100POSTO KOMENTAR

Je li osramoćeni komentator Drago Ćosić samo naivčina zlatna srca ili prefrigani profiter s predumišljajem?


Toni Horvat
07.09.2018.21:00
Je li osramoćeni komentator Drago Ćosić samo naivčina zlatna srca ili prefrigani profiter s predumišljajem?
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Bez obzira na to je li sporne ulaznice za finale SP-a dijelio ili prodavao, Ćosić je morao biti puno pametniji


Toni Horvat
07.09.2018.21:00

Mi Hrvati smo gotovani. Totalni. I mislimo da imamo pravo na sve, i to besplatno. Ako ne besplatno, onda barem elegantno, gospodski, bez puno trošenja vremena i energije da bismo došli do željenog cilja.

Taj željeni cilj često su ulaznice, za sportske događaje, za koncerte, kazališne ili kinopremijere... Idemo ako je džabe, ili barem ako ne moramo stajati u redovima. Kad god netko želi na neki takav događaj, sjeti se nekoga tko ima nekoga ili tko je osobno na ovaj ili onaj način povezan s tim događajem. Najpopularnije pitanje je:

"Možeš sredit' kartu?"

Enter Drago Ćosić.

Najeksponiraniji i najpopularniji sportski komentator u državi ovih je dana u središtu ogromnog skandala jer se otkrilo da je iskoristio svoju fuknkciju i bez znanja matične TV-kuće u njeno ime od EBU-a (European Broadcasting Union) uz pomoć HRT-ova međunarodnoga koordinatora Saše Dedića zatražio - i dobio - 40 ulaznica za finale SP-a između Hrvatske i Francuske.

Karte su tu, radi s njima što hoćeš

Neke od tih ulaznica su se tada našle na crnom tržištu, na kojem se za njih moglo dobiti i 20.000 eura po komadu. Fifa je to otkrila i pokrenula istragu, koju je naposljetku otvorio i DORH.

Ćosić ne demantira svoju upletenost u cijelu priču, no inzistira da nije prodavao dotične ulaznice, nego ih je podijelio prijateljima, te da ne zna što su oni dalje činili s njima. Međutim, ispostavilo se da su ulaznice naručene i prije početka SP-a. Što bi značilo da se komentator već odavno susreo s pitanjem:

"Možeš sredit' kartu?"

Nije to ništa neobično. Veći dio karijere u sportskom novinarstvu pokrivao sam košarku. I sam sam puno puta čuo to pitanje, pa čak i ako je ulaznica za Cibonu bila pišljivih 10 kuna i ako nema redova na blagajni. Najčešće sam ga čuo kad se u Zagrebu igrala grupna faza EP-a 2015., u organizaciji Fibe, pa je nabavka bila puno kompliciranija nego tradicionalnim kanalima.

Ono kad ne znaš ni za što tražiš kartu

Za ulaznice su me pitali i ljudi koji s košarkom nemaju nikakve veze, do te mjere da bi tražili taj vrijedni papirić za utakmicu Cibone i Grčke. Kluba i reprezentacije. Mi Hrvati svugdje volimo ići ako je besplatno.

Daleko od toga da i sam nisam postavljao to pitanje, tako sam besplatno gledao koncerte Musea, R.E.M.-a, Dream Theatera, Majki, pa i poneki InMusic...

Za većinu događaja može se srediti karta. Čak i - kako je Drago Ćosić pokazao - za finale najvećeg sportskog događaja na svijetu.

Možda je zaista istina da je komentator razdijelio ulaznice prijateljima i da nije za to dobio ni kune, nego je samo pokazao zlatno srce i pomogao prijateljima u nevolji. Možda ih je preprodao svih 40 i stavio u džep 800.000 eura, ili ih podijelio s ostalima upletenima u priču.

Ono što je sigurno je da će Drago Ćosić uskoro napuniti 60 godina. Za njim je višedesetljetno iskustvo rada na nacionalnoj televiziji, tisuće odrađenih prijenosa i deseci velikih svjetskih događaja. Je li moguće da je čovjek s tolikim životnim i radnim iskustvom bio toliko naivan da pomisli kako će njegov altruizam ili profiterstvo proći nezapaženo, a time i nekažnjeno?

Ionako više ne bi imao što prenositi

Ono što je sumnjivo je podatak da su sporne ulaznice zatražene prije početka SP-a, puno prije nego što je ijedan od njegovih 40 prijatelja znao da će Hrvatska igrati u finalu. Ako je to istina, prilično je izvjesno da su ih Ćosić, odnosno Dedić, tražili s jasnim predumišljajem da ih preprodaju bilo kome zainteresiranome, bio on Francuz, Brazilac, Nijemac ili prijatelj iz Hrvatske. Dodatnu sumnju baca i činjenica da je Ćosić često u prijenose velikih utakmica počinjao podacima o cijenama ulaznica na crnom tržištu, što znači da je dobro upućen u to kako stvari stoje.

Bez obzira na namjere, Ćosić je pred otkazom na HRT-u. No što će taj otkaz promijeniti u životu prosječnog Hrvata? Ništa posebno. HRT je ionako izgubio prava na prijenose hrvatske reprezentacije, kao i bilo kojeg značajnog sportskog natjecanja, pa naša publika ionako više ne bi mogla uživati ili patiti zbog njegovog stila komentiranja. Ali s obzirom na porast broja komercijalnih i specijaliziranih televizijskih kanala, vjerojatno ni u slučaju otkaza neće morati puno čekati na drugi angažman, osim ako ga i konkurentske kuće ne budu izbjegavale zbog ovog skandala.

Naposljetku, najviše će patiti njegovi prijatelji, koji više neće imati opciju da ga priupitaju:

"Možeš sredit' kartu?"

SP 2018.

100posto komentar

skandal

HRT

ulaznice

Drago Ćosić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter