SKIPER, IGRAČ FOOTBALLA, TEOLOG...

Istrani i Dalmatinci u posadi boba: 'Idemo na led tražiti isprike da nam fali more, a najviše nam je žao što smo izbacili Jamajku'


Toni Horvat
13.02.2018.08:00
Istrani i Dalmatinci u posadi boba: 'Idemo na led tražiti isprike da nam fali more, a najviše nam je žao što smo izbacili Jamajku'
Vladimir Dugandzic / CROPIX

sažeto

Prvi put u povijesti Hrvatska će na ZOI-ju imati dvije posade boba, a u objema je pilot Puljanin Dražen Silić


Toni Horvat
13.02.2018.08:00

Prije 30 godina u Calgaryju svijet je oduševila posada boba s Jamajke, koja je bila tolika atrakcija da je prema tim dečkima snimljen film "Ledena staza". Prije 16 godina u Salt Lake Cityju prvi se put na Zimskim olimpijskim igrama pojavila i hrvatska posada, dečki s odijelima i kacigama s uzorkom šahovnice također su bili atrakcija, ali ni izbliza kao ona jamajčanska.

Ipak, obje zemlje su s vremenom stvorile tradiciju pojavljivanja na ZOI-ju, makar su i jednima i drugima medalje podjednako dalek san. Prije četiri godine u Sočiju hrvatske posade nije bilo, ali su zato u Pjongčangu čak dvije - očekivani četverac i pomalo senzacionalni dvojac. A u obje posade pilot je Dražen Silić, 32-godišnjak iz Pule, koji je u ovaj sport stigao iz atletike, kao i većina.

"Mate Mezulić je prvi bio u tome, pa je i mene navukao. Većina nas je stigla iz atletike, odim Benedikta Nikpalja, jer je najlakše atletičare pretvoriti u gurače", kaže Silić.

On i Nikpalj posada su "dvojke", a u "četvorci" su s njima spomenuti Mezulić i Antonio Zelić. U kvalifikacijama im je pomagao i Martin Marić, a izbornik i idejni začetnik projekta je prvi čovjek boba u Hrvata Ivan Šola, bivši motociklist koji je "pilotirao" hrvatskim bobom na prvim trima olimpijskim avanturama.

Vladimir Dugandzic / CROPIX

"Benedikt je i u 'dvojci' jer je najjači pa je najkorisniji u guranju, ali svi su sudjelovali u kvalifikacijama", objašnjava Silić i dodaje da je četverosjed tradicionalno bio glavni cilj za Pjongčang, a dvosjed se plasirao sasvim neočekivano.

"Iznenadili smo sami sebe, posuđivali smo bobove jer smo u Ameriku na kvalifikacijske utrke mogli nositi samo jedan. Sklepali smo ga u jednu noć i na 'dvojku' smo gledali kao na trening za 'četvorku', a tek smo iza Nove godine shvatili da smo zapravo i u 'dvojci' unutra, samo smo potvrdili plasman u zadnjoj utrci. Izbacili smo Jamajku, koja je popularnija."

Je li im bilo imalo neugodno jer su lišili ZOI u Pjongčangu jedne od glavnih atrakcija?

'Tu si svi međusobno pomažemo, u atletici je puno više ljubomore'

"Bilo mi ih je malo žao jer su stvarno dobri dečki. Vidi se čim dođeš na stazu kakva su atrakcija, svi se prvo s njima slikaju, a tek onda pitaju tko su prvaci. Dobri smo si međusobno, ma to je ekstremni sport, pa si svi međusobno pomažu. To mi se sviđa jer uvijek možeš pitati za pomoć, za razliku od atletike, gdje je puno više ljubomore", kaže Silić, bivši 400-metraš.

Zelić je također bivši sprinter i student teologije, Nikpalj se nekad bavio ultimate fightom, a danas je kondicijski trener u Njemačkoj, gdje "usput" igra kao running-back u momčadi footballa u Münchenu. A Silić, koji živi u Puli, predaje tjelesni u osnovnoj školi u Trstu, a ljeti je skiper na jedrilici. Poprilično živopisan tip...

Damir Krajac / CROPIX

"Je, izračunao sam da od rujna do srpnja nisam imao period dulji od četiri dana da sam spavao u istom krevetu. Sličnosti uloge pilota i skipera? Odgovornost za posadu i onaj ponosni osjećaj kad završiš neku tešku situaciju pa uploviš u luku ili prođeš kroz cilj."

A zašto je toliko bobista u taj sport došlo baš iz atletike?

'Šola mi je u očima vidio da bih mogao biti dobar pilot'

"Jednostavno, jer znamo trčati, treninzi na suhom su isti, a najvažnije je usklađivanje. Nije zapravo problem trčati po ledu, makar se zna dogoditi da netko prokliže ili vanjskom stranom stopala zakači bob, ali to je zaista rijetko. Mene je vuklo da isprobam, Mate je sa mnom trenirao atletiku, sredio mi jedno spuštanje, nakon kojeg su mi rekli da dođem na trening za dva tjedna jer im je falilo gurača. Sjećam se kako sam sretan bio kad smo prošli kroz cilj, ali mislio sam da ću imato o čemu pričati kad dođem doma i to je to. Ali rekli su mi da bih im dobro došao, a čuo sam Šolu kako nekome govori da mi je u očima vidio da bih mogao biti dobar pilot."

Nije znao što je to Šola točno vidio niti je bilo previše važno, ali pokazalo se da je procjena hrvatskog bob-gurua bila dobra. Silić je odveo dvije posade na Olimpijske igre. U zimskom sportu, a svi reprezentativci su Istrani i Dalmatinci. Kako to?

Reuters

"Suprotnosti se privlače, haha. Zapravo, idemo na led tražiti isprike da nam fali more. Znam da su primorci na ledu neobična pojava, ali baš zato se nitko od nas ne voli hvaliti naokolo da se bavimo bobom. Uvijek slijede ista pitanje, gdje treniramo, pa što ja radim jer misle da se bob sam spušta ni stazu, a na kraju svih zanima kako bi i oni mogli probati", kaže Silić.

A kad jedanput probaš, stalno te vuče da se spuštaš ponovno i ponovno...

"Adrenalin te vučer i kad staneš i pitaš se što ti ovo treba u životu", smije se naš pilot, koji je objasnio uloge svih članova posade.

'Pomakneš se milimetar i gotovo je...'

"Najvažnije je usklađivanje i uskakanje. Ja kao pilot također guram, ali prvi uskačem, a kasnije dvjema ručkama za prednje klizaljke upravljam u zavojima. Jer da bobom nitko ne upravlja, prevrnuo bi se u prvom zavoju. Tu su velike gravitacijske sile, od 6-7 G, a ostali članovi posade moraju držati aerodinamiku jer je dovoljno da se netko za milimetar pomakne da nas izbaci iz ravnoteže. Posljednji u bobu je kočničar, on zaustavlja bob kad prođemo kroz cilj", pojasnio je Silić.

Ljeti treniraju na suhom, uglavnom svatko za sebe, a kad počne sezona, odlaze u Njemačku.

Vladimir Dugandzic / CROPIX

"Šola je sredio partner-program s Nijemcima, pa kad oni imaju treninge, mi imamo pravo ići s njima. Oni imaju trenera na svakom zavoju, videoanalize, a jedina su zemlja koja ima četiri staze, pa prije sezone budu po tjedan dana na svakoj od njih. Ove godine nismo imali toliko treninga jer je Američki kup, koji se računao kao kvalifikacije, počeo ranije, a željeli smo i ići na poznatu stazu Whistler jer je ja još nisam bio prošao."

U Koreju su dečki otputovali tjedan dana prije početka Igara, a prvo ih natjecanje očekuje u nedjelju, što znači da je vremena za aklimatizaciju bilo više nego dovoljno. Dakle, u nedjelju će u kvalifikacije dvosjed, a četverosjed čeka sve do same završnice Igara, kvalifikacije će biti iduće subote (24. veljače), a finale dan kasnije. Što možemo očekivati od njih, odnosno što oni sami od sebe očekuju?

"Pa medalju, treba pucati visoko, haha. Ali za ozbiljno, bilo bi odlično da se plasiramo u finale kao izbornik Šola 2010. u Vancouveru", zaključio je Silić.

Pjongčang

ZOI 2018.

bob

Dražen Silić

Benedikt Nikpalj

Antonio Zelić

Mate Mezulić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter