WEAH USPIO 12 GODINA KASNIJE

Najbolji afrički nogometaš svih vremena postao predsjednik Liberije


Toni Horvat
12.10.2017.15:00
Najbolji afrički nogometaš svih vremena postao predsjednik Liberije
Reuters

sažeto

George Weah kandidirao se za predsjednika i 2005., no predbacivali su mu manjak političkog iskustva i obrazovanja


Toni Horvat
12.10.2017.15:00

Bivši napadač Milana i dobitnik Zlatne lopte za najboljeg svjetskog nogometaša 1995. nekad je oduševljavao mase diljem svijeta svojim potezima na travnjaku, a odsad će imati i puno važniju ulogu, bit će odgovoran za cijeli svoj narod.

George Weah pobijedio je predsjedničkim izborima u Liberiji. Odmah nakon završetka nogometne karijere 2003. pokazao je interes za politikom i kandidirao se na izborima 2005., ali tada su mu prebacivali nedostatak političkog iskustva i formalnog obrazovanja. Tri predsjednička mandata, odnosno 12 godina kasnije, sakupio je više nego dovoljno političkog iskustva, 2014. je izabran u senat, a sad je otišao korak dalje.

"Liberija o kojoj sanjam je zemlja u kojoj svako dijete, bez obzira na socijalni status ili etničko podrijetlo, ima priliku za uspjeh i bolji život", govorio je Weah u svojoj kampanji.

Weah ima 51 godinu, a u nogometnoj je karijeri prije dolaska u Milan u Europi igrao za Monaco i PSG, a poslije za Chelsea, Manchester City i Marseille, prije nego što je karijeru okončao u Al Jaziri iz UAE-a. Za liberijsku reprezentaciju u 16 godina odigrao je 60 utakmica i zabio 22 gola, jedini je Afrikanac koji je dobio Zlatnu loptu, a proglašen je i najboljim afričkim nogometašem stoljeća.

Kao političar uvijek je nastojao svojim sunarodnjacima, napaćenima građanskim ratom, osigurati uvjete za bolji život. Na prvim izborima 2005. izgubio je od Ellen Johnson Sirleaf, koja je bila predsjednica posljednjih 12 godina, a sad ju je "svrgnuo" i kreće u novu avanturu.

Milan

predsjednik

Zlatna lopta

George Weah

Liberija

Podijeli članak