NAJVEĆA PIJANICA MEĐU NOGOMETAŠIMA

Liječio se nekoliko puta, proveo je noći u zatvoru, a i tri puta mu je srce stalo: Viski i votku voli više od života, a pred Bokšićem izveo je 'spačku' koja se i danas prepričava!


Vjekoslav Paun
31.07.2019.08:00
Liječio se nekoliko puta, proveo je noći u zatvoru, a i tri puta mu je srce stalo: Viski i votku voli više od života, a pred Bokšićem izveo je 'spačku' koja se i danas prepričava!
Getty

sažeto

Tema današnjeg feljtona je legendarni Paul Gascoigne, čija je karijera bila obilježena skandalima...


Vjekoslav Paun
31.07.2019.08:00

Kakav je to lik, kakva osebujna pojava, možda najbolje oslikava dogodovština koju je Alen Bokšić, poznati hrvatski golgeter i njegov suigrač iz Lazija, jednom prepričao...

"Jednom smo svi, cijela momčad, izašli na večeru. Već pri dolasku je bio pripit. Kad ga je konobar pitao što želi naručiti, uronio je glavu u veliki restoranski akvarij, zubima izvadio jastoga i rekao: "Spremite mi ga onako kako ja volim!""

Paul Gascoigne, popularni Gazza, sigurno je zadužio nogomet svojim prekrasnim golovima, potezima, no pamte se i njegovi brojni incidenti, ali i problem - s bocom.

"Simpatičan momak, radio je nevjerojatne stvari s loptom, ali imao je određenih problema.", prvi dojmovi o njemu.

Reuters

Po završetku treninga otišao bi u bar i strusio velike količine piva u sebe, a lovce na autograme jednom je prilikom i "potapao u bazenu".

Njegove isprike zabavljale su mu suigrače, pa je jednom ispalio legendarnu, također u dresu Lazija:

"Zašto kasnim? Ondje su bili duhovi! Gledao sam TV i vidio kako duh iz konzerve s pivom lebdi ispred mene!".

Poznati veznjak igrao je za englesku reprezentaciju deset godina, posljednji nastup imao je 1998. godine, a Otok je osvojio suzama kad je dobio žuti karton protiv Zapadne Njemačke u polufinalu Svjetskog prvenstva što ga je eliminiralo iz eventualnog - finala.

Getty

"Postao je jako popularan među engleskim navijačima, zbog želje, zalaganja.", reći će njegov prijatelj iz reprezentacije Teddy Sheringham o njemu.

Upravo je sa spomenutim izveo jednu glupost uoči EURO-a 1996. godine, tamo gdje ih je Njemačka opet stajala finala. Skupa s Teddyjem fotografiran je kako se opija sjedeći na - zubarskim stolcima.

Teško djetinjstvo - tako psiholozi objašnjavaju njegove probleme koji su eskalirali u kasnim devedesetima.

Paul je čak dva puta u ranom djetinjstvu svjedočio pogibiji dva bliska prijatelja. Imao je problema s klađenjem, a iz zabave je, kako je jednom priznao, sudjelovao u manjim krađama. A otac, koji je radio u inozemstvu, cijelo vrijeme je bio teško bolestan...

Već kad je potpisao za Newcastle United, koji ga je jedva primio jer je imao nekoliko kilograma previše, imao je nekoliko incidenata koji su mogli pokazati što ih sve može očekivati s - nestaškom.

Getty

Sudjelovao je u prometnoj nesreći kad je sa suputnikom pregazio čovjeka i pobjegao s mjesta događaja nemajući vozačku dozvolu. Jednom je ljutit, uzeo traktor za košenje trave na igralištu i namjerno se zabio u zid svlačionice, iskočivši u posljednji čas...

Ipak, sjajna statistika u sezoni 1987/88 lansirala ga je u najboljeg mladog igrača lige. Veliki klubovi kucali su na vrata, obećao je Fergusonu da će odabrati upravo njegov United, ali otišao je u Tottenham - nakon što je taj klub kupio kuću njegovoj obitelji.

Poslije je nosio dresove Lazija, Rangersa, Middlesbrougha, Evertona, Burnleyja, Gansua, Bostona, no navike su ostale iste - talent, spektakularni (rijetki) golovi, a mnoštvo problema.

Problemi s bocom eskalirali su u listopadu 1998. godine kad je primljen u bolnicu Priory. Dva tjedna boravka jedna je bilo dostatno za oporavak, a u dio nastavka spašavanja legende uključili su se Piers Morgan, Gary Lineker, DJ Chris koji su uplatili 30.000 funti za rehabilitaciju u SAD-u.

No, nisu uspjeli. Bolovao je od bulimije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bipolarnog poremećaja. Nekoliko je puta proveo noć u zatvoru, zbog incidentnog ponašanja. Razveo se sa ženom nakon 2 godine braka koja više nije mogla trpjeti takvo ponašanje. Iako je navodno bio dobar, sjajan otac...

Getty images

Nekoliko puta se samoozljeđivao. U svibnju 2007. godine, primljen je u bolnici nakon proslave 40. rođendana. Operirali su mu želudac. Tijekom rehabilitacije 2008. godine., tri puta mu je stalo srce pa su ga oživljavali...

"Bankrot ga je dokrajčio. Tad su ga brojni prijatelji definitivno prekrižili", otkrit će njegov blizak prijatelj.

Danas ima 52 godine, no kad biste ga sreli, navodno, dojam je kao da ima najmanje dvadesetak više.

Nedavno je proglašen krivim za seksualni napad u vlaku, a prije koji dan se, gle čuda, oblio 'k'o majka'. Pa tako engleski mediji donose priču da ga je bivši izbornik Harry Redknapp spašavao u jednom restoranu u Bournemouthu.

Gazza je upao ne vidno pijan nego zgažen, teturao od stola do stola i padao pa je Redknapp, koji je bio na večeri sa suprugom, ustao i dovukao ga do svog stola i šopao ga hranom ne bi li ga barem malo otrijeznio.

Getty

"Harry je bio pravi heroj. Odmah čim ga je vidio u kakvom je stanju, priskočio je u pomoć. Gazza je bio jako nabrijan, ali ga je Harry smirio. Na kraju je platio račun i otišao sa suprugom i s njim iz restorana", kaže jedan očevidac.

Trofeja se nije nagledao, samo pet što je puno premalo za njegov kalibar, ali zato je desetak puta obilazio razne ustanove...

"Kad nisam igrao, pio bih u subotu pa u nedjelju pa onda i u ponedjeljak. Tada bih pokušao trenirati, ali nije išlo pa bih se opet napio da mi prođe dan"

To je smisao života legendarnog Gazze, o čijem će životu jednom svjedočiti i film, nema sumnje...

nogomet

feljton

Paul Gascoigne

sportski skandali

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter