Rusija izbačena s Olimpijskih igara

MOO: 'Napali ste integritet sporta', Rusi: 'Nepravedno je i nemoralno kažnjavati nedužne'


HINA
05.12.2017.21:50
MOO: 'Napali ste integritet sporta', Rusi: 'Nepravedno je i nemoralno kažnjavati nedužne'
Getty Images

sažeto

MOO je odlučio izbaciti Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu zbog sustavnog korištenja dopinga u toj zemlji. Rusi su najavili žalbu


HINA
05.12.2017.21:50

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, zabranio je i dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima Ruskog Olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Odluka MOO-a je očekivana nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine. Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

"Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping", kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

MOO je dopustio mogućnost da neki sportaši iz Rusije ipak nastupe u Pjongčangu, ali zasad još nema naznake o kojim se sportašima ili ekipama radi.

Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a "uvredljivom i nepravednom", a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov "neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma".

Žukov odluku MOO-a nazvao nemoralnom

Odluka MOO-a o izbacivanju Rusije sa ZOI 2018 je "potpuno nemoralna", kazao je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksandar Žukov, koji je i sam suspendiran. 

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom

"Kazniti nedužne je nepravedno i nemoralno", kazao je Žukov, koji je dodao kako će Ruski olimpijski odbor odlučiti 12. prosinca hoće li itko od ruskih sportaša nastupiti na ZOI u Južnoj Koreji. Žukov je najavio i žalbu Sudu sportske arbitraže. 

Kremlj je u ponedjeljak objavio da Rusija neće bojkotirati Igre u Pjongjangu, no po vijesti o zabrani nastupa rusko javno mnijenje je gotovo jedinstveno da bi Rusija trebala bojkotirati Igre i ne dopustiti da njezini sportaši nastupaju pod neutralnom zastavom.

Rusija je kažnjena i s 15 milijuna dolara, koliko je koštalo nadnadno testiranje uzoraka ruskih sportaša. 

Ruska državna televizija je već objavila da neće prenositi događanja s ZOI 2018.

Rusija

Olimpijske igre

doping

MOO

Podijeli članak