ŽENA ĆE VODITI NBA IGRAČE

Legendarni Španjolac sve objasnio: 'Ne presvlači se s nama i nije tu zbog marketinškog trika, nego je vrhunska trenerica'


Toni Horvat
17.05.2018.17:00
Legendarni Španjolac sve objasnio: 'Ne presvlači se s nama i nije tu zbog marketinškog trika, nego je vrhunska trenerica'
Reuters

sažeto

Pau Gasol svim skepticima je objasnio zašto Becky Hammon treba dobiti posao glavnog trenera u NBA ligi. Kandidatkinja je za neka upražnjena mjesta


Toni Horvat
17.05.2018.17:00

U novu NBA sezonu skoro trećina od 30 klubova ući će s novim glavnim trenerom. Jedan od njih možda i s glavnom trenericom.

Nikad u povijesti nekog od velikih američkih profesionalnih sportova muškarce nije vodila žena, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Mnogi klubovi koji traže novo lice na klupi razmatraju Becky Hammon, nekad slavnu američku košarkašicu i rusku reprezentativku, koja je već četvrtu sezonu pomoćnica legendarnom Greggu Popovichu u San Antonio Spursima.

Ona je svojom stručnošću apsolutno zaslužila priliku u ulozi glavne trenerice, već je vodila Spurse u Ljetnoj ligi i osvojila je, ali kao i u svim situacijama u kojima se očekuje potez koji još nitko nikad nije povukao, mnogo je skeptika, mnogo sumnji u sposobnost žene da kontrolira muškarce u testosteronom nabijenom ambijentu.

Zato je Pau Gasol, legendarni španjolski košarkaš, koji je posljednje dvije sezone surađivao s njom u San Antonio Spursima, na The Players' Tribuneu objavio tekst s naslovom "Otvoreno pismo u ženskim trenerima". Poanta teksta je demistifikacija rada s ženom u ulozi trenera i razbijanje mitova o tome zašto žena ne može voditi glavnu riječ u muškom sportu.

"Osjećam se sretnim jer sam odgojen tako da se ne pitam je li netko 'pravi tip' osobe za neki posao nego je li dovoljno kompetentan da ga obavlja. U svojih 37 godina nikad nisam pomislio da je moja majka 'ženski doktor'. Za mene je uvijek bila - doktor", napisao je Gasol u uvodu kojim je želio naglasiti kako spol nema nikakve veze s nečijom sposobnošću.

Naglasio je i da ne piše ovo kako bi joj glumio odvjetnika i uvjeravao javnost da je kvalificirana za posao glavnog trenera jer je, kaže, to nepobitna činjenica.

"Samo želim pobiti neke argumente protiv njene kandidature. Jedan od njih je da žene nisu sposobne voditi muškarce, nego se trebaju držati WNBA lige i ženskih ekipa na koledžu. Taj je najlakše pobiti jer ako ga iznesete nekome tko je igrao košarku na najvišoj razini, ispast ćete smiješni. Imam 17 godina NBA iskustva, igrao sam pod dvojicom najbriljantnijih košarkaških umova, Philom Jacksonom i Greggom Popovichem, i kažem vam: Becky Hammon zna trenirati. Ne kažem da to radi prilično dobro, ni da može raditi 'skoro' jednako dobar posao kao muškarci. Jednostavno, ona može biti glavni trener u NBA ligi. I točka", napisao je Gasol pa iznio anegdotu koja otkriva njeno oko za detalje, kakvo pravi treneri moraju imati.

Druga teorija koju je španjolski centar pobio je ona da su Spursi angažirali Hammon jer je to bio dobar marketinški potez.

"Čekaj, što?! Govorimo o NBA ligi, biznisu u kojem se okreće ogroman novac. Tu nema mjesta za osrednjost, a Spursi su jedna od najsupješnijih organizacija u ovom stoljeću, koja je dobila barem 50 utakmica u 18 uzastopnih sezona i osvojila pet naslova prvaka u posljednjih 20 godina. Popovich se prema trenerima ne odnosi nimalo drukčije nego prema igračima, njega ne zanima nikakav marketing nego ima samo jedan standard - možeš li nam pomoći da pobjeđujemo? A ona može."

Za kraj je ostavio teoriju kako je malo nezgodno imati ženu u muškoj svlačionici.

"Naravno da je to mit. Igrači se presvlače u određenom području, treneri u drugom. A čak i u trenerskom području Becky ima privatni prostor. Ali poanta je da treneri ionako nisu uz igrače dok se presvlače, to mogu reći iz desetljeća i pol osobnog iskustva. To je smiješno. Nema nikakve praktične razlike između muškog i ženskog trenera", objasnio je Gasol i za kraj napisao kako mu najviše smeta licemjerje u svijetu koji se trudi ići u smjeru jednakosti među spolovima jer se smatra da bi sport trebao biti iznimka.

"Neki ljudi misle da bi sport trebao biti utočište u kojem je u redu biti zatvorena uma, da je to poput balona u koji je smještena sva naša zatucanost."

Drago mu je i što su Phoenix Sunsi angažirali Srbina Igora Kokoškova kao prvog rođenog Europljanina na mjestu glavnog trenera NBA kluba, ali kaže da to ipak nije isto.

"Dugo nitko nije želio Europljanina ni za pomoćnika, a Igor je sad glavni trener. Nije ista situacija, ali to je prekrasno jer NBA sad gleda širu sliku. Svijet je velik i trebamo širiti horizonte jer tako možemo samo postati bolje osobe", zaključio je Pau.

NBA

San Antonio Spurs

trenerica

Pau Gasol

Becky Hammon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter