Čudesna priča iz Splita

Jedan poziv iz Njemačke okrenuo mu je život naglavačke: 'Nemam pojma kako su došli do mene, ali ovo je prilika života, Bundesliga je moj san!'


Dejan Šmehil
22.07.2019.08:00
Jedan poziv iz Njemačke okrenuo mu je život naglavačke: 'Nemam pojma kako su došli do mene, ali ovo je prilika života, Bundesliga je moj san!'
Tom Dubravec/Cropix

sažeto

Rukometni vratar Ivica Šimić nakon dugogodišnjeg igranja u rodnom Splitu odlazi u njemačkog četvrtoligaša SG Bruchköbela


Dejan Šmehil
22.07.2019.08:00

Primjer Ivice Šimića, 25-godišnjeg rukometnog vratara iz Splita, dokaz je da u životu nikad nije kasno za neke stvari. Čovjek je mislio da je to to, da nikad neće ostvariti inozemni angažman, kad vidi vraga! Jedan poziv s nepoznatog broja i koji mjesec kasnije, Ivica ima kartu za Njemačku u jednom smjeru.

Ivice, kao prvo, čestitke na angažmanu u Njemačkoj. Kako je uopće došlo do toga da postanete novi igrač četvrtoligaša SG Bruchköbela?

"Došao je neobičan poziv s nepoznatog broja. Javio sam se, čovjek se predstavio kao Kazimir Balentović, potpredsjednik SG Bruchköbela i htio je da pošaljem životopis i moj video s utakmica. Odradio sam to i nakon toga mi se opet javio da je sve super i da ćemo se čuti kroz mjesec-dva. Tako je i bilo, poslao mi je avionsku kartu. U Njemačkoj su me dočekali, primili me super. Bilo mi je to prvi put da sam otišao izvan Hrvatske", prepričava Šimić kako je krenula cijela priča.

Tom Dubravec/Hanza Media

Kako su uopće došli do vas?

"Znam samo da im je nedostajao vratar, ali stvarno ne znam kako su došli do mene!"

Nisi pomislio da te zafrkava netko od suigrača?

"Ha-ha. Ma nije toliko stvar u tome, nego jednostavno nisam vjerovao u te stvari više. Godine lete, sve sam manje bio optimističan da ću ići igrati van. Prelomio sam da ću biti u Hrvatskoj, nisam se micao iz Splita. Da nije ovo prošlo, ostao bih doma i radio kao što i sad radim."

A što točno?

"Radim u kafiću."

No, nisu Nijemci angažirali splitskog rukometaša samo na temelju videa i životopisa.

"Zvali su me na probu, a već na prvom treningu sam odmah prošao! Nakon toga su me upoznali s detaljima. Sve je u biti ovisilo o meni. Kad sam se vratio u Split, ubrzo su mi poslali ugovor i potpisao sam na dvije godine."

Tom Dubravec/Hanza Media

Na sportski način, Ivica odlazi trbuhom za kruhom. Ne moramo ni pitati je li mu bilo teško napustiti Split, prijatelje, obitelj...

"Uf, bilo je jako teško... Dijete sam kluba i nisam se micao. Pa i kad sam otišao na probu, nije mi bilo lako. Već nakon dan-dva svi su mi nedostajali. Cura, obitelj, prijatelji... Ona će dolaziti kad bude mogla, ima obaveze na fakultetu, ali dolazit će", kaže Šimić.

Njemu je ostalo još nekoliko dana u Splitu... Uskoro kreću pripreme.

"Idem tamo tjedan dana ranije, da upoznam grad, 27.-28. putujem, a tjedan dana kasnije kreću pripreme."

Koliko će jezik biti problem?

"Nije baš bajno ha-ha. Učim osnove na tečaju, a tamo ću vjerojatno još više."

Ima li u klubu još nekog našeg, s ovih prostora?

Tom Dubravec/Hanza Media

"Iz Županje je predsjednik, iz Stobreča je čovjek koji me je dočekao u zračnoj luci. Od suigrača, tamo je Batinović s kojim sam već igrao. Lakše će proći prilagodba kad imaš nekog 'svog' u klubu."

Ne tražimo konkretne brojke, ali koliko bolji ugovor imate tamo nego što ste imali u Splitu?

"Puno je bolje! Ovo je stvarno jedna nova prilika, novi život. Nisam ni svjestan što se na kraju može izroditi iz toga. Ali ne volim proricati budućnost, što bude, bit će", skroman je Ivica.

Pretpostavljamo da vam ta četvrta liga nije krajnji domet i ambicija?

Tom Dubravec/Hanza Media

"Kao što sam rekao, ne zamaram se budućnošću. Bilo bi lijepo kad bi završio u drugoj ligi, naravno, prva liga je san, ali idemo po redu."

A kako ste uopće završili u rukometu? Tko ili što je utjecalo na vas?

"Nakon onog Svjetskog prvenstva 2003. godine, ekipa iz kvarta, svi su se upisali u rukomet. Prije toga sa igrao nogomet, ali doslovno 2-3 tjedna sam samo trenirao i nakon što su ostali prijatelji otišli na rukomet, i ja sam se upisao. Igrao sam po turnirima i naposljetku ostao u tom sportu. Zavolio ga."

A sad bi mu konačno taj sport trebao pružiti i kakvu-takvu egzistenciju. No, zanimalo nas je i kako to da je postao vratar. Otkud vas na golu?

"Nemam pojma, slučajno! Probao sam i vidio da sam za to."

Tom Dubravec/Hanza Media

Imate li nekog uzora?

"De Vargas! Sviđa mi se njegov stil branjenja, ima odličan refleks", zaključio je Ivica.

Pa eto, neka ostvari petinu toga što je uspio njegov uzor, bit će i više nego dovoljno!

Tom Dubravec/Hanza Media

100posto sport izdvojeno

rukomet

Ivica Šimić

SG Bruchköbel

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter