ARIJAN ADEMI ZA 100POSTO

'Da se nisam vratio nakon optužbi za doping, priznao bih poraz. I drago mi je da jesam, jer ovaj Dinamo je još bolji od onog kojeg sam ostavio!'


Slaven Knežević
24.09.2018.08:00
'Da se nisam vratio nakon optužbi za doping, priznao bih poraz. I drago mi je da jesam, jer ovaj Dinamo je još bolji od onog kojeg sam ostavio!'
Getty Images

sažeto

Arijan Ademi rekao nam je kako je proživljavao najteže trenutke u svojoj karijeri i usporedio ovaj Dinamo i onaj koji je ostavio iza sebe


Slaven Knežević
24.09.2018.08:00

Arijan Ademi u Dinamo je stigao na ljeto 2010. godine nakon sjajnih partija u dresu Šibenika. Ademi je došao na mala vrata, kao još jedno od pojačanja, no ubrzo je svojim karakterom osvojio zagrebačku publiku i postao domaća verzija legendarnog kapetana Rome Francesca Tottija.

U ovih osam godina bio je jednu sezonu u Lokomotivi, a dvije u modrom dresu je propustio zbog suspenzije UEFA-e koja ga je nepravedno optužila za uzimanje dopinga. Sada ponovno vodi svoj Dinamo koji još jednom izgleda sjajno. Skoro na svim utakmicama u ligi i u Europi modri zabijaju barem jedan gol.

"Sigurno da nam to puno znači. To pokazuje jednu kvalitetu u napadačkom dijelu koju sigurno imamo i koja je sigurno velika. To nas puni samopouzdanjem i daje nam dodatni motiv za rad. Želimo tako nastaviti", rekao nam je Ademi kojeg smo pitali može li usporediti onaj Dinamo koji je iza sebe ostavio prije suspenzije i ovaj sadašnji:

"Teško mi je uopće to stavljati u isti koš i teško je reći koja je ekipa bila bolja. Taj Dinamo koji sam ostavio je imao dosta pojedinačne kvalitete, a ovaj Dinamo je momčadska ekipa u kojoj igrači ginu jedan za drugog. Ne bih rekao da u onom prije nije tako bilo, ali jednostavno je više do izražaja dolazila ta individualna kvaliteta."

Tko je zaslužan za taj momčadski duh? Je li ga donio Nenad Bjelica?

"Pa gledajte, mislim da to nitko ne može donijeti osim trenera. Ovo je jedna drugačija ekipa i naravno da je i do ekipe kako će reagirati na to sve, ali mislim da se tu vidi trenerova ruka."

Navijači i mediji su jedva dočekali povratak Arijana Ademija. Pisalo se kako će upravo bivši kapetan biti najveće pojačanje, a Ademi je to vrlo brzo i potvrdio. Još jednom je odigrao onako kapetanski i vratio traku na svoju ruku, a osjećaj je kao da se one dvije godine nikada nisu ni dogodile. Ipak, bilo je to mučno razdoblje i za Dinamo i za Ademija.

Cropix

Podsjetimo, sve je počelo nakon što je Dinamo 2015. godine u prvom kolu Lige prvaka s 2-1 pobijedio engleski Arsenal. Slavlje se još nije ni stišalo, a već ga je zamijenio šok koji je donijela vijest da je Ademi pao na doping testu. Arsene Wenger zadovoljno se smješkao i to iskoristio kao alibi za svoj poraz, a Ademi je krenuo u borbu s UEFA-om.

S četiri godine kazne uspio je smanjiti na dvije, ali i to je previše s obzirom na to da je dokazao da nije svjesno koristio nedozvoljena sredstva. Često je razmišljao i da odustane od nogometa, ali njegova obitelj, Dinamo i navijači su mu dali snage za nastavak borbe.

"Ne znam što bih Vam rekao. Kroz glavu mi je prolazilo puno stvari. Razmišljao sam i o tome da odustanem, ali onda sam jednoga dana odlučio da se moram vratiti. Ako se ne vratim, priznao sam poraz. Jednostavno se moram vratiti.", rekao nam je i dodao:

"Kada sam došao tu na Hitrec-Kacian i vidio sve te ljude koji su došli na moj prvi trening nakon povratka i kada sam vidio toliku potporu od svih, od medija, od svih ljudi oko mene, to mi je dalo dodatnu snagu i motiv. Klub je stao iza mene u najtežim trenucima i to me također osnažilo. Vratio sam se na najbolji način. Sada kad sam ovo pauzirao tri tjedna, jedva sam čekao da krenem trenirati, a zamislite, dvije godine sam izdržao. Sada mi je tih tri tjedna kao šest godina, hahaha", rekao nam je Arijan koji ipak dvije godine nije mirovao već se posvetio raznim sportovima i održavao formu kako bi bio spreman kada napokon dođe taj da kada će opet istrčati pred maksimirsku publiku:

Cropix

"Igrao sam futsal i to mi je dosta pomoglo, ali u biti sam dosta sportova rotirao. Igrao sam tenis, Padel, futsal, bavio se kikboksom, boksom, ma sve sam prolazio. To mi je čak na kraju i dobro došlo jer sam bio u dobrom treningu i za moj povratak nije trebalo čekati ni nekoliko mjeseci. Vratio sam se jako brzo jer sam bio u formi."

Futsal kao priprema za veliki nogomet nije neka novost. Barcelona godinama koristi upravo ovaj sport u sklopu svojih treninga, a rezultati su vidljivi na velikom terenu. Njihovi igrači na malom prostoru s loptom rade čuda i često svojom tehnikom zadive cijeli svijet. Koliko je futsal pomogao kod Ademija?

"Sigurno da mi je pomogao. Sada sam mirniji s loptom i naučio sam neke stvari. Mislim da futsal svakako dosta pomaže", zaključio je Ademi.

Damir Krajac / CROPIX

nogomet

Dinamo

Arijan Ademi

kapetan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter