Leonardo Pijetraj

'Kad neka zeznuta cura dohvati mog sportaša, gotovo je s karijerom! Vadi mu mast i pravi mu rogove. A najgore je kad mu još postane i menadžerica!'


Vjekoslav Paun
21.07.2019.08:00
'Kad neka zeznuta cura dohvati mog sportaša, gotovo je s karijerom! Vadi mu mast i pravi mu rogove. A najgore je kad mu još postane i menadžerica!'
Damir Krajač/CROPIX

sažeto

U našoj tradicionalnoj nedjeljnoj rubrici 'Gdje si legendo' gost nam je proslavljeni boksački trener, ali i bivši osvajač medalja u taekwondou


Vjekoslav Paun
21.07.2019.08:00

Kad je u pitanju boks, kad su u pitanju neki novi klinci, mladi talenti koji iz Hrvatske osvajaju sami svjetski vrh, nerijetko iskače jedno ime koje je u - pozadini ringa. Leonardo Pijetraj dugogodišnji je boksački trener u svom klubu već tri desetljeća, a kroz njega su prošla imena kao što su Hrgović, Sep, Mavrović, Cikatić, Šobot, Božić, Akrap...

Već je pet desetljeća u boksu, naravno isprva kao natjecatelj. Trenirajući taekwondo od 9-godišnjeg početnika stigao je do naslova prvaka Hrvatske i Jugoslavije, te do nacionalne reprezentacije. Na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu 1984. godine osvojio je pojedinačnu brončanu medalju, te momčadsko srebro. Godinu kasnije na Europskom prvenstvu u Budimpešti ponovno je osvojio pojedinačnu broncu, a u momčadskom natjecanju postao europski prvak.

Desetljećima je ulagao u svoje znanje i obrazovanje, učio od majstora borilačkih sportova, te iskustvom, izvrsnošću i upornošću postao jedan od vodećih hrvatskih boksačkih stručnjaka. U njegov klub dolazili su trenirati u Zagreb i svjetski prvaci u boksu, pa i majstori kick-boxinga poput južnoafričkog K-1 šampiona Mikea Bernarda.

Damir Krajac / CROPIX

Naravno, kruna rada dogodila se kad je kao izbornik imao čast gledati kako Filip Hrgović osvaja povijesnu hrvatsku medalju u boksu 2016. godine u Brazilu, prvu od Mate Parlova. Njih dvojica danas ne surađuju...

No krenimo od aktualnosti. Kako danas stoji hrvatski boks, evo Leonardo je, dok razgovaramo u Londonu, gdje je njegov pulen Alen Babić dobio neočekivanu priliku boriti se u londonskoj O2 Areni zahvaljujući sparinzima s poznatim britanskim teškašem Dillianom Whyteom?

"Mislim da bi trebali imati puno veću masovnost! Puno talentiranih klinaca da bi se izvukao nekakav svjetski vrh. Imam ih dvoje-troje koji su već iskusni, ostalima nedostaje mečeva. I trebat će proći jedan proces da dođete do nekakvog iskustva i nekih rezultata. Recimo, naši dečki koji imaju tridesetak mečeva boksaju s ljudima koji imaju i po 300 mečeva. Tako da je ta promjena iznimno zahtjevna kada dođete na međunarodnu scenu. Jer s nekoliko mečeva možeš biti prvak Hrvatske, ali teško ćeš do medalje na Europskom prvenstvu s nekoliko mečeva, pogotovo u ovim manjim kategorijama.", rekao je i podvukao tu temu:

"Ma nije toliko loše, uvjete imamo, ali treba nam masovnost. Treba nam veća selekcija da bi se iz toga izvukle nekakve generacije koje će u budućnosti nešto značiti u svijetu u amaterskom boksu".

Damir Krajac / CROPIX

Koliko su im ekipni sportovi problem, u smislu "otimanja klinaca", odnosno na koje načine se bore ne bi li osigurali koliku-toliku masovnost?

"Ne možemo reći da netko nekom nešto otima. Boks je toliko težak i zahtjevan sport, da je i u prošlim vremenima bilo teško dobiti klince u boks zato jer danas imaju sve. Doma im je lijepo! Mogu sjediti doma, ne izlaziti iz sobe i biti povezani s cijelim svijetom! Iz takve pozicije reći klincu da bi trebao trenirati dva puta dnevno, mučiti se, znojiti se, tuči se u ringu i krvariti, to je danas vrlo teško i zahtjevno. A i sami roditelji teško guraju djecu u vrhunski sport, osim u nogomet i u nekoliko sportova u smislu, "pustit ćemo ga, pa što bude - bude". A boks je i zahtjevan sport, ako se nešto dogodi i pokaže se talent, pa treba tu dosta i izdvajanja, treba plaćati i sparing partnere, sve to košta, oprema, treneri, putovanja..., nije lako biti vrhunski sportaš u boksu, ali u niti jednom sportu."

Država?

"Država dosta toga pokriva, ali jednostavno teško je dobiti klince u pojedinačne sportove gdje se morate sami o sebi brinuti. Ekipni sportovi su nešto lakši, pa vi možete zarađivati milijune i sjediti na klupi, u smislu ako si ozlijeđen, dok u pojedinačnim sportovima to nije moguće. Tako da se borimo za klince, za masovnost, ali nije nam lako", dodao je Leonardo.

Spomenuo je roditelje i djecu koja se ne daju iz "dnevne sobe", koliko je njemu kao roditelju tešku u tom kontekstu, odnosno koliko je njegov sin Erik na pravom putu u boksačkim vodama?

Damir Krajac / CROPIX

"Pa ja svoju djecu ne tjeram na ništa. Oni se na kraju krajeva nečim moraju baviti. Da li će to biti vrhunski ili rekreativni sport, to me ne zanima, oni sami odabiru svoj put. Logično je bilo da Erik krene tim putem, jer odrastao je u dvorani. Psihološki je vrlo jak, no ima puno povreda, jer ima genetske predispozicije koje u ovom sportu dosta su zahtjevne i nisu baš za boks s obzirom na njegovu građu tijela tetiva i zglobova, jer je naglo izrastao. I tako da je sav polomljen i takav boksa, stalno je po nekim terapijama. Bori se s time i to je taj još jedan pritisak s kojim se klinac mora nositi, a tu je i dodatni jer je moj sin, pa kao mora biti još bolji.", rekao je Pijetraj.

"Više sam mu puta rekao da ne treba nego da mora. Nisam terorist koji bi gurao svog klinca, danas barem djeca imaju dosta opcija na raspolaganju! No ja sam ponosan na njega jer je izabrao boks, tu je uz mene, svog oca, svaki otac bi bio ponosan da je njegov sin tu uz njega."

U jednom intervjuu savjetovao je mladim boksačima da se "čuvaju žena, jer one uništavaju boksače i njihove karijere"... Odnosno tamo je konstatirao da, "ako vidiš zgodnu curu i lako je osvojiš, da nešto nikako nije u redu"..., kakve su to edukacije sa strane u pitanju?

"Da da, sve je to točno! Svojim kćerima znam reći da ću udati za nogometaša da ih se riješim, da se malo tamo vrte oko Dinamova stadiona", smije se i nastavlja:

"Kad žena preuzme sportaša, nije dobro. Još ako je malo zeznuta, tad je sportaš blizu kraja svoje karijere. Ma gledajte, ja nemam ništa protiv veza, volim da se sportaši skrase i imaju stalne veze, ali ako je ta veza podrška onda je to još produktivnije, imaju još veći poticaj. Ali ako je u toj vezi žena nasilna, hoće da igraš u Barceloni, u Londonu, a neće da igraš u Ukrajini ili na Istoku, onda si u problemima ako će ti onda diktirati gdje ćeš boksati, igrati, s kim češ potpisati. To su problemi jer momci, mladi momci, od početka su u dvorani i nisu baš snalažljivi što se tiče tih stvari, nemaju baš previše vremena za izlaske, tako da se te žene, ja ih zovem "lovci na jelenka". Kad ga uhvati, onda mu mast vadi, a onda mu golemi rogovi narastu. Ako žena počne diktirati onda nastaju problemi, pogotovo ako postane menadžer", smije se Pijetraj.

Damir Krajac / CROPIX

Upravo suprotan primjer je Roger Federer i njegova supruga (i menadžerica) - Mirka.

"Svaka čast, to je uistinu odličan primjer. Zajedno su već 20 godina, a njihova suradnja, kako ljubavna, tako i poslovna donosi nevjerojatne rezultate. Prekrasna priča".

Godinama je surađivao s Filipom Hrgovićem, našim najboljim boksačem čija profesionalna karijera ide samo prema gore. No prije godinu dana izbio je skandal nakon što je Filip uletio u prostorije Saveza, te bacio svoju sliku s olimpijskom medaljom na pod, a vezano uz nepoštovanje navodnog dogovora o tome da se plaća podjeli jednako na njegovog tad osobnog trenera Yousefa Hasana i Pijetraja. Jesu li zakopali "ratne sjekire", komuniciraju li danas?

"Niti smo ih zakopali, a niti otkopali! To sad rješavaju odvjetnici. Tu temu ne bih najradije komentirao uopće! Nisam se ja s nikim svađao. Boksači uvijek traže neke izgovore, ali generalno nikakvih incidenata nije bilo", kratak je bio Pijetraj.

Međunarodni olimpijski odbor preuzeo je na sebe kompletnu organizaciju boksačkog turnira na Olimpijskim igrama, a to se odnosi i na kvalifikacijske turnire čime je zapravo uputio direktnu "šamarčinu" AIBA-u, Međunarodnoj boksačkoj federaciji, koja je navodno dosta - korumpirana. Što se tu točno događa?

"Ma oni uništavaju boks i prave vrijednosti boksa. Dobro je da je Međunarodni odbor to preuzeo na sebe, a i to je dobro za male zemlje, kao što je Hrvatska. Jer ovi su se borili za sve osim za one vrijednosti koje promovira MOO, a i što je istinski duh olimpizma!", zaključio je Pijetraj.

Gdje si legendo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter