Mile Petković

'Mandžukića sam progurao do metropole, ali za njegove zasluge najvažniji je njegov otac, nenadmašna 'britva', koji mu je usadio u glavu kako se osvetiti igraču kad te 'rokne'!'


Vjekoslav Paun
01.09.2019.19:00
'Mandžukića sam progurao do metropole, ali za njegove zasluge najvažniji je njegov otac, nenadmašna 'britva', koji mu je usadio u glavu kako se osvetiti igraču kad te 'rokne'!'
Nikola Wolf / Cropix / Podravski list

sažeto

RETROVIZOR: Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike je bivši nogometni trener Cibalije, Zagreba, Slaven Belupa...


Vjekoslav Paun
01.09.2019.19:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Intervju je objavljen u lipnju 2019. godine...

Njegov potpis i danas se pamti. I prepričava. S osmjehom, iako tad mnogima nije bilo do smijeha...

"Kad te Mile spremi, letiš kao avion!", legendarna je izjava Senijada Ibričića.

Ili jedna trauma Ivana Parlova:

"Ma dođem ja na pripreme, prva momčad trenira kaže on meni, idi ti na drugi teren i istrčavaj! Pitam ja koliko? Kaže on 100 puta 120. Pitam čega? Veli on metara! Mislio sam da se čovjek šali. Nasmijao se, ali nije se šalio. Pakao od priprema!".

Nikola Wolf / Podravski list / Cropix

Mile Petković, 66-godišnjak iz Lovaša nedaleko od Vinkovaca, trener je koji možda nikad dobivao šansu u Dinamu ili Hajduku, ali za razliku od drugih, nije bio frustriran zbog toga. Jer njemu je trenerski posao bio možda više kao hobi, paralelno je imao tvrtku s 20-ak zaposlenih, bavio se prodajom rezervnih dijelova za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju.

Gdje je i što danas radi ta legenda hrvatskog nogometa?

"Evo me u svojoj kući u Turnju, uživam u odmoru. Ali pratim i dalje sve što se događa, od pionira, pa sve do seniorskih uzrasta, reprezentacije. Ne bavim se više trenerskim poslom, iako ima još baruta u meni, ali kao da se nisam maknuo, sve čitam i pratim", smije se.

Kakvi su danas vaši nasljednici u HNL-u, učenici, ima ih dosta?

"Vrlo sam zadovoljan, jer dosta je mojih bivših igrača danas aktivno u trenerskim vodama. Dobro rade, imaju sjajne rezultate, dobro plivaju u nekoj drugoj, drugačijoj, izazovnijoj karijeri. Naša domaća liga napreduje, igra se dobar nogomet, a i stasaju neka nova trenerska imena. Dobro je to za hrvatski nogomet", kaže 66-godišnji Petković.

Nikola Wolf / Cropix / Podravski list

Je li mu žao što nije dobio priliku na Poljudu ili u Maksimiru?

"Iskreno, nikad nisam o tome razmišljao na taj način. Kad sam vodio nekog trećeligaša, cilj mi je znao biti prvo mjesto, isto kad sam vodio drugoligaša, pa prvoligaša. Uvijek sam išao korak po korak. Znate, bilo je tu nekih ponuda koje ja možda nisam iščitavao najbolje, ali koje realno nisu bile konkretne. Više u stilu, dođi na utakmicu, bit ćeš u loži, pa ćemo se sve dogovoriti. A ja sam vam uvijek bio čovjek koji je kupio ulaznicu, odgledao utakmicu u miru", reći će bivši trener Cibalije, Slaven Belupa, Zagreba, Hrvatskog Dragovoljca.

Dosta je igrača prošlo kroz njegove ruke, jedan od poznatijih asova svakako je Mario Mandžukić. Kako gleda na njegovu karijeru prepunu izazova?

Nikola Wolf / Cropix / Podravski list

"Već je igrao za Marsoniju kad sam ga je doveo u Zagreb na upoznavanje, njega i njegovog oca s predsjednikom Medićem. Igrao je tad na poziciji veznog, pa i beka, ali ono što ga je uvijek neizmjerno krasilo je bila njegova volja za treningom, jako zahvalan po tom pitanju. A to što se danas iznimno cijeni i u defenzivnim ulogama, može najviše zahvaliti svom ocu Mati (popularna slavonska 'Britva', kako su ga zvali), koji je bio nenadmašan stoper i koji je kosio suparničke napadače u dresu ondašnje Marosonije. Tata ga je naučio trikovima i zato Mandžo nikome ne ostane dužan kad ga rokne u napadu!"

Super Mario je znao imati problema s trenerima, kako je to Mile rješavao?

"Pa dobro, u vrijeme kad sam ga ja dobio u ruke, imao je 19 godina, ja sam imao dva alata u radu s njim. A mislim da je većina trenera to koristila. Prvi je alat bio, alat rada i treninga, a drugi - razgovor i individualni razgovor. U četiri oka. Tad se on otvori, kaže ti neke stvari i sve je drugačije. On je u Zagreb došao neiživljen i sigurno je tad prolazio kroz jednu osjetljivu fazu.", otkriva nam Mile iz svoje vikendice na Jadranu.

Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

Slavonija je nekoć imala pregršt prvoligaša, a danas je ostala na Osijeku koji se spasio mađarskim kapitalom. Kako gleda na nogometni razvoj te regije, odnosno položaj Cibalije, a koju je trenirao u nekoliko navrata?

"Cibalia ima 100 godina tradicije i teško mi je gledati gdje se nalazi, iako tamo je uvijek bio sjajnih nogometaša. Tamo je dosta talenata u toj cijeloj županiji, pa i u Bosni, u Posavini, jer taj se kraj uvijek nogometno oslanjao uz Cibaliju. To što je Cibalia danas tamo gdje je možemo zahvaliti tamošnjim političarima, koji nisu dorasli svom poslu. Upropastili su klub svojim potezima.", zaključit će legendarni Mile Petković.

Gdje si legendo

Mile Petković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter