VIDEO: MLADI SURFER ODUŠEVIO

Martin Dolenc osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u kiteboardingu!


Vid Barić
26.09.2017.14:00
Martin Dolenc osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u kiteboardingu!

sažeto

Ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u atraktivnoj i opasnoj disciplini TTR slalom pristupilo je trideset i dvoje takmičara iz 15 zemalja


Vid Barić
26.09.2017.14:00

Najbolji svjetski kiteboarderi okupili su se na kineskom otoku Pingtan gdje se održalo svjetsko prvenstvo u disciplini TTR slalom. Ovaj atraktivan format takmičenja nalikuje na snowboardcross gdje natjecatelji startaju u grupama po osam vozača te se utrkuju na stazi punoj prepreka, no s jednom ključnom razlikom - stvar se odvija na moru.

Prva četvorica natjecatelja iz grupa napreduju u sljedeći krug sve do finala. Pobjednik finala dobije jedan bod, drugoplasirani dva itd. Na natjecanjima se vozi više eliminacija, a pobjednik je onaj s najmanje bodova na kraju natjecanja. Osim što natjecatelji tijekom utrke moraju u punoj brzini zaobilaziti bove, na njihovom putu su im postavljene i prepreke koje moraju preskakati.

Ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u atraktivnoj i opasnoj disciplini TTR slalom pristupilo je trideset i dvoje takmičara iz 15 zemalja.

Martin Dolenc (17), hrvatski reprezentativac iz Pomera i član daskaškog kluba Karkadur, osvojio je sjajno drugo mjesto u dramatičnoj završnici natjecanja. U kolovozu je Martin u Turskoj osvojio 1. mjesto (U18) u hidrofoil disciplini, a ovim je rezultatom iznova potvrdio kako se itekako može nositi s najboljima u svijetu u seniorskoj konkurenciji.

Nakon prvog dana vožnji, inače aktualni europski prvak Martin, poveo je i opravdao ulogu favorita. Uz njega su u velike favorite ubrajali i prošlogodišnjeg svjetskog prvaka, Nijemca Floriana Grubera te azijskog prvaka Narapichita Pudlu. Koliko je natjecanje bilo napeto i teško govori to da su sva trojica s Francuzom Theo Lostisom bili izjednačeni u bodovima nakon drugoga dana natjecanja.

Pred sam kraj utrke u završnom danu natjecanja, Florian i Martin, inače kolege iz istoga teama njemačkog proizvođača "Flysurfer", uspjeli su se bodovno odvojiti od ostalih. Svjetski prvak se odlučivao u zadnjem finalu gdje je dvadesetčetverogodišnji Nijemac odnio pobjedu i titulu svjetskog prvaka ispred Martina na drugom te Juliena Kernera iz Francuske na trećem mjestu.

Theo Lostis i Narapichit Pudla su padovima u zadnjem danu pokvarili rezultate te su završili na četvrtom, odnosno petom mjestu.

Martin će ozbiljno konkurirati na Olimpijskim igrama ukoliko se kiteboarding uvrsti u program

Već je s 15 godina Martin najavio kako je spreman za velike stvari u kiteboardingu, osvojivši zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu za natjecatelje do 18 godina. Otada je nastupio na mnogim europskim i svjetskim prestižnim natjecanjima u disciplini formula, u kojima se nerijetko pozicionirao na postolja (ukupno je osvojio 10 medalja na europskim i svjetskim prvenstvima u U18 i U 21 kategorijama), a postane li kitesurfing doista olimpijski sport u 2020. godini kako se trenutno šuška, izgledno je kako bi Hrvatska mogla imati svojega favorita za medalju.

Povodom fantastičnog rezultata Martin Dolenc je za 100posto izjavio:

"Jučer sam nakon finala gdje sam dao sve od sebe bio malo nesretan. Florian je jednostavno bio brži. Nakon što su se dojmovi malo slegli preplavila me sreća, ipak sam drugi na svjetskom prvenstvu! Sada jedva čekam doći doma na domaću hranu pošto tri tjedna muku mučim s azijskom."

Mi čestitamo Martinu i poručujemo neka uživa u maminom ručku. Zasluženo!

FOIL KITING MARTIN from Lovro - Offlineart on Vimeo.

100posto ekstremno

slalom

Martin Dolenc

kiteboarding

Karkadur

Pomer

kitesurfing

Podijeli članak