KONDICIJSKI TRENER REPREZENTACIJE

Luka Milanović pripremao je Cro Copa i brojne druge zvijezde, a sad će voditi 'kockaste' do vrha u Rusiji


Toni Horvat
23.05.2018.12:00
Luka Milanović pripremao je Cro Copa i brojne druge zvijezde, a sad će voditi 'kockaste' do vrha u Rusiji
Cropix

sažeto

Koristimo high-tech, low-tech i no-tech vježbe, a najvažnije je sinergija između cijelog stožera, kaže Luka Milanović


Toni Horvat
23.05.2018.12:00

Za njim su dva desetljeća iskustva, prvenstveno u košarci, ali posljednjih godina i u nogometu. Za današnju ulogu praktički se pripremao prije četiri godine u stožeru Nike Kovača, nakon čega je kratko radio u ruskom Rostovu, a posljednje dvije godine surađuje s Rudešom.

Luka Milanović u profesionalni je sport ušao kao kondicijski trener u mlađim kategorijama KK Zagreba 1998., dugo je imao istu ulogu u brojnim mlađim košarkaškim selekcijama, a od 2007. do 2014. vodio je pripreme seniorske košarkaške reprezentacije. Pet godina pripremao je Mirka Filipovića, individualno je radio s brojnim nogometnim i košarkaškim zvijezdama poput Marcela Brozovića i Ante Tomića, pripremao je košarkaše Cibone i Zagreba te rukometaše Egipta, a u nogometnoj reprezentaciji na SP-u u Brazilu bio je asistent glavnom kondicisjkom treneru Igor Jukiću. Ove godine on je preuzeo tu glavnu ulogu i brinut će se za fizičko stanje "kockastih" na pripremama i na samom SP-u.

"Jukić je već nekoliko godina u španjolskom Alavesu, on ih je i spojio s Rudešom. Kao njegovog tadašnjeg pomoćnika, mene su pitali da postanem glavni kondicijski trener reprezentacije", objasnio je Milanović.

Tomislav Kristo / CROPIX

Budući da ste veći dio karijere proveli u košarci, kakva su Vam dosadašnja iskustva u radu s nogometašima, i našim reprezentativcima i općenito?

"Moja iskustva su takva da su svi vrhunski igrači vrlo zahvalni za suradnju jer da bi postao vrhunski u startu mora biti svjestan važnosti brige o tijelu i tjelesnoj formi. Također, kao igrač karakterno moraš biti dovoljno prilagodljiv i spreman na suradnju da bi 'preživio' svlačionicu i teren u vrhunskoj ekipi. Zbog toga je zaista zadovoljstvo raditi s vrhunskim sportašima, a naravno da taj posao nosi i puno stručnih izazova."

Koja je razlika u radu s nogometašima i košarkašima s obzirom na drukčije kretnje i potrebe igrača u tim sportovima?

"Činjenica je da je kretanje ljudska, a ne samo sportska vještina, tako da postoje neke sličnosti u onom bazičnom treningu, ali nakon toga i velike razlike s obzirom na različite zahtjeve utakmice. Nogometna utakmica predstavlja značajno veće opterećenje od utakmice u drugim timskim sportovima, pa je zato i nemoguće igrati svaki drugi dan. S druge strane, u svim timskim sportovima važna je eksplozivnost, a razlika je u tome koliko često igrač mora biti eksplozivan tijekom utakmice. U košarci i rukometu je to nešto češće, a u svim sportovima ovu sposobnost treneri zovu moć ponavljanja. To je kraljica sposobnosti u timskim sportovima."

Nenad Dugi / CROPIX

Koliko su jednostavnije ili kompliciranije pripreme u ovakvim situacijama kad se radi nakon sezone u odnosu na rad prije početka nove sezone?

"Komplicirano je to što ih moramo pojednostaviti! Nemamo vremena za značajno rušenje forme i čekanje njenog dizanja, a s druge strane potrebno je ujednačiti formu igrača koji su imali različita opterećenja tijekom sezone. Zbog toga će jedan dio treninga biti individualiziran kako bismo dobili ono što želimo na prvenstvu. Na cijelom stožeru je da u ovo kratko vrijeme koje imamo na raspolaganju dobro izaberemo najvažnije stvari koje nam mogu donijeti rezultat, a naše zajedničko iskustvo nam pomaže da znamo i što ne moramo raditi, ne samo što moramo."

Kakve metode koristite u ovoj situaciji?

"Veliki naglasak tijekom priprema bit će na prevenciji ozljeda i oporavku. Za oporavak ćemo između ostalog koristiti ledene i kontrastne (toplo-hladno) kupke, a za prevenciju veliki broj različitih metoda i rekvizita jer ćemo poštivati individualne navike igrača koji prije treninga, a čak i u slobodnim dijelovima dana, vole odraditi program mobilnosti, stabilnosti, čak i poneku vježbu snage. Koristimo svašta, high-tech, low-tech, pa i no-tech, što često ima najviše smisla. Primjer no-tech vježbi je davanje otpora igraču u radu u paru, to je vrlo učinkovito. A high-tech? Recimo, vježbe balansiranja uz pomoć aplikacije, gdje sportaš praktički igra igricu. Odnosno, on balansira na jednoj ploči, a na ekranu se projicira sve što on radi balansirajući i mora dovesti kuglicu na određeno mjesto."

Ronald Gorsic / CROPIX

Što su točno vaše zadaće i na koji način surađujete s izbornikom i ostatkom stožera?

"Moje zadaće odnose se na svakodnevnu pripremu igrača za trening, usklađivanje njihovih individualnih programa s ciljem ujednačavanja forme, brigu o dijelu metoda oporavka te zajedno sa cijelim stožerom planiranje onoga segmenta treninga koji izbornik traži od nas. Osobito će biti važan oporavak i tu moram naglasiti sinergiju raznih struka, od liječnika i fizioterapeuta, do kondicijskih i nogometnih trenera."

Konačno, koliko će daleko Hrvatska u Rusiji?

"Očekujem da će svatko u svom dijelu posla dati najbolje od sebe i da ćemo svaku priliku za pobjedu znati iskoristi. Naravno, uspjeh ovisi o velikom broju faktora, a pod kontrolom imamo samo jedan dio njih. Pobrinut ćemo se da učinimo dobro one stvari koje možemo imati pod kontrolom i vjerujemo u uspjeh."

hrvatska nogometna reprezentacija

kondicijski trener

Luka Milanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter