Priprema se za totalni juriš na vrh

Mladi reprezentativac ima samo jedan san: 'Želim igrati u Bundesligi, mislim da bi mi sjajno legla!'


Dejan Šmehil
20.07.2019.08:00
Mladi reprezentativac ima samo jedan san: 'Želim igrati u Bundesligi, mislim da bi mi sjajno legla!'
Instagram/HRS, privatna arhiva

sažeto

U subotnjoj rubrici Wunderkind ugostili smo mladog našičkog rukometaša Marina Greganića (19), talentirano lijevo krilo Nexea


Dejan Šmehil
20.07.2019.08:00

Kažu ljudi da je treća sreća, ali mi smo tek iz četvrte uspjeli 'uhvatiti' Marina Greganića (19). No, nije mladom momku za zamjeriti!
Em mu je u četvrtak kad smo razgovarali bio rođendan, em se nalazi u Delnicama na pripremama s kadetskom reprezentacijom Hrvatske za Svjetsko rukometno prvenstvo koje se u kolovozu održava u Makedoniji.

Talentirano lijevo krilo našičkog Nexea bit će jedna od uzdanica Hrvatske na predstojećem natjecanju, a mi smo ga ugostili u našoj tradicionalnoj subotnjoj rubrici Wunderkind.

Pa, krenimo od početka, tko je "kriv" što je Marin završio u rukometu?

"Kriv je on sam! He-he... Prije nego što sam se 2010. prebacio na rukomet, trenirao sam nogomet. Ali jednostavno mi je nogomet postao dosadan i postao mi je preveliki teret i obveza. Htio sam pokušati s nekim dvoranskim sportom da ne bih morao svaki dan biti prljav ha-ha!", otkrio nam je Greganić.

Goran Sebelic / CROPIX

U rukometu je lijevo krilo, a koju poziciju je igrao u nogometu dok je još bio zaljubljen u nešto veću loptu?

"Uf, ne sjećam se baš točno, ali mislim da sam bio desna špica."

No, nogomet je davnih dana stavio pod "ad acta". I kako mu se karijera razvija čini se da uopće nije pogriješio. Kako izgleda tvoj klasičan dan, koliko puta dnevno treniraš?

"Nekakav običan dan sastoji se od dva treninga. Ujutro je u većini slučajeva to teretana, a popodnevni trening je u dvorani, gdje sa suigračima radim na taktici i tim stvarima."

Prvi trener mu je bio Ivan Pavić pa smo mu otkrili da je novinar koji ga gnjavi igrao s njegovim trenerom u mlađim kategorijama Nexea. Odnosno, tad se klub još zvao RK Našice. Igrali smo Prvu hrvatsku kadetsku ligu. Eh, lijepe uspomene... No, dosta o nama. Vratimo se mi Marinu.

Instagram/RK Nexe

Ova je godina odlično krenula za njega. Osim što je dio kadetske reprezentacije, potpisao je i prvi profesionalni ugovor s Nexeom. Treniraš li onda s prvom momčadi ili sa svojim uzrastom?

"Treniram s prvom momčadi, to je sad postalo i službeno potpisom ugovora. A ako trener procijeni da trebam pomoći drugoj momčadi Nexea, za ostvarenje nekih ciljevi koje oni imaju, onda me prebace tamo. Ta druga momčad, to je inače moja ekipa s kojom sam odrastao u Nexeu."

Spomenuli smo da je Marin usred priprema za SP. A što je nekakav cilj u Makedoniji od 6. do 18. kolovoza?

"Ambicije su nam vratiti se kući s medaljom oko vrata", jasan je Marin.

On je završio opću gimnaziju u Našicama ovo proljeće. Kako je usklađivao školske i sportske obveze?

"Profesori su shvaćali i imali razumijevanja za moju situaciju. Izlazili su mi u susret jer su znali da ću se opredijeliti za sport u konačnici."

I što sad, ideš na neki sportski fakultet ili?

"Trenutačno ne razmišljam o fakultetu, rukomet mi je fokus broj jedan. Možda kasnije, ako budem imao prilike, upišem izvanredno neki studij."

Instagram/RK Nexe

To su ambicije što se tiče škole. A one na rukometnom terenu? Gdje se vidiš za nekoliko godina, u kojoj ligi/klubu bi volio igrati?

"Htio bih u Bundesligu, mislim da mi ona leži", bez previše razmišljanja odgovorio je Greganić, a onda još dodao:

"San svakog rukometaša je igrati u najjačoj ligi svijeta. Ili pak u Španjolskoj, Francuskoj... Uglavnom, cilj je doći u neko od tih jačih prvenstava, nastupati u Ligi prvaka..."

Kao lijevo krilo, sigurno imaš nekog uzora među igračima?

"Najveći mi je uzor Uwe Gensheimer, a od domaćih igrača Vedran Zrnić", otkrila je Nexeova perjanica.

Dakle, donedavni suigrač koji se ovih dana oprostio od rukometa. Zrna je ostavio veliki trag u reprezentaciji. Naravno, i Marinu je san odjenuti hrvatski dres u seniorskoj konkurenciji.

"Danas nam je izbornik Lino Červar bio na treningu. On je koordinator za naše mlađe selekcije. I udijelio nam je nekoliko savjeta. Od naše se generacije očekuje puno toga, a što se tiče mene u seniorskoj reprezentaciji, naravno, to bi mi bila čast!", zaključio je Marin.

rukomet

Wunderkind

hrvatska reprezentacija

RK Nexe

Marin Greganić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter