ANKETA: TKO JE ZA VAS NAJBOLJI NOGOMETNI TRENER?

Maradona ide učiti kod Mourinha: 'On je najbolji na svijetu, Guardiola nije izmislio tiki-taku, samo je iskoristio Cruyffa'


Toni Horvat
15.11.2018.19:00
Maradona ide učiti kod Mourinha: 'On je najbolji na svijetu, Guardiola nije izmislio tiki-taku, samo je iskoristio Cruyffa'
Alexander Scheuber/Getty Images

sažeto

Dok Diego vidi Moua kao najboljeg svjetskog trenera, statistika ga ne svrstava ni među prvih deset


Toni Horvat
15.11.2018.19:00

Unatoč slabašnim rezultatima na početku sezone, velikim kritikama i učestalim kalkulacijama o otkazu, Jose Mourinho i dalje kod mnogih uživa status "Posebnog", jednog od najboljih, ako ne i najboljeg u svojem poslu.

I baš kad je izgledalo da se Manchester United vraća na pravi put, pogotovo nakon pobjede nad Juventusom u Torinu, stigao je gradski derbi i nova pljuska, poraz od Cityja 3-1.

Ipak, taj poraz nije pokvario sliku koju o Mourinhu ima jedan od najvećih svih vremena, Diego Maradona. Jedan od najvećih igrača, ne i trenera. Tu ima još puno za učiti i toga je svjestan.

"Zato namjeravam ići u Manchester da mogu pitati Mourinha mnoge stvari. On je za mene najbolji na svijetu, bez sumnje. Pep Guardiola samo je iskoristio ono što mu je Johan Cruyff ostavio. Više puta sam rekao da nije Pep izmislio 'tiki-taku', nego Cruyff. A Pep je sad u mogućnosti da odabere bilo kojeg igrača na svijetu, što sigurno olakšava 'tiki-taku'", rekao je Mali Zeleni u razgovoru za Marcu.

Michael Steele/Getty Images

Svi mi imamo mišljenje o tome tko je najbolji na svijetu i često su takve rasprave prevsntevno stvar ukusa i subjektivne procjene. Zato smo bacili oko na stranicu Clubworldranking.com, koja svakog tjedna donosi rang-listu najboljih svjetskih trenera na osnovi rezultata iz proteklih godinu dana, a ovisno o težini natjecanja.

Prema toj rang-listi, najbolji nisu ni Mou ni Pep, štoviše, nisu ni među prvih deset. Guardiola drži 11., a Mourinho 16. mjesto. Na vrhu je Ernesto Valverde, trener Barcelone, a odmah iza njega Atleticov strateg Diego Simeone. Europski ljubitelji nogometa vjerojatno će ostati zatečeni ostatkom liste, kojim dominiraju treneri južnoameričkih klubova. Od trećeg do 10. mjesta još su samo tri Europljana, s tim da je jedan (Zinedine Zidane) trenutačno nezaposlen. Evo ljestvice prvih deset:

Clubworldranking.com

Hrvati ne kotiraju dobro, Niko Kovač je na 27. mjestu jedini u prvih 100, a slabije je plasiran od bivšeg trenera Bayerna Juppa Heynckesa (12.). Drugi najbolji hrvatski trener je Ivan Leko iz Club Bruggea na 118. mjestu, a Nenad Bjelica se zahvaljujući sjajnim rezultatima s Dinamom probio do 165. pozicije. U Top 200 je još Branko Ivanković iz iranskog Persepolisa, a među 1000 su još Zoran Mamić, Kruno Jurčić, Igor Tudor, Goran Sablić i Ivan Jurić, dok Slavena Bilića nema na popisu jer se tek nedavno vratio trenerskom poslu nakon skoro godinu dana "mirovanja".

Maradona je rekao svoje, za njega je Mourinho najbolji. A za vas? Recite nam u anketi, u koju nismo uvrstili južnoameričke trenere manje poznate našoj publici...

Jose Mourinho

Pep Guardiola

Diego Maradona

treneri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter