GRAČANOV ODGOVOR

Mojih pet razloga zašto će Rijeka biti prvak


Toni Horvat
18.02.2017.10:00
Mojih pet razloga zašto će Rijeka biti prvak
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Bivši igrač i trener Rijeke, izbornik U-21 reprezentacije Nenad Gračan, smatra da su stabilnost trenerskog i igračkoga kadra najjači aduti Rijeke u borbi za povijesni naslov prvaka


Toni Horvat
18.02.2017.10:00

Vjerujem u utrku do samoga kraja, međusobni susreti će odlučiti. Šest bodova je velika prednost, a Rijeka je pokazala da je ozbiljan i odgovoran klub, stabilan u trenerskom i igračkom smislu, smatra Nenad Gračan (54).

Rijeka u "proljetni" dio sezone ulazi sa šest bodova viška u odnosu na modre, a do kraja je ostalo 16 kola. U Dinamu vjeruju da je sve u njihovim rukama i da će obraniti naslov. Naime, protiv Riječana će igrati još dvaput, pa ako dobiju sve do kraja, nadoknadit će tih šest bodova čak i ako Rijeka pobijedi na svim ostalim utakmicama.

Dinamo, dakako ima svoje adute, a najveći je golemo iskustvo osvajanja domaćih trofeja. Osim toga, Gračan vjeruje da će klub iz Maksimirske biti uspješniji u drugom dijelu sezone jer više ne igra u Ligi prvaka.

"To će im najviše donijeti u psihološkom smislu. Zbog poraza u Ligi prvaka najesen su gubili kontinuitet, na proljeće toga neće biti. S druge strane, Rijeka će zbog bodovne prednosti biti pod određenim pritiskom, to je može poljuljati, a Dinamo tu ima puno više iskustva", kaže Gračan.

Iako je rođeni Riječanin, a tamo je započeo i igračku i trenersku karijeru, kaže da nije zbog toga automatski skloniji Rijeci u utrci na naslov.

"Dobro je za ligu da je Rijeka jaka i da je prvenstvo zanimljivo."

Ipak, kao što je jučer Ćiro Blažević izdvojio pet razloga zašto će Dinamo biti prvak, izbornik hrvatske U-21 reprezentacije uspio ih je pronaći pet zbog kojih bi klub iz njegova rodnoga grada mogao prekinuti 11-godišnju dominaciju Zagrepčana i osvojiti povijesni prvi naslov prvaka.

1. Stabilnost stručnog stožera

Velika prednost Rijeke je kontinuitet Matjaža Keka na klupi. U klubu je već četvrtu sezonu, igrači znaju što trebaju činiti i što se od njih očekuje. Dinamo je nakon odlaska Zorana Mamića već dvaput mijenjao trenera. Ivajlo Petev je došao u situaciju u kojoj se igra Liga prvaka i guse se bodovi u prvenstvu, ali je vidio koji igrači to mogu podnijeti. Povratak Sammira i odlazak Juniora Fernandesa pokazuju u kojem smjeru razmišlja.

2. Stabilnost igračkoga kadra

Iako je promijenila velik dio momčadi prošlog ljeta, Rijeka je prvi dio sezone završila bez poraza, a u siječanjskom prijelaznom roku napravila je samo sitne promjene i ta stabilnost može biti prevaga. Otišao je reprezentativac Matej Mitrović, ali zamijenili su ga Ante Kulušić i Dario Župarić. Obojicu ih poznajem i mislim da mogu zamijeniti Mitrovića. No u HNL-u za Rijeku stoperi ionako nisu najbitniji jer vrlo dobro radi pritisak prema naprijed.

3. Bodovna zaliha

Prednost od šest bodova je velika, a Rijeka teško može izgubiti od ikoga osim u međusobnim utakmicama s Dinamom. A ne znam hoće li modrima to biti dovoljno da je ulove.

4. Lanjsko iskustvo

I prošle sezone Rijeka je negdje na polovici sezone imala četiri boda prednosti, pa se to vrlo brzo istopilo. Ove sezone su jači za to iskustvo, što je važno jer prednost donosi pritisak.

5. Nema rupa

Za razliku od nekih prošlih godina, klub sad maksimalno prati momčad, koja je i prošlih godina imala rezultate, ali ne i adekvatnu potporu uprave. Zapravo, samo je pitanje jesu li igrači psihološki svjesni situacije u kojoj se nalaze. Moraju na svakoj utakmici biti 100 posto kako bi ostvarili ono što žele.

Dinamo

HNL

HNK Rijeka

Nenad Gračan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter