Wunderkind: Elija Valentić

Teksas se otima za našu rekorderku: 'Možda bih se i ja atraktivno fotografirala ako bih tako popularizirala svoj sport, a na večeru bih rado s Ćorićem ili Pjacom!'


Vjekoslav Paun
29.09.2018.08:00
Teksas se otima za našu rekorderku: 'Možda bih se i ja atraktivno fotografirala ako bih tako popularizirala svoj sport, a na večeru bih rado s Ćorićem ili Pjacom!'
Elija Valentic

sažeto

U našoj subotnjoj rubrici predstavljamo mlade nade hrvatskog sporta, a ova Osječanka je pomalo atipična jer se već u svojoj premijernoj seniorskoj sezoni istinski dokazala...


Vjekoslav Paun
29.09.2018.08:00

S nižim temperaturama stigle su i prve jesenske viroze, a jedna od brojnih koja je "fasovala" je i Elija Valentić.

"Evo, liječim se. Ništa strašno. Čaj, vitamini", reći će naša atletičarka i zakašljati koji put preko žice.

Sezona je završila, može si priuštiti - krevet. A može biti ponosna na ostvareno, jer tek što je Osječanka zagazila u seniorske vode, u premijernoj je godini postala prvakinja Hrvatske i - rekorderka. Zanimljivo je to da prije negoli je postala državna reprezentativka u skoku s motkom, bila je i juniorska - gimnastička.

Što je s tim Osijekom, skok s motkom postaje gradska tradicija?

"Pa definitivno smo najjači u državi, nema što. Zapravo najzaslužniji je Ivan Horvat, koji nas je sve pokrenuo. Dva puta je bio na Olimpijskim igrama i svoj silnoj djeci u Osijeku pokazao put i tako evo mi danas u klubu imamo preko 20 djece koji žele skaču s motkom. Također smo imali i akciju promoviranja ovog sporta po školama, tako da smo jako zadovoljni odazivom", otkrila je 20-godišnja Elija.

Elija Valentic

Nije joj bilo lako prijeći s gimnastike na atletiku, odnosno reći roditeljima da je izabrala - skok s motkom.

"Pa da, prvo im je bilo žao što napuštam gimnastiku, a onda su se pomalo i šokirali kada sam im otkrila da bih skakala s motkom jer je to opasna disciplina. Ali nije ih bilo problema nagovoriti, jer su samo odmahnuli rukom i konstatirali da ja uvijek moram izabrati najčudnije sportove", nasmijala se Elija.

Nedavno je za tek jedan centimetar srušila državni rekord Ivone Jerković, a dobar glas čuje se daleko, pa i do - Teksasa...

"Pa da, dobila sam ponudu s jednog sveučilišta. No nisu baš bili direktni kolika bi mi iznosila stipendija, ali pozvali su me da odem tamo i dogovorim se s njima. Trebat ću skupit neki novac za to, jer avionska karta bi me možda mogla koštati i 10.000 kuna, tako da ne odbacujem tu opciju. Ali najiskrenije, radije bih ostala u Europi", rekla je Valentić.

Elija Valentic

U Americi je sve više problema i s pucnjavama po obrazovnim institucijama, plaši li je taj podatak?

"Ma ne, nije u tome stvar. To je zapravo bila prva stvar na koju su pomislili moji roditelji. Pa na fakultetima je dosta sigurno, a ovaj fakultet u San Antoniju mi se čini kao dobar, sjajan izbor. Vidjet ću što će na kraju biti", rekla je Elija.

Nakon 11 godina gimnastike pronašla se u atletici i to već tri godine. Ona skače u ovom trenutku već više od četiri metra, vjeruje da s još boljom motkom može dohvatiti i 4.20. No morat će još više ako si želi ispuniti san...

"Prije mjesec dana sam čula da nema više normi za Olimpijske igre, nego je model takav da će se ići po mitinzima i skupljati bodove. I onda će na Igre onih 12 koji su skupili najviše bodova. Dakle, nema više jednog skoka s kojim riješiš pitanje kvalifikacija. To je malo glupo pravilo, jer mi iz siromašnijih zemalja nećemo moći financijski pokriti sve te mitinge i bit će privilegirani oni koji imaju novac", rekla je Elija.

Elija Valentic

Koliko te "gura" Savez?

"Pa iskreno, ne baš. Ne iz razloga što im nisam simpatična, već zato jer nemaju novca. U principu financijski je to sve teret za roditelje, rodbinu", rekla je hrvatska atletičarka.

Upisala je Kineziološki fakultet u Osijeku, već razmišlja daleko u budućnost...

"Super je na fakultetu, svi me podržavaju tamo, ali i ponekad provociraju zbog sporta koji sam izabrala. Ima nas tamo dosta iz kluba, jedno 10, 15, tako da se svi znamo. Voljela bih ostati raditi u klubu, učiti najmlađe kako da skaču, bave se sportom. Pa već i jesam zapravo posltala trenerica, ali cilj mi je završiti fakultet, raditi kao profesor i povremeno biti trenerica. A od ostalih ciljeva, pa htjela bih europsku medalju, haha", nasmijala se Elija.

Elija Valentic


Život u Osijeku itekako je ispunjava...

"Najviše volim jer je mirno, a i kad si u centru, sretneš dosta poznatih ljudi. Kao sredina mi jako odgovara. A minus je taj što baš i nema puno događanja kao u Zagrebu, a i komarci su užasni u kolovozu pa ne možeš trenirati."

Malo smo je presjekli pitanjem s kojim bi hrvatskim sportašem rado otišla na večeru?

"Ha, možda Borna Ćorić ili Marko Pjaca!".

Elija Valentic

Čula je naravno za globalno popularnu Allison Stokke, poznatu američku skakačicu s motkom koja je proglašena i jednom od najljepših sportašica svijeta svih vremena. Zbog nje su, njezinih foto-sessiona, mnogi zavoljeli taj sport, a i učinila je popularnom tu disciplinu. Bi li i Elija pristala na tu vrstu promocije?

"Ha, pa ovisi kad bi me zvali, nadam se ne kad su neka bitna natjecanja. Ali mislim da bih se odazvala pozivu i sudjelovala u promociji ovog sporta ako bi dobila takav poziv, jer svjesna sam da je moja disciplina zapravo globalno nepopularna", rekla je Elija.

Sezona je gotova, slijedi tri mjeseca pauze, a onda će na lokalni memorijal. Prošle godine je bilo teže jer nije bilo grijanja, ove godine bit će daleko lakše, stavili su izolaciju...
Elija Valentic
 

atletika

Wunderkind

Elija Valentić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter