Kauboji 'jašu' po novu medalju

'Kriv sam što sam 'polomio' jednog našeg reprezentativca i što bez njega sad moramo na Svjetsko prvenstvo!'


Vjekoslav Paun
03.12.2018.08:00
'Kriv sam što sam 'polomio' jednog našeg reprezentativca i što bez njega sad moramo na Svjetsko prvenstvo!'
HBW Balingen-Weilstetten

sažeto

Davor Dominiković prvi je asistent Line Červara u reprezentaciji koju za mjesec dana očekuju (kratkotrajne) pripreme za Svjetsko prvenstvo...


Vjekoslav Paun
03.12.2018.08:00

Jedan je od onih čija je seniorska, profesionalna karijera, ispala kao preslik iz najblistavijih snova. Mediteransko zlato, pa svjetsko, a na kraju i olimpijsko, sve to u razmaku od tri godine. No od uspomena se ne živi, zna to dobro Davor Dominiković, koji sad preko Sesveta gradi i uspješnu trenersku karijeru, a i dio je stručnog stožera Line Červara, uoči još jednog velikog izazova...

"Iskustva u Sesvetama? Pa rekao bih maksimalno pozitivna. To je jedna pozitivna sredina u kojoj sam proveo za sada tri mjeseca. Počeli smo 16. kolovoza, odradili pripreme i uhvatili se u koštac s izazovima u Premierligi. Treba još dosta raditi, rekao bih i više od ostalih, tako da na kraju budemo zadovoljni rezultatima.", rekao je Dominiković.

Cropix

Njegov klub se, na kraju prošle sezone, tri kola prije kraja spasio ispadanja. Doveli su i pojačanja iz Metalca, kluba koji je na kraju otišao u donji rang natjecanja, stigli su Bahtijarević, Mršić, Panjan, ekipa koja još nije igrala Premierligu...

"Došlo je nekoliko mladih igrača, bilo je i pojačanja i predani smo našim ciljevima. Imam sjajnu ekipu u stručnom stožeru, svi smo zajedno odličan tim koji je posvećen poslu. Imperativ? Imperativa nema. Izborili smo ostanak na kraju prošle sezone, a sad je u prvom planu rekao bih - stabilizacija kluba. Rekao bih da je zapravo cilj borba za Ligu prvaka. Ova naša liga rekao bih da je podcijenjena, jer tu je dosta jako dobrih klubova.", izjavio je naš sugovornik.

Prije samo godinu i pol objesio je svoj rukometni dres i tad se posvetio trenerskom poslu. Završio je Kineziološki fakultet u Splitu, specijalizirao se za trenera. Bio je pomoćni trener, sad je glavni, u međuvremenu je radio i kao TV komentator. Što je zapravo najteže od svega?

Cropix


"Drago mi je da sam u svemu što sam radio zapravo ostao uz rukomet. Moj dječački san je bio igrati i živjeti od rukometa i meni su se sve te stvari poklopile u karijeri. Znate ono, netko dok je dijete sanja da će biti astronaut, a ja sam samo maštao o rukometu. I tako da sve ovo što sam radio, od profesionalnih voda i sad kao trenera, mene maksimalno ispunjava kao čovjeka. To je to o čemu sam maštao. A mogu reći da je posao TV komentatora koji sam obavljao 2009. godine tijekom Svjetskog prvenstva i sad u siječnju bio veliki izazov i veliko iskustvo za mene i svakako to nije lako raditi, i jasno mi je da lako može zaiskriti između dviju strana", rekao je Davor.

Davor je jedan od onih koji bi promijenio određena pravila u rukometu...

"Pa da jedno pravilo zaživi u punom smislu te riječi treba proći neko vrijeme, kao kad je bio slučaj s promjenom, odnosno uvođenjem prvog, brzog centra, a što se dogodilo tamo 1997. godine. Neko od novih pravila, kao što je recimo pasivna igra od šest dodavanja, je dosta glupo i to mi nije leglo, ali recimo uveo bih kao u košarci da ne postoje stalne izmjene obrana-napad i sigurno da bih ograničio napad. Bilo bi puno više rotacija", izjavio je Dominiković.

Sa svojim Metkovićem je osvojio Kup EHF-a, dogodilo se to još 2000. godine kada je uništio Flensburg u zadnjih 10 minuta, danas je taj div na "konopcima". Što se mora dogoditi da se Metkoviću dogodi ponovni uzlet, pa i prekidanje tradicije od strane Zagreba?

Cropix


"Ja sam prije svega realist i to pripada prošlosti. Ako govorimo o ovome, onda sigurno na neki način gubimo kontakt sa sadašnjosti. Sigurno da, kada je riječ o Metkoviću i rukometnom klubu, sadašnjost nije blistava, pa je tako u jednom trenutku sredina od 16.000 stanovnika imala čak tri kluba. Sad su se ujedinili, stvorili jednu zajednicu i to je put kojim moraju ići tamo", rekao je.

Promijenio je brojne klubove, nosio dres od Zagreba, Kiela, Barcelone, Portlanda, Parisa, Hamburga..., gdje mu je bilo najljepše, koje dojmove pamti?

"Pamtim samo pozitivna iskustva, sigurno da je tu bilo svega. Iza sebe imam brojna prijateljstva i to je sjajna stvar. Nekako mi je boravak u Španjolskoj ostao u sjajnom sjećanju, Barcelona, Pamplona, a tamo sam dobio i sina tako da mogu reći da mi je tamo nekako bilo najljepše", otkrio je.

Cropix


Daleko je još Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj, a koje će startati sredinom siječnja, no svejedno moramo upitati prvog pomoćnika Line Červara za očekivanja?

"Prvo moram reći da sam nedavno u jednom intervjuu izjavio da su mi očekivanja da svi dođu zdravi, pa sam se, kao što bi purgeri rekli, zacoprao, jer se Domagoj Pavlović ozlijedio i sigurno propušta Svjetsko prvenstvo. Što se njegove ozljede tiče, jasno se vidi ma usporenoj snimci, da Domagoj Duvnjak nije kriv za tu ozljedu. Čuo sam se s njim, svima nam je teško zbog ove nesreće, ali ne sumnjam da će se vratiti još jači. A i ja sam izvukao pouku, te je neću ponoviti!", rekao je i nastavio:

"Taj siječanjski termin je veliko prokletstvo, jer svi su u klupskoj mašineriji, a onda se sve to prekida radi jedne druge mašinerije. Evo, u Bundesligi će prvenstvo trajati do 27. prosinca, a onda kada se reprezentacija okupi to će značiti da ćeš imati samo tjedan dana za nekakva uigravanja."

Kako je surađivati s Linom Červarom, ovoga puta na istoj, trenerskoj klupi?

HBW Balingen-Weilstetten"Mi smo i na relaciji igrač - trener dosta da se tako izrazim razmjenjivali mišljenja, sad je taj odnos naravno malo drugačiji. Lino je veliki radnik, studiozan, suradnja je sjajna i vjerujemo u sjajan posao na Svjetskom prvenstvu."

Sin Filip ima 11 godina, tu je i osmogodišnji Kristijan, idu li rukometnim vodama?

"Haha, pa Filip je zaluđen košarkom. Nakon četverogodišnje zaluđenosti nogometom, sad je više u košarci. Bez pritiska ikakvog, neka uživaju", zaključio je Davor.


rukomet

Davor Dominiković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter