ANKETA: ŠTO ĆEMO S LUKOM?

Modrić neće u zatvor, ali ako je kriv, treba odgovarati, a vi nam pomozite da pronađemo odgovarajuću kaznu


Toni Horvat
03.03.2018.09:00
Modrić neće u zatvor, ali ako je kriv, treba odgovarati, a vi nam pomozite da pronađemo odgovarajuću kaznu
Reuters

sažeto

Čak i proglase li ga krivim, Luka Modrić vjerojatno će se nagoditi ili provući s uvjetnom kaznom. Mi vas pitamo kako biste ga vi kaznili ustvrdi li se da je dao lažni iskaz na suđenju Mamiću


Toni Horvat
03.03.2018.09:00

Vijest o podizanju optužnice protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na svjedočenju protiv Zdravka Mamića nije iznenadila mnoge. Dobar dio Hrvata zgražao se ili barem šalio s njegovom naglom "amnezijom" kad je trebalo potvrditi iskaz s ispitivanja u USKOK-u.

I sad kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije, dokaže li mu se svjesno davanje lažnog iskaza na suđenju, prema članku 305. Kaznenog zakona prijeti zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, možemo biti poprilično sigurni da za Luku nema straha. Hrvatsko je pravosuđe tradicionalno blagonaklono prema osobama visokog društvenog ili političkog profila koje počine "nestašluke" zbog kojih bi prosječni građanin završio na robiji.

Vlado Kos / CROPIX

Uostalom, Modrić u Hrvatskoj nikad nije imao problema sa zakonom, a utaja poreza u Španjolskoj je pod nadležnosti, dakako, španjolskog sudstva. Zato je izvjesno da će, čak i u slučaju da mu se dokaže krivnja, najvjerojatnije proći samo s uvjetnom kaznom, kako mu više nikad ne bi palo na pamet lažno svjedočiti.

Međutim, između pet godina zatvora i obične uvjetne kazne ogromna je razlika. Složit ćete se da bi Modrić, proglasi li ga se krivim, morao nekako odgovarati, bez obzira na to volite li ga zbog nogometnog umijeća poput člana obitelji ili ga smatrate najobičnijim kriminalcem zbog neuvjerljive zaboravnosti. A mi želimo čuti vaše mišljenje - kakvu bi, barem simboličnu kaznu, Luka trebao dobiti.

Evo naših prijedloga, pa vi u anketi odaberite jedan ili napišite u komentarima ako imate bolji.

Odreći se kapetanske trake

To je najmanje što bi mogao napraviti, jer kapetan nacionalne svetinje mora, osim nogometnim, imati i ljudske kvalitete, biti visokomoralna osoba. Dokaže li se da je davao lažne iskaze, zauvijek će ostati mrlja na Modrićevom karakteru, a takav čovjek ne bi smio biti predstavnik najvažnijeg sportskoga kolektive jedne zemlje.

Ispuniti Bandićevo obećanje

Zagrebački gradonačelnik svojedobno je ispalio da će pojesti sav snijeg s ulica svojega grada ne budu li gradske službe obavile svoj posao. One su od tada znale zakazati, ali nikad ga nismo vidjeli da zaista pokušava utažiti glad nagomilanim padalinama.

Zato za taj prljavi posao može angažirati osuđenika Modrića. Nećemo pretjerivati i tražiti da pojede sav zagrebački snijeg, ali da prošeće najduljom zagrebačkom ulicom i pojede jednu grudu ispred svakoga kućnog broja, kroz Ilicu bi pojeo više od 500 gruda i bilo bi mu dovoljno zlo da mu više nikad ne padne na pamet lagati na sudu.

Reuters

Preko koljena i po guzici

Ne tako davno roditelji su nestašnu djecu kažnjavali povremenim lupanjem po stražnjici. Danas takav način kažnjavanja nije primjeren ni za djecu, a kamoli za odrasle (osim ako se ne radi o fetišistima), ali ni glumljenje gubitka sjećanja na suđenju nije posebno zrelo ponašanje.

Od javnog "devetanja" mogao bi se napraviti šou. Luka bi sat vremena na Trgu bana Jelačića bio na raspolaganju, a svi zainteresirani mogli bi se prijaviti za 100 kuna po udarcu po stražnjici. Sav prihod išao bi u korist oboljelih od Alzheimerove bolesti, dakle također ljudi koji imaju problema s pamćenjem.

Pola ugovora za siromašne studente prava

Modrić jako dobro zarađuje od nogometa, u godinu dana uprihoduje više nego što bi mnogi od nas za deset života. Ali kad imaš puno novca, možeš i ostati bez puno novca. Lijepa bi kazna bila da do kraja života svake godine mora u potpunosti stipendirati 50 najboljih studenata prava iz siromašnih obitelji. Možda bi nam tako jednog dana pravosuđe dobilo kvalitetniji kadar, a i Luka bi se možda zainteresirao za pravo i naučio što se smije, a što ne smije na suđenju.

Povratak na livade HNL-a

Nema dvojbe da je Modrić jedan od najboljih, ako ne i najbolji vezni igrač na svijetu, ali nema ni dvojbe da je puno lakše igrati kad si okružen majstorima poput Ronalda, Balea, Kroosa, Ramosa ili Asensija, kad imaš savršene uvjete za igru i okružen si ljudima koji skaču na svaki tvoj zvižduk i ispunjavaju ti sve želje kako bi ti olakšali život.

Već je u mladosti Luka prošao svoju golgotu na posudbama u Zrinjskom i Zaprešiću, ali sigurno bi mu s 32 na leđima puno teže palo da se mora odreći blagodati Madrida i po kazni vratiti na hrvatske livade. I to ne u svoj Dinamo, pa ni Hajduk, Rijeku ili Osijek, nego u redove najslabijeg. U trenutačnom slučaju Rudeša, ili recimo novog provoligaša u idućoj sezoni. Da se malo prisjeti poniznosti na koju je nakon tolikih godina (zasluženog) luksuza sigurno zaboravio. Baš kao i na iskaz USKOK-u.

A što vi kažete? Sviđa li vam se neki od naših prijedloga ili imate neki još kreativniji?

Luka Modrić

suđenje

kazna

optužnica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter