VIDEO: Jedan od najvećih svih vremena

Brutalno je 'mlatio' protivnike, žene je osvajao glazbom, a njega su izigrali za stotine milijuna dolara i umro je u jednosobnom stanu


Vjekoslav Paun
12.01.2019.11:00
Brutalno je 'mlatio' protivnike, žene je osvajao glazbom, a njega su izigrali za stotine milijuna dolara i umro je u jednosobnom stanu
Getty Images

sažeto

Joe Frazier jedan je od najvećih boksača svih vremena, a  rodio se upravo na današnji dan


Vjekoslav Paun
12.01.2019.11:00

Joe Frazier bio je jedna od istinskih boksačkih legendi, a upravo je rođen na današnji dan, 1944. godine u Beaufortu, u Južnoj Karolini..

Kao 12. dijete u obitelji bio je miljenik oca farmera koji ga je od milja prozvao - "Billie Boy". Presudan je bio trenutak kad je tata Rubin jednog dana počastio mnogobrojnu obitelj s crno-bijelim televizorom i upravo su legende kao što su Sugar Ray Robinson, Rocky Marciano, Willie Pep i Rocky Graziano zaintrigirale malog Fraziera. Ostalo je povijest...

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine Frazier je osvojio zlatnu medalju, a osmog ožujka 1971. godine u njujorškom je Madison Square Gardenu nakon 15 rundi duge borbe odlukom sudaca pobijedio Muhammada Alija u borbi za svjetsku boksačku titulu u teškoj kategoriji po verzijama WBC i WBA.

Meč dvojice boksačkih velikana, u koji je pobjednik Frazier (tada 27-godišnjak) ušao kao prvak, a Ali (29) kao izazivač, danas je poznat kao "Fight of the Century (Borba stoljeća)", i bio je prvi od triju sudara teškaša u vjerojatno najvećem rivalstvu profesionalnog boksa svih vremena.

Obojica članova Boksačke kuće slavnih borili su se međusobno još dva puta: 28. siječnja 1974. godine također u New Yorku, te prvog listopada 1975. na Filipinima, u borbi nazvanoj "Thrilla in Manila (Uzbuđenje u Manili)", koju boksački autoriteti drže za najbolju borbu 20. stoljeća. Oba je puta pobijedio Ali.

"Smokin Joe" se nedugo nakon tog drugog poraza od Alija oprostio od profesionalne karijere, koju je završio s 32 pobjede (27 nokautom), četiri poraza i jednom borbom bez pobjednika. Po dva poraza u karijeri Frazieru su nanijeli Ali i George Foreman, čovjek koji mu je u siječnju 1973. godine u Kingstonu preoteo naslov svjetskog prvaka i koji je narušio njegov dotad savršen omjer u karijeri (29-0).

Na vrhuncu svoje boksačke karijere paralelno je gradio i glazbenu - sa svojim bendom Joe Frazier and the Knockouts. Unutar ringa, Frazier je bio nemilosrdni borac, ali van njega predavao se svojoj nježnijoj strani.

Kada nije trenirao u ringu, Frazier je vježbao svoje glasne žice na redovnim turnejama i snimanjima sa bendom. Neki smatraju da su upravo te turneje i partijanje s bendom omele Fraziera u treniranju te je izgubio titulu od Georga Foremana 1973.

Frazier naravno nikad nije upirao prstom u glazbu za bilo koji promašaj u ringu, a tvrdio je da je, pored boksa, upravo glazba definitivno njegova najveća strast...

"Pitate me koliko imam novca danas? Imam dovoljno. Negdje u stanu sam sakrio svežanj novčanica od 100 dolara", odgovorio je u intervjuu za The New York Times.

Istina je da je izgubio golemo bogatstvo najviše kombinacijom svoje goleme velikodušnosti i naivnosti. Procjenjuje se da su ga zaribali za stotine milijuna dolara, samo za jedno zemljište (okrug Bucks u Pennsylvaniji) na kojem su prevarili njega i njegovu obitelj. Frazier ih je tužio, na kraju i njegova obitelj, ali na kraju ništa od svega...

Umro je prije sedam godina od raka jetara u 68. godini života.

Getty Images

boks

Joe Frazier

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter