BIZARNOSTI NA TESTIRANJU ZA NBA

Mladu košarkašku zvijezdu potencijalni poslodavci pitali kako bi želio umrijeti


Toni Horvat
13.05.2017.22:40
Mladu košarkašku zvijezdu potencijalni poslodavci pitali kako bi želio umrijeti
Getty Images

sažeto

Nekim pitanjima predstavnici NBA klubova samo žele vidjeti brzinu odgovora, a ne nužno kakav je odgovor, objasnio je sportski psiholog


Toni Horvat
13.05.2017.22:40

NBA klubovi koji su već ispali iz doigravanja ili se u njega nisu ni plasirali već su se okrenuli nadolazećem draftu, a kao i svake godine, mladići sa sveučilišta okupljaju se na "combineu", igraju jedni protiv drugih, izvode razne vježbe i prolaze testiranja, kako fizička, tako i psihološka.

Naime, svake godine na razgovorima s predstavnicima klubova dobiju poneko pitanje koje odskače od onoga što bismo nazvali normalnim. I u pravilu nema nikakve veze s košarkom.

Centra Justina Pattona pitali su što čini kad mu se pali žuto svjetlo na semaforu - ubrzava ili koči. On je odgovorio da ovisi o situaciji.

"To je uobičajeno pitanje kojim predstavnici klubova žele vidjeti hoće li igrač brzo odgovoriti ili razmišljati. Ako je odlučan u odgovoru, to znači da je sposoban brzo se prilagođavati, što je ključno za život u NBA ligi", objasnio je sportski psiholog Don Kalkstein.

Postoji cijeli niz pitanja na koja talentirani mladići moraju odgovarati kako bi ispitivači zaključili kako razmišljaju, ali neka od njih prelaze granicu dobrog ukusa i ulaze u sferu morbidnog. Jedno takvo dobio je Frank Mason III.

"Pitali su me kako bih želio umrijeti", otkrila je zvijezda sveučilišta Kansas.

Odgovorio je da bi bilo najbolje umrijeti u snu, uz obitelj, bez boli i patnje. A koliko je to dobar odgovor ovisi o tome što je ispitivač želio saznati. S jedne strane, mogao je zaključiti da se Mason vjerojatno neće voziti motociklom bez kacige ili se baviti opasnim aktivnostima koje bi mu mogle ugroziti karijeru. S druge, možda je želio drukčiji odgovor kojim bi mladić pokazao da je neustrašiv i spreman "poginuti" na parketu.

NBA

draft

NCAA

Frank Mason III

bizarna pitanja

Podijeli članak