Nitko kao Zebec

Dinamo odveo na vrh, Bayern naučio igrati nogomet


Slaven Knežević
17.05.2017.14:00
Dinamo odveo na vrh, Bayern naučio igrati nogomet
Getty Images

sažeto

Branko Zebec rođen je 17. svibnja 1929. godine. S Dinamom je osvojio Kup Velesajamskih gradova, a Bayernu donio prvi naslov prvaka nakon 39 godina


Slaven Knežević
17.05.2017.14:00

Na današnji dan 1929. rođen je jedan od najvećih hrvatskih trenera u povijesti, Branko Zebec.

Branko je rođen u Zagrebu 17. svibnja 1929. godine, a umro u rodnom gradu 1988. godine nakon neuobičajene nesreće. Zebec je s prijateljima roštiljao i gledao utakmicu kada se ugušio komadićem mesa s roštilja. Njegova smrt bila je šok za sve koji ga poznaju, ali i za nogometni svijet u Hrvatskoj i Europi.

Bio je vrhunski igrač koji je oduševljavao svojim igrama gdje god je došao. Igračku karijeru započeo je u Građanskom još za vrijeme Drugog svjetskog rata, a nakon što su komunisti ukinuli klub, Zebec se bacio na amaterski nogomet. Igrao je za Poštar, Milicioner i tadašnji amatersku Lokomotivu. Nakon toga prelazi u Partizan gdje je u sedam godina osvoji tri Kupa i jedno prvenstvo. Nakon Partizana igrao je za Crvenu Zvezdu i Alemanniju iz Aachena gdje je 1965. otišao u igračku mirovinu. Za Jugoslaviju je 65 nastupa i postigao 17 golova uz brdo asistencija. S reprezentacijom je sudjelovao na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine kada je Jugoslavija osvojila srebro, a Zebec sa sedam golova bio najbolji strijelac turnira.

Trenerska karijera bila mu je još bolja od igračke. Gdje god je došao uveo je revoluciju. Vodio je Dinamo kada su Modri osvojili Kup velesajamskih gradova 1967. godine, a Bayernu je donio naslov prvaka nakon 39 godina čekanja. U Dinamo je uveo revoluciju, a kruna tog rada bila je osvajanje Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Zebec je nakon samo dvije godine u trenerskim vodama doveo Dinamo do finala, a onda čast da vodi finale prepustio Ivici Horvatu, zbog prethodne smjene uprave. Zebec je ipak bio taj kojem se pripisuje najveći trijumf Modrih, a to ga je dovelo do Bayerna koji nije bio ovaj današnji Bayern. I tamo je donio revoluciju. 1969. godine, dakle ponovno nakon samo dvije godine, Zebecov Bayern je iznenadio i osvojio duplu krunu, prvenstvo i Kup. Dvije godine kasnije osvojili su i Kup pobjednika kupova.

Getty Images

Početkom sedamdesetih vodio je i Hajduk s kojim je 1973. osvojio Kup i došao do polufinala Kupa pobjednika kupova gdje je izgubio od Leedsa. Nakon toga je s HSV-om osvojio naslov prvaka Njemačke 1979. i došao do finala Kupa prvaka gdje je ispao od Nottingham Foresta. Osim toga, vodio je i Stuttgart, Eintracht Braunschweig , Borussiju Dortmund i Eintracht Frankfurt. Pred penziju se vratio u svoj Dinamo.

Zebec je bio i izvrstan student matematike i fizike. Sveučilište mu je ponudilo i stipendiju za nastavak školovanja, ali nogomet je bio veća ljubav. Igrači su ga "mrzili" jer je inzistirao na čeličnoj disciplini i vrhunskoj pripremljenosti. Engleski reprezentativac Kevin Keegan osjetio je Brankove kazne na svojoj koži kada su surađivali u HSV-u.

Getty Images

"Branko Zebec nije bio samo taktički genij, nego i diktator što se tiče discipline, a iznad svega je inzistirao na fizičkoj pripremi. Kapetan Peter Nogly i ostali veterani koji su se trudili strancima zagorčati život, nakon Zebecova dolaska više nisu imali ni volje ni snage za ogovaranja, jer su bili zauzeti preživljavanjem brutalnih Zebecovih treninga. I ja sam jednog dana pokucao na vrata ureda direktora kluba, Gunthera Netzera, i rekao mu da želim otići, jer je trener lud", prenosi Keeganove riječi povijest.hr.

Zebec je u privatnom životu bio boem. Uživao je u piću i druženju s prijateljima. Nijemci su ga zbog alkohola znali i prozivati, ali u njegovu obranu stao bi legendarni Franz Beckenbauer i rekao im:

"Bolje pijani Zebec nego bilo koji trijezni Nijemac", samo bi odmahnuo rukom Kaiser Franz.

Zebec je bio legenda i na terenu, i na klupi, i izvan terena. Bio je jedan od najvećih hrvatskih, ali i svjetskih trenera. Dinamu je donio najveći trofej u povijesti, a Bayern naučio igrati nogomet. Takvu legendu Hrvatska još dugo neće imati.

nogomet

Dinamo

Hajduk

Bayern Munich

Branko Zebec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter