NEZAUSTAVLJIVI MARTIN DOLENC

Hrvatski kitesurfer osvojio srebro u U18 kategoriji na Svjetskom prvenstvu u Omanu


Vid Barić
28.11.2017.10:00
Hrvatski kitesurfer osvojio srebro u U18 kategoriji na Svjetskom prvenstvu u Omanu

sažeto

Nakon 5 dana jedrenja pobjedu je odnio Francuz Nicolas Parlier ispred sunarodnjaka Axela Mazzelle te Britanca Olivera Bridgea


Vid Barić
28.11.2017.10:00

Od 19.11 do 25.11.2017 u Omanu održano je svjetsko prvenstvo u kiteboardingu, i to u klasi Formula kite. Sve izvjesniji nastup upravo ove klase kao "showcase eventa" na nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju razlog je okupljanja velikog broja natjecatelja (52) sa svih kontinenata. Natjecanje su posjetili redom bivši svjetski prvaci Johnny Heineken (USA), Florian Gruber (GER) i Maxime Nocher (FRA), uz mnoga ostala interesantna imena iz svjetskog jedrenja. Bio je ondje i Riley Gibbs, američki olimpijski jedriličar iz klase Nacre, kao i aktualni svjetski prvak u Match raceu, Torvaar Mirskyja iz Australije. Definitivno je to bilo najteže prvenstvo ikada. Polje je zbog dodatne atraktivnosti smanjeno što je dodatno začinilo natjecanje.

Inače jedriličari u ovoj klasi niz vjetar dosežu brzine preko 30 čvorova pa natjecanje na tako malom polju nije baš bezazleno.

Nakon 5 dana jedrenja pobjedu je odnio Francuz Nicolas Parlier ispred sunarodnjaka Axela Mazzelle te Britanca Olivera Bridgea.

Jedini hrvatski predstavnik Martin Dolenc iz pomerskog kluba "Karkadur" zauzeo je 15. mjesto sveukupno te drugo mjesto u kategoriji do 18 godina.

Ovom medaljom Martin se oprašta od kategorije U18 u kojoj je na podijima završavao redovno od 2013. godine pa sve do sada. Uz tri bronce i jedno zlato ovo mu je prvo srebro u klasi Formula kite.

Osim Formula kite Martin se natječe i u klasama Open foil gdje je aktualni U18 svjetski prvak te u klasi TT salom gdje je aktualni seniorski europski prvak te svjetski doprvak.

Prema svemu sudeći, Martin će nastaviti osvajati medalje u seniorskoj konkurenciji, budući da mu je to do sada uspijevalo i kao junioru. Prvi cilj za njega je kvalifikacija na Olimpijske igre mladih u kojoj se vozi disciplina TT slalom i koje će se održati iduće godine u Buenos Airesu.

Nastavno na novi sjajan rezultat, uhvatili smo Martina da kaže par detalja za 100posto o novom uspjehu i samom natjecanju:

"Ovo je bilo najtjesnije natjecanje na kojem sam bio. Visoki nivo takmičara i vrlo kratko polje je činilo svaku malu grešku fatalnom. Nažalost, moja daska je omekšala nakon prvog dana i nikako nisam uspio razviti brzinu koju inače imam. Pomanjkanje brzine i greške koje sam radio su me onemogućile da uđem u grupu koja se bori za prvih deset mjesta. Nakon natjecanja sam ipak bio zadovoljan rezultatom i osvojenim srebrom u U18 kategoriji."

100posto ekstremno

Martin Dolenc

kiteboarding

Karkadur

Formula kite

Podijeli članak