HRVATSKI (SPORTSKI) VELIKANI

Modriću ne možemo uručiti trofej, pa smo mu 'dali' novčanicu od 1000 kuna. Provjerite tko je na ostalim apoenima


Toni Horvat
27.09.2018.11:00
Modriću ne možemo uručiti trofej, pa smo mu 'dali' novčanicu od 1000 kuna. Provjerite tko je na ostalim apoenima
David Duspara

Toni Horvat
27.09.2018.11:00

Najbolji igrač Sjetskog prvenstva, najbolji nogometaš i veznjak svijeta uizboru Uefe, dobitnik nagrade "The Best" u izboru Fife... Nema nagrade koju Luka Modrić nije dobio u protekla dva mjeseca. Mi na portalu 100posto ne dijelimo trofeje, još smo premali za takvo što, ali možemo Luki iskazati čast na duge načine.

Ima li veće časti nego završiti na novčanici u svojoj zemlji? Vjerojatno ima, ali toga smo se sjetili. Hrvatska narodna banka narodna banka kao najveću facu među Hrvatima vidi Antu Starčevića. I to je ok, ipak je on Otac domovine.

Ali ako bismo hrvatske velikane tražili samo među sportašima, danas ne možemo pronaći veću facu od Modrića. Zato smo odlučili poigrati se u photoshopu i provjeriti kako bi Luka izgledao na novčanici od 1000 kuna. Kako vam se čini? Izgleda li na njoj bolje od Ante Starčevića? Nadamo se samo da možete usporediti, jer puno Hrvata nikad nije ni držalo novčanicu od 1000 kuna u rukama. No baš zato je čast i veća, treba se dobro potruditi za zaraditi jednog Luku...

David Duspara

Što se ostalih novčanica tiče, pazili smo da nijedan sport nema predstavnike u više od jednog apoena, pa nogometaši više nisu dolazili u obzir. Da smo se ovom temom pozabavili prije pet godina ili za pet godina, Modrić vjerojatno ne bi dobio "soma", nego bismo se odlučili za jedinog od "sedam veličanstvenih" koji više nije među nama, pokojnog Dražena Petrovića.

Ovako je Draženu pripala novčanica od 500 kuna, na kojoj je zamijenio Marka Marulića. Umjetnik jedan, umjetnik drugi, ima smisla... Bilo je u hrvatskom sportu i trofejnijih sportaša, ali malokoji je imao takav božanski status poput Dražena. Najveći je problem u cijeloj priuči to što smo zbog njega iz konkurencije morali izbaciti ostale košarkaše koji bi se svakako mogli naći među sedam najvećih u povijesti hrvatskog sporta - Krešu Ćosića i Tonija Kukoča.

David Duspara

Najpopularnija novčanica za izvlačenje iz bankomata je ona od 200 kuna, a nju smo namijenili jednoj od dvije dame na ovom popisu. Janica Kostelić možda se bavila sportom čija se popularnost ne može mjeriti s nogometom i košarkom, ali ona je u njemu osvojila sve. Kolika smo samo subotnja i nedjeljna jutra provodili iščekujući njene nastupe, ludovali pred TV-ekranima tu minutu-dvije, koliko joj je trebalo da se spusti do cilja i oduševi nas novom pobjedom. Kao sportašica bila je dominantna i obožavana, apsolutno vrijedna trećeg najjačeg apoena među kunama.

David Duspara

"Stotka" je nekako dostupna svima, a zbog tri znamenke opet dovoljno impozantna da je poštujemo. Baš kao Ivano Balić. Rukomet je vrlo popularan kod nas, ali u svijetu je daleko od sporta kojem se pridaje velika važnost. Ipak, Ivano je u njemu jedan od najvećih, ako ne i najveći svih vremena.

David Duspara

Glava Gorana Ivaniševića nije mogla u potpunosti prekriti raskošnu firzuru Ivana Gundulića na novčanici od 50 kuna, ali nekako je bilo najsmislenije staviti ga baš na nju. Veću, realno, nije zaslužio jer ipak od velikih trofeja ima "samo" jedan Wimbledon te Davis Cup u kojem zapravo nije sudjelovao. No cijele 90-e proveo je u samom svjetskom vrhu jednog od najpopularnijih svjetskih sportova, a kod na su se njegovi mečevi pratili gotovo pobožno. Čilić će na kraju možda imati i veću karijeru, ali karizma...

David Duspara

Čak i oni bez imali zanimanja za povijest znaju za Josipa Jelačića jer njegovo ime nosi glavni zagrebački trg. Njega smo odlučili zamijeniti velikanom sličnog prepoznatljivog brka i jedinog kojeg ne poznajemo kao sportaša, nego kao trenera. Ratko Rudić najtrofejniji je trener svih vremena, pa samim time mora biti među sedam hrvatskih sportskih velikana, makar se proslavio u globalno ne odveć popularnom vaterpolu. Rudić je takav znalac da su ga i iz drugih sportova molili da im pomogne u ustroju.

David Duspara

Najmanja novčanica, otkad su one od pet kuna povučene iz prometa, popularni je "cener", kojeg smo namijenili još jednoj sportašici, koja nas svojim uspjesima uveseljava i danas, a nema razloga da to ne čini i u budućnosti. Doduše, ne znamo kako bi Juraj Dobrila, kojeg je Sandra Perković "svrgnula" s novčanice od 10 kuna, reagirao na njene pobjedničke psovke, ali nama ne smetaju.

David Duspara

Sigurno imate primjedbi na ovaj izbor i raspored, pa se nemojte sramiti reći nam u komentarima kako biste vi posložili ovih sedmero velikana, biste li nekog izbacili i koga biste stavili kao zamjenu? I što je najvažnije, kako bi zvučao stari hit Tram 11-a da u njega uvrstimo ova imena?

Luka Modrić

Sandra Perković

Goran Ivanišević

Janica Kostelić

Dražen Petrović

novčanice

Ivano Balic

Ratko Rudić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter