub je ulagao i vlastiti novac. Pokojni Spajić Dragovoljac je odveo do trećeg mjesta 1. HNL, a igrali su i europski Intertoto kup koji je bio treća liga Europe nakon Lige prvaka i tadašnjeg Kupa UEFA-e. Kada je 2004. godine Spajić preminuo s njim se ugasila i vizija kluba. Danas je Dragovoljac u 2. HNL, no ne djeluju više toliko moćno kao pod Rođom.

Šibenčani igrali prvu ligu, finale kupa i Europu, a danas drže sredinu tablice u 2. HNL

Sportske novosti

Šibenik je slično kao i Zadar godinama bio u 1. HNL i bili su stvarno solidna ekipa. Nešto poput Slaven Belupa ili Lokomotive. Ipak, 2012. godine počeli su njihovi problemi koji su, naravno, bili financijske prirode. Klub je propao do treće lige, a onda se 2015. godine uspio vratiti u 2. HNL, ali nedostaje novaca za povratak u elitni rang. Govori se o pronalaženju sponzora, novih vlasnika, financijskoj injekciji grada, ali to su za sada samo priče. 2010. godine Šibenik je u finalu kupa igrao protiv Hajduka, te osvojio četvrto mjesto u 1. HNL i igrali kvalifikacije za Europsku ligu.

RNK Split od 0-100 i natrag u rekordnom vremenu

Cropix

RNK Split osnovan je u Splitu 16. travnja 1912. godine kao HRŠD "Anarh". 1999. nagomilali su se dugovi kluba i NK Split odlazi u stečaj. Na kraju te sezone klub se nalazio na 15. mjestu 2.HNL i ispao iz druge, a onda i iz treće lige. Iz četvrte lige istim su putem krenuli natrag u sezoni 2008/2009, a onda od 2010. nastupaju u 1.HNL. Iduće godine osvojili su 3. mjesto u 1.HNL i osigurali plasman u pretkola Europske lige. Split je zapravo procvao dolaskom braće Joze i Slavena Žužula koji su klub kupili i financirali novcem zarađenim preko svoje građevinske tvrtke Skladgradnje. Kad je došla kriza u Skladgradnju u valu, odnosno tsunamiju koji je nastao potopljen je i RNK Split koji je danas u 3. HNL Jug gdje je izbačen zbog financija. Split je danas dužan i Bogu i narodu, a među onima koji potražuju novac od kluba su i Slaven Žužul i Skladgradnja koji zajedno traže više od 50 milijuna kuna.

nogomet

Istra 1961

stečaj

financijski problemi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter