VIŠE NEMA DILEME

Košarkašima treba psiholog: 'Više razmišljaju o posljedicama utakmice nego o onome što trebaju raditi na parketu'


Toni Horvat
12.09.2017.09:00
Košarkašima treba psiholog: 'Više razmišljaju o posljedicama utakmice nego o onome što trebaju raditi na parketu'
Pedja Milosavljevic / CROPIX

sažeto

Mijenjaju se izbornici, mijenjaju se igrači, no gubitnički mentalitet ostaje. HKS se treba ugledati na vaterpolski savez, koji je angažirao sportsku psihologinju i u kratkom vremenu došao do svjetskog vrha


Toni Horvat
12.09.2017.09:00

Aco Petrović od pamtivijeka je na glasu kao jedan od najboljih psihologa među trenerima, a opet, njegova je reprezentacija u nedjelju protiv Rusije pala prvenstveno na psihološkom planu. Doduše, Aco sigurno zna zbrojiti dva i dva, ali to ga ne čini matematičarom, kao što ga ni povremene psihološke igrice ne čine psihologom. Hrvatskim košarkašima za to treba profesionalac.

"Ako se nakon utakmice koriste termini poput koncentracije, emocionalne reakcije, homogenizacije ili energije i ako se njima objašnjava poraz, tim bi se problemima trebao baviti psiholog. Ako tu funkciju vrši trener, to znači da su igrači ostavljeni u ruke amaterima", objasnio je poznati hrvatski sportski psiholog Amir Zulić.

"To bi bilo kao da meni daju da ih treniram, na temelju toga što sam kao klinac malo igrao košarku u dvorištu."

Hrvatski košarkaši redovito gube u prvoj eliminacijskoj utakmici na velikim natjecanjima. Ako su u toj utakmici autsajderi, odigraju muški i tijesno izgube. Ako su favoriti, odigraju kao u nedjelju protiv Rusije. Ili prije dvije godine protiv Češke.

Tijekom cijelih priprema Aco je apostrofirao 10. rujna kao 'dan D', utakmicu koja život znači. Takvu utakmicu Hrvatska je posljednji put igrala prije dvije godine u Lilleu protiv Češke.

Lanjske olimpijske kvalifikacije u Torinu i same Igre u Riju odradili su bez očekivanja, bez pritiska i izgledali su sjajno. Simptomi su očiti...

"Kad mjesecima govorite o odlučujućoj utakmici, logično je očekivati da će igrači svjesno ili nesvjesno razmišljati o tom datumu. Kad previše razmišljaju o budućnosti, to je dobar put prema gubitku koncentracije, više se bave posljedicama te utakmice nego onim što bi trebali raditi u tom trenutku", kaže Zulić.

Pedja Milosavljevic / CROPIX

Krajnje je vrijeme da HKS angažira sportskog psihologa. Prije godinu i pol dana to je učinio vaterpolski savez, a Renata Barić je napravila fantastične rezultate s momčadi izbornika Ivice Tucka, koja je uz njenu pomoć došla do olimpijskog srebra u Riju, a ove godine na SP-u u Budimpešti prekinula dugogodišnji niz poraza od Srbije i njenu dominaciju vaterpolskim svijetom te osvojila naslov prvaka.

"To je sve individualno. Možeš se kao psiholog samo pojaviti i stvoriti placebo efekt, ali isto tako možeš dugo raditi bez da im uspiješ promijeniti navike. Ali ako ne počneš, sigurno nećeš promijeniti ništa", smatra naš poznati sportski psiholog, no ne misli da je poraz od Rusije bio isključivo psihološke prirode.

"Aco tvrdi da je odlučilo prvo poluvrijeme, iako smo gubili samo četiri razlike. A onda im je dao informacije i instrukcije s kojima su ušli u drugo poluvrijeme, u kojem su se raspali. Igrali su bez energije, što nije posljedica loše fizičke pripremljenosti, nego baš psihologije. Činilo mi se kao da sve pokušavaju riješiti 'na mišiće', a to ne ide. Podsjetili su me na onu scenu iz Indiane Jonesa kad tip na tržnici ispred njega počne mahati sabljom, a Indy samo izvadi pištolj i upuca ga. Hoću reći da postoje efikasnije metode od igranja na mišiće", rekao je Zulić.
No smatra da se igrače sad treba pretjerano kritizirati ili ih tjerati da se posipaju pepelom.

"Ako govore da ne vrijede ili da nemaju muda, to može biti simpatično, ali nije dobro za buduće događaje. Ako se previše kritiziraju i pretraumatično prožive ovu utakmicu, ostavit će traga na idućim natjecanjima."

Baš kao što im je očito prije susreta s Rusijom u glavi bila Češka ili bilo koji od "milijun" drugih poraza u prvoj eliminacijskoj utakmici. Zato je već sasvim jasno da HKS mora konačno angažirati psihologa. Hoće li to biti Zulić, gore spomenuta Renata Barić ili netko treći, potpuno je svejedno. Sigurno taj posao zna bolje i od Ace i bilo koga drugoga na izborničkoj klupi.

"Ja nakon svakog natjecanja HKS-u pošaljem mail s ponudom, ali još nikad nisam dobio odgovor", smije se Zulić.

Možda su njegove ponude bile smiješne HKS-u. Ali sigurno ne tako smiješne kao naši košarkaši kad uđu u nokaut-fazu.

Eurobasket 2017.

hrvatska košarkaška reprezentacija

Aco Petrović

Amir Zulić

sportski psiholog

Podijeli članak