Dubravko Šimenc

'Mi smo narod koji ne želi pohvaliti 37 godina iznimne karijere Drage Ćosića, već smo u stanju olako čovjeka popljuvati i zgaziti! Pa Hrvati 'žicaju' i karte od 10 kuna!'


Vjekoslav Paun
23.09.2018.08:00
'Mi smo narod koji ne želi pohvaliti 37 godina iznimne karijere Drage Ćosića, već smo u stanju olako čovjeka popljuvati i zgaziti! Pa Hrvati 'žicaju' i karte od 10 kuna!'
CROPIX

sažeto

Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike je istinski doajen u svijetu vaterpola, osvajač olimpijskog zlata i srebra, nekadašnji hrvatski stjegonoša, nositelj brojnih odlikovanja...


Vjekoslav Paun
23.09.2018.08:00

Ako je netko istinska legenda, onda je to uistinu Dudo Šimenc. Jer kada bi išli nabrajati sve njegove klubove, utakmice, medalje, malo je onih koji bi stali u istu rečenicu s divom hrvatskog sporta, toliko je zadužio povijesne knjige hrvatskog sporta. Osvajač olimpijskog zlata i srebra, višestruki klupski prvak Europe, profesor, direktor, počasni član raznih odbora, voditelj strateških marketinških projekata...

I nema gdje se nije okušao nakon što je "okačio kapicu o klin". Malo tko je vidio taj scenarij, ali radio je i voditelj brenda u Borovu, na kraju i voditelj marketinških projekata pri Hrvatskoj turističkoj zajednici. Ali opet, sport je njegov način života, uvijek je rado dočekivao pobjednike, radilo se o hravnju ili srebrnim nogometašima. Netko je čak u šali napisao da je dostojno zamijenio Željka Mataju, apsolutnog "kralja švedskih stolova" u eri bivšeg predsjednika Stipe Mesića, obzirom na to kolikim intenzitetom Dudo obilazi sva sportska događanja u državi, ali to je jednostavno on, "as nad asovima"...

Tako je jedan od najvećih svjetskih vaterpolista u povijesti posjetio i Zadar prošlog vikenda gdje je svjedočio još jednom sjajnom sportskom rezultatu u 2018. godini, plasmanu Hrvatske u finale Davis Cupa...

Cropix

"Ovo je definitivno još jedan lijepi rezultat iz savršenog, hrvatskog, prekrasnog sportskog ljeta. Nogometaši su nas razveselili, jedriličari, vaterpolisti, veslači, Sandra Perković, bilo je uistinu bajkovito čitati o svim tim sjajnim podvizima. Svi smo mi bili jako ponosni na njih što prezentiraju domovinu u pravom svijetlu, a što je zapravo samo nastavak tradicije koja je započela još tamo sa Dragutinom Šurbekom i legendarnim asovima iz prošlog stoljeća."

Njemački Bild je prije nekoliko mjeseci pisao o tome da smo mi zapravo prva sporta nacija u svijetu?

"Često razgovaramo o tome. Pa ako pogledamo da živimo u naciji od četiri milijuna stanovnika, da je od toga milijun umirovljenika i milijun djece, ostaje ti nekih možda dva milijuna koji bi se potencijalno mogli baviti sportom. Ako uzmemo uzorak onih koji se posvete profesionalnom sportu, onda je to senzacija što smo sve napravili. Ma najjednostavnije, imamo dobre uvjete za bavljenje sportom i ono što je još važnije, a to su geni! Drago mi je da se tu uključuju i još neki drugi sportovi kao što je recimo gimnastika ili kao naprimjer Dina Levačić"

Francuzi su nas stajali polufinala na Europskom rukometnom prvenstvu u Zagrebu, pa su nas zaustavili u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva i protivnici su nam u finalu Davis Cupa. Nekako nas ne vole ove godine?

Cropix

"Francuska je ekonomski jaka, daleko brojnija nacija s iznimnom sportskom tradicijom. Uspješni su u brojnim sportovima kao što su nogomet, rukomet, košarka, tenis, pa i judo recimo. Lijepo je vidjeti rivalstvo ove godine u brojnim sportovima Hrvatske i Francuske, vidjet ćemo kako će završiti finale Davis Cupa, a ja bih rekao da su šanse 50/50! Nekako je Hrvatima uvijek draže osvojiti u gostima, nadam se da će se to opet dogoditi."

Moramo se osvrnuti na veličanstveni, povijesni rezultat Hrvatske u Rusiji...

"Evo, radim u Hrvatskoj turističkoj zajednici i s ove pozicije vrlo mi je jasno koliko su nogometaši zapravo besplatno izreklamirali našu državu, sve te reportaže na najjačim TV kućama učinile su čudo za promociju Hrvatske. Što se same reprezentacije tiče, posebno me se dojmio taj njihov momčadski duh koji se osjetio već po izjavama Vedrana Ćorluke, ali i naš izbornik Zlatko Dalić donio je jednu domoljubnu dimenziju u reprezentaciju i osjećalo se da se nešto veliko sprema s ovim dečkima."

Ako su nogometaši besplatno donijeli reklame Hrvatskoj u iznosu od nekoliko stotina milijuna eura, netko će reći da bi se taj novac, planiran za potrošnju, mogao prenamijeniti za gradnju nacionalnog stadiona. Što vi mislite o toj ideji uopće?

Cropix

"Svi smo mi danas na društvenim mrežama i bilo je jasno koliko se Hrvatska spominje, u pitanju su bili milijunski pregledi. Sigurno su nas nogometaši zadužili. Nacionalni stadion? Činjenica je da su naši najveći infrastrukturni podvizi napravljeni još 1979. za Mediteranske igre i 1987. za Univerzijadu. No što se tiče vaterpola mogu reći da sam zadovoljan jer se bazeni grade diljem Hrvatske, počev od Vukovara, Šibenika, Korčule. E sad, stadion, svi se slažemo da se nešto treba napraviti, svi zajedno trebamo učiniti nešto da se to izgradi."

Dubravko je ove godine, kao što je već spomenuto, počeo raditi za Hrvatsku turističku zajednicu i to na poziciji voditelja odjela za strateške projekte, prvenstveno sportske i marketinške. Upravo je njihov spot u kojem dominiraju naši poznati sportaši najavljuje sportsko-turističku sinergiju. Kako se Dubravko snalazi u novoj ulozi, koja je slična onoj koju je imao i poznatom Borovu?

"Ponosan sam na to da sam pomogao Borovu da se njihov brand ponovno vrati na domaću i međunarodnu scenu. Što se tiče posla u HTZ-u, moj moto je, kao i uvijek u karijeri, bio isti. Ako nešto radiš, probaj biti najbolji u onome što činiš. Sport i turizam, zajedno, su najbolji promicatelji Hrvatske u Svijetu. Radim i na dosta humanitarnih projekata na koje sam također jako ponosan", izjavio je Dubravko.

Cropix

Je li sezona bila dobra ili nije?

"Haha, pa baš moj odjel nije meritoran za konkretne brojke, ali ja mogu reći da su hoteli uvijek puni u srpnju i kolovozu i da je naš zadatak popuniti smještajne kapacitete u mjesecima prije i poslije sezone."

Postoji li šansa da se vratite trenerskim vodama, možda i jednog dana budete trener reprezentacije?

"Ne, ne nažalost. To je dio karijere koji je iza mene. Sad sam maksimalno fokusiran na ovaj posao kojim se bavim"

Prije nekoliko godina pisalo se o incidentu dok ste vodili juniore Medveščaka da ste stolicom pogodili jednog juniora...

Cropix

"Reći ću samo to da novinar koji je to pisao nije bio dobro upućen u slučaj. Mi smo takav narod da ne volimo nikoga hvaliti već smo skloni lako poklopiti nekoga".

Moramo vas na kraju upitati i za mišljenje o slučaju "dilanja karata" za finale Svjetskog prvenstva. Policijska istraga proširila se i na HNS?

"Kao što sam već rekao mi Hrvati smo skloni lako popljuvati, ne gledati 37 godina sjajne karijere Drage Ćosića. Siguran sam da državne institucije zajedno sa FIFA-om samo rade svoj posao, ali mi smo takva zemlja da se ulaznice uvijek traže besplatno, nemamo naviku ostaviti barem 10 kuna za utakmicu u bilo kojem gradu, bilo kakvom sportskom eventu, dok nam je svijesti da je primjerice sasvim normalno platiti ulaznicu za koncert."

Gdje si legendo

Dubravko Šimenc

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter