'DIV IZ PREDGRAĐA' U POLUFINALU NAKON ČETVRT STOLJEĆA

'Kad smo osvojili Kup, mogli smo složiti dobru momčad. Sad više ne možemo uzimati ni Dinamov otpad jer njihov 156. igrač zarađuje više od naših najboljih'


Toni Horvat
05.12.2018.19:00
'Kad smo osvojili Kup, mogli smo složiti dobru momčad. Sad više ne možemo uzimati ni Dinamov otpad jer njihov 156. igrač zarađuje više od naših najboljih'
Srdjan Vrancic / CROPIX

sažeto

Branko Laljak, direktor zaprešićkog Intera, usporedio je ovogodišnji uspjeh s onima iz najranijih dana hrvatske samostalnosti


Toni Horvat
05.12.2018.19:00

Svaki ljubitelj hrvatskog nogometa zna da je prvi osvajač Hrvatskoga kupa još daleke 1992. godine bio Inker iz Zaprešića. Manje je poznato da je "div iz predgrađa", kako su ga tada prozvali, iduće sezone ponovno ušao u polufinale, što nije uspio ponoviti sve do ove godine.

Danas s blago promijenjenim imenom, kako bi se distancirali od nekadašnjeg sponzora koji više nije plaćao, a zadržali identitet, Zaprešićani su ponovno među četiri najbolje momčadi u Kupu. Tamo su dospjeli i uz malo sreće u ždrijebu, jer im je uz šest mogućih prvoligaških protivnika ždrijeb namijenio jedinog preostalog trećeligaša. I Inter je u Zaprešiću lagano pobijedio Vinogradar 3-0, te prošao u polufinale nakon više od četvrt stoljeća.

"Ma razlika između tada i danas je nebo i zemlja. Onda smo bili konkurentni ostalim klubovima, a sad smo sto milja od privatiziranih i privilegiranih", rekao nam je direktor Intera Branko Laljak, koji je u klubu skoro cijeli svoj život, punih 45 godina. Odnosno, pola klupske povijesti.

Ronald Gorsic / CROPIX

"Najveća razlika je financijska, mogućnosti su neusporedive. Gabariti su vrlo egzaktni, ako su proračuni u rasponu od jedan do deset, mi smo na jedan, a najbolji na deset. Prije 25 godina si mogao složiti dobru momčad, imati istu momčad u kontinuitetu, pristojne uvjete i biti konkurentan", kaže Laljak.

Znači li to da je ovaj ulazak u polufinale veći uspjeh od onog 1993. godine?

"Ne, jer nismo ništa osvojili, nije ovo nikakav ekstra uspjeh, samo smo imali sreće da izvučemo trećeligaša. Bio bi uspjeh da prođemo u finale, ali ovo zasad je samo lijepo, lagani poticaj za planiranje 2019. godine, u sklopu koje je proslava 90 godina kluba. U ono vrijeme tek smo bili dobili državu, ligu, prva natjecanja... Sve je bilo novo, puno intenzivnije se proživljavalo, nemoguće je komparirati."

Srdjan Vrancic / CROPIX

Za komparacije su zato neki drugi detalji iz povijesti zaprešićkoga kluba. Slabe financijske mogućnosti neko su vrijeme kompenzirali posuđivanjem igrača od Dinama, a ove sezone su uspostavili suradnju s Rijekom.

"Bili smo prvi klub koji je, ujetno rečeno, uzimao Dinamov otpad ili mlade igrače za razvijanje. Oni sad imaju Lokomotivu i drugu momčad, a mi smo dislocirani. Ipak, i dalje vrebamo i pokušavamo dovesti nekoga tko otpadne iz njihove škole, ali opet je tu problem financija jer njihov 156. igrač ima bolje uvjete nego naši najbolji. Zato se okrećemo svojem bazenu, a doveli smo dva igrača iz Rijeke."

Ako ništa Zaprešićani imaju nos za pojačanja sa strane. Nakon Makedonca Ilije Nestorovskog, kojeg su nakon posudbe iz Češke otkupili i preprodali Palermu za pola milijuna eura, sad su na sličan način iz portugalskog Belenensesa otkupili srpskog napadača Komnena Andrića, koji je s deset golova prvi strijelac lige. Možda on pomogne u financijskoj konsolidaciji "diva iz predgrađa"?

Srdjan Vrancic / CROPIX

"Ma imamo jasne gabarite što možemo očekivati. Jedno je kad igrača prodaje Dinamo, a drugo smo mi. Koliko je naš proračun manji, toliko manje dobivamo u transferima."

Inter je danas sedmi na ljestvici, a nema neku perspektivu za napredak. No još jedna pobjeda u Kupu mogla bi ga uvesti u Europu, prvi put nakon 2005., kad je u kvalifikacijama za ondašnji Kup Uefe ispao od Crvene zvezde.

"Jedina mi je želja da polufinale igramo u Zaprešiću, onda nam šanse rastu, doma možemo protiv svih", zaključio je Laljak.

Dinamo

Inter Zaprešić

Kup

Branko Laljak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter