Ne želi oproštaj kao Janica

Je li to Roger Federer propušta sjajnu priliku otići dok je na tronu?


Vjekoslav Paun
17.07.2017.21:00
Je li to Roger Federer propušta sjajnu priliku otići dok je na tronu?
YouTube

sažeto

Samo odabrano društvo velikana svjetskog sporta, u koje pripada ii Janica Kostelić, sišlo je s pozornice u trenutku kada su vladali konkurencijom. Čini se da će Federer riskirati i nastaviti...


Vjekoslav Paun
17.07.2017.21:00

"Mislio sam da je prvi april kad sam vidio tekst", napisao je prvi, a drugi je, što bi rekao Mamić, "dodao gas":

"Vjekoslave, serem ti se na diplomu!"

A onda je krenula lavina.

"Skupit ćemo nešto novca i poslati vas u neki švicarski sanatorij da bar malo budete u tijeku događaja", napisao je treći.

Sve se to događalo uoči početka Wimbledona. U dva teksta "lansirao" sam - tri teze. U prvoj sam napisao sedam razloga zašto bi Marin Čilić mogao osvojiti ove sezone Wimbledon, u drugoj sam predvidio finale Roger Federer protiv Marina Čilića, a u trećoj sam, što je zapravo i tema ovog teksta, predvidio oproštaj Rogera Federera u slučaju da stvarno ode do kraja. Vidio sam ga u klasi Janice Kostelić, Nice Rosberga, Joea DiMaggija, Jerome Bettisa i brojnih drugih, pa i Marion Bartoli, a koji su na samome vrhuncu - rekli zbogom. No Roger će, čini se, unatoč tome što će uskoro navršiti 36 godina, nastaviti igrati...

Reuters

Prije nekoliko mjeseci o ovome je mogao samo sanjati. Porazi, frustracije, povrede, brojni tekstovi o tome, "zašto ne odlazi", "zar mu nije dosta". Ali Roger ne bi bio Roger da je planirao nešto veliko, još jedan uspon na Mount Everest i potom, što je logično s obzirom na 36. rođendan koji se bliži, i oproštaj u stilu.

Nije ga bilo pola godine. Sanirao je ozljedu i potom, krajem 2016. godine, luđački navalio na reket. Nikad duže nije bio u Australiji, nikad "krvavije" odradio pripreme. Plan je bio jasan, osvojiti Melbourne, uzeti prvu Grand Slam kantu. Pazite, prvu od 2012. godine.

Organizatori su imali razumijevanja "down under". Dosadili su im Novak Đoković i Andy Murray i njihovo beskonačno "pimplanje", "našiljili" su terene nikad brže i statističari su izračunali da je centralni teren u Melbourneu bio brži od centralnog terena prošle godine u Wimbledonu. Osvojio je naslov u najboljem Grand Slam finalu ikada, kako su to etiketirali zapadni mediji. Što možda i nije najpravednije prema našem susjedu Novaku Đokoviću kojeg, nije tajna, isti baš i ne vole previše.

Pokorio je američku turneju, iskoristio posrtaje Andyja Murraya i Novaka Đokovića koji u najmanju ruku igraju ove sezone kao da su 20. tenisači svijeta, i onda je povukao, za neke, neočekivan potez. Preskočio je kompletnu sezonu na zemljanoj podlozi.

"Nikad nisam bio svježiji na Wimbledonu!"

Reuters

Izjava koja dovoljno govori koliko je bio u pravu. Zlobnici će reći da je ove sezone, rezultatski, bio nikad gori Wimbledon (nikad lošiji Murray, ozlijeđeni Đoković i Čilić, Raonić van forme, Nadal se opet poskliznuo, Nishikori opet luta), ali ostat će zapisano da je Roger Federer osvojio Wimbledon na pragu 36. godine života i to - bez izgubljenog seta! Što je prvi slučaj od Bjorna Borga i njegove čistke iz 1976. godine.

Osvojio ga je, otišao na klupu i pustio suze. Gledao je svoju ženu, četvero djece, pa opet malo plakao i činilo se - to je to. Objavit će kraj. Što bi bilo idealno. Na tronu, s wimbledonskim trofejem. Otići na vrhu, maestralno...

"Ne znam hoću li se vratiti, jednostavno ne znam. Ne znam koliko će sve ovo trajati"

Konkurencija je, čini se, nikad lošija, a Federer u nikad boljoj formi. I čini se, prema najavama, da ide dalje. Cilja jubilarni 20. Grand Slam naslov, cilja njujorška uzbuđenja krajem kolovoza, želi još jedan US Open. Jer on je, čini se, jedan od onih poput Ivice Kostelića koji jednostavno ne žele otići kad si na vrhu, a što je primjerice učinila Janica Kostelić.

Pete Sampras nikad neće prežaliti poraz i poniženje u 2. kolu Wimbledona od Georgea Bastla, a to je scenarij koji bi se Federeru mogao dogoditi sljedeće godine, ako se pojavi na pragu 37. rođendana. Niti Andre Agassi nije znao stati, pa će ostati upisano da ga je u 3. kolu US Opena oprostio - Benjamin Becker. Sigurno sve to prolazi glavom nenadmašnom Rogeru koji, na radost svih svojih fanova, čini se ide dalje...

Reuters

A što vi mislite, kada bi se Federer trebao oprostiti? Hoće li Roger igrati (poput Ivice Kostelića) dokle god ga bude tijelo služilo ili mu je možda bolje otići iz profesionalnog sporta kao - wimbledonski pobjednik?

Marin Čilić

Wimbledon

Roger Federer

Podijeli članak