ANKETA: KOGA NAJVIŠE VOLIMO?

Lav Mandžo jači je od sva tri engleska, Šime je blistao na oba kraja terena, a Perišić nas kung fuom podsjetio kakva je igračina


Toni Horvat
12.07.2018.11:00
Lav Mandžo jači je od sva tri engleska, Šime je blistao na oba kraja terena, a Perišić nas kung fuom podsjetio kakva je igračina
Dan Mullan/Getty Images

sažeto

Tko vam je sad naj od 'vatrenih'?


Toni Horvat
12.07.2018.11:00

Nakon (ne)prospavane noći sliježu se dojmovi povijesnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, veselje ne prestaje, smijeh na račun Engleza također, pričaju se epovi o junacima bitke u Moskvi.

Njih ponovno nije nedostajalo, od onih koji su nas na to naviknuli do onih koji su dosad ostali poprilično dužni.

Naravno, Mario Mandžukić je najlogičniji izbor, ipak je on taj koji je donio pobjedu i plasman u finale. Klasični Mandžo, kad su svi već "poumirali" na terenu, u 109. minuti on je smogao snage za protegnuti se, uloviti loptu Ivana Perišića i hladnokrvno je pospremio iza Jordana Pickforda. Odsječen od suigrača skoro cijelu utakmicu, grčio se, borio, uporno pokušavao osloboditi se, i jedanput kad je uspio, Hrvatska je ušla u finale. Neumorni ratnik, lav jači od sva tri engleska, čovjek za najveće trenutke.

Dan Mullan/Getty Images

No da nije bilo Perišićeva gola, ne bi Mandžo nije došao u priliku donijeti Hrvatskoj pobjedu. Ivan je posljednjih godina bio ponajbolji i najkonstantniji igrač "kockastih", ali u Rusiji ga nije bilo nigdje, osim onog bljeska protiv Islanda. Nigdje ga nije bilo ni prvih 67 minuta protiv Engleske, ali onda je lucidnim akrobatskim porezom prevario Kylea Walkera i skrenuo ubačaj Šime Vrsaljka u mrežu, a ri minute kasnije pogodio i stativu. Kad tome pridodamo asistenciju za Mandžukića, dobijemo Fifina igrača utakmice. I skrivenog talenta za kung fu.

Vrsaljko je u Rusiji ostao dužan u ofenzivnom segmentu igre, ali sve je nadoknadio briljantnim centaršutom za Perišića, a ne smijemo ni zaboraviti da je glavom na liniji spriječio čisti gol u produžetku.

Shaun Botterill/Getty Images

Danijel Subašić za promjenu nije bio u središtu pažnje, nije morao braniti penale, a zapravo i nije imao ni puno posla. Kod gola nije mogao ništa, ali je zato zaustavio Harryja Kanea kad je izašao sam na njega, a onda nakon što se lopta vratila najboljem strijelcu SP-a, odigrao partiju flipera sa stativom i raščistio opasnost. Da su Englezi poveli 2-0, vjerojatno bsimo igrali u subotu s Belgijom.

Trebalo mu je poluvrijeme da razriješi enigmu taktike Garetha Southgatea, koja je gušila naš vezni red, ali opet je to bio briljantni Luka Modrić, koji je i u posljednjim minutama drugog produžetka još imao snage za sprinteve i nadtrčavanje inače hitronogih Engleza. Napravio je ogroman korak prema Zlatnoj lopti...

Alexander Hassenstein/Getty Images

Konačno, izbornik Zlatko Dalić odlučio je ništa ne mijenjati nakon skromnog prvog poluvremena, 15 minuta predaha bilo mu je dovoljno da podigne igrače i prilagodi njihove taktičke zadatke, a oni su mu uzvratili maestralnim drugim poluvremenom. Najlakše je nešto napamet promijeniti kad ne ide, treba imati hrabrosti i vjere za ostati pri svome, a on je imao. Nije uopće mijenjao prije produžetaka, vjerojatno ni ne bi da neki nisu počeli doslovno padati od iscrpljenosti.

Svi su oni junaci, sve ih obožavamo, ali ako baš moramo cjepidlačiti (a moramo), koga od njih danas najviše volite?

hrvatska nogometna reprezentacija

SP 2018.

Luka Modrić

Ivan Perišić

Mario Mandžukić

anketa

Zlatko Dalić

Šime Vrsaljko

100posto anketa

Danijel Subašić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter