LEGENDINE ANEGDOTE

'Krešo Ćosić je na utakmicu došao u pidžami, a Tvrdić je izborniku rekao da je uneredio gaće'


Toni Horvat
14.07.2017.20:00
'Krešo Ćosić je na utakmicu došao u pidžami, a Tvrdić je izborniku rekao da je uneredio gaće'
Jakov Prkic / CROPIX

sažeto

Legenda splitske i jugoslavenske košarke Rato Tvrdić našao se u dvije anegdote legendarnog novinara Vladimira Stankovića koje je podijelio na službenoj stranici Eurolige


Toni Horvat
14.07.2017.20:00

Legendarni srpski novinar Vladimir Stanković, autor knjige "Montevideo, Bog te video", prema kojoj je snimljena i istoimena popularna serija o nastupu jugoslavenske nogometne reprezentacije na prvom SP-u 1930. i svemu što mu je prethodilo, dugogodišnji je suradnik košarkaške Eurolige, za čiju je službenu stranicu napisao blog s najboljim košarkaškim anegdotama. U nekima od njih glavni su junaci nekadašnje hrvatske zvijezde.

"Bilo je vruće ljeto u Splitu. Božo Škaro, poznati lokalni košarkaški novinar, bio je lakše ozlijeđen u prometnoj nesreći i morao je provesti nekoliko dana u bolnici čisto zbog predostrožnosti. Idućeg dana, kad je vani bilo 40 stupnjeva, kapetan Jugoplastike Rato Tvrdić i nekoliko prijatelja došli su ga posjetiti. Svi su nosili kapute, kaše i šalove! Škaro je iz kreveta iznenađeno gledao prijatelje. Rekli su mu da je vani jako hladno i da se nitko u Splitu ne sjeća tako hladne i vjetrovite zime. Škaro je bio preplašen i zbunjen, ništa mu nije bilo jasno. Tvrdić mu je rekao: 'Prijatelju, nisi ništa propustio u ova četiri mjeseca dok si bio u komi. Najvažnije je da si se probudio i da si sad dobro, hvala Bogu'", napisao je Stanković.

I u drugoj anegdoti junak je bio Rato Tvrdić, zajedno s pokojnim Krešimirom Ćosićem.

"Prije Svjetskog prvenstva 1967. jugoslavenska reprezentacija igrala je na pripremnom turniru. Krešo Ćosić nije imao ni 18 godina i bio je najmlađi u momčadi. Cimer mu je bio Tvrdić. Nakon ručka, a prije odlaska na utakmicu, igrači su imali malo vremena za brzi spavanac. Dok je Tvrdić spavao u dresu, Ćosić je bio u pidžami. Zakasnili su s buđenjem i netko im je pokucao na vrata te im rekao da autobus kreće bez njih. Tvrdić je bio spreman za 30 sekundi, a Ćosić je, još pospan, tražio opremu za utakmicu. 'Pusti to, mali, ionako nećeš igrati, samo uzmi trenirku', rekao mu je Tvrdić. Ali Jugoslavija je rano riješila pitanje pobjednika pa je nekoliko minuta prije kraja trener Ranko Žeravica rekao Ćosiću da se zagrije. Mladi centar, preplašen i posramljen jer nosi pidžamu umjesto reprezentativnog dresa, sakrio se iza koša. Žeravica ga nije vidio, pa je poslao Tvrdića da ga pronađe. A Tvrdić, koji je na neki način bio kriv za situaciju, vratio se s porukom: 'Žao mi je što to moram reći, ali mali se usro u gaće i ne može igrati'. Žeravica, napola ljuti, a napola iznenađen, odgovorio je: 'Znao sam da nikad od njega neće biti igrač.' Naravno, samo se šalio jer je Ćosić za mene, a i mnoge druge, najbolji igrač Jugoslavije svih vremena", otkrio jhe Stanković.

košarka

Euroliga

Krešimir Ćosić

Vladimir Stanković

Rato Tvrdić

Podijeli članak