Dajte pljesak igraču godine

Jedan od najboljih igrača ostavio klub u najtežem dijelu sezone kako bi nekome spasio život


Slaven Knežević
13.03.2018.13:00
Jedan od najboljih igrača ostavio klub u najtežem dijelu sezone kako bi nekome spasio život
Getty Images

sažeto

Lennart Thy propušta važnu utakmicu svojeg Venloa protiv PSV-a kako bi pomogao oboljelom od leukemije čiji se DNK podudara s njegovim


Slaven Knežević
13.03.2018.13:00

Prelijepa priča dolazi nam iz Nizozemske. Venlo za vikend gostuje kod PSV-a koji se bori za naslov prvaka, a gostima će u toj utakmici nedostajati 26-godišnji Lennart Thy koji je drugi najbolji strijelac kluba. Thy nije ozlijeđen, niti suspendiran, već je treneru najavio izostanak zato što ide spasiti nečiji život.

Sve je počelo prije sedam godina dok je Thy igrao za Werder iz Bremena i dao svoj DNK koji se od tada čuva u bazi za slučaj da zatreba nekome tko boluje od leukemije. Prije nešto više od mjesec dana Thy je dobio poziv liječnika koji su mu rekli da se njegov DNK savršeno podudara s genima jednog od pacijenata koji se bori za život.

Nijemac nije razmišljao niti sekunde i odmah je nazvao trenera i najavio da neće igrati i trenirati neko vrijeme dok ne pomogne čovjeku kojem je njegova pomoć potrebna.

"Nisam nikada doživio ništa slično. Bio sam šokiran na početku. Mislio sam da s Lennartom nešto nije u redu, a onda mi je objasnio da ima priliku spasiti život čovjeku. Nećemo ga imati neko vrijeme, a nismo osigurali ostanak. Svi znamo da je on jedan od naših najboljih igrača, ali ovo je puno važnije od nogometa", rekao je trener Venloa Maurice Steijn pa dodao:

"Lennart je jako inteligentan i društven. Ovo je baš nalik njemu. Razmišlja o stvarima izvan nogometa. Nadam se da će spasiti taj život. Već je skrenuo pozornost na tu bolest i ja sam jako ponosan na njega", zaključio je Steijn.

nogomet

Nizozemska

leukemija

Lennart Thy

Venlo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter