Taj doživljaj neće lako zaboraviti

'Naježila sam se kad je upalo 3000 'grobara' i počelo paliti baklje i bacati petarde!'


Vjekoslav Paun
31.08.2019.19:00
'Naježila sam se kad je upalo 3000 'grobara' i počelo paliti baklje i bacati petarde!'
Instagram

sažeto

RETROVIZOR: Naša gošća je 20-godišnja košarkašica Medveščaka, kluba koji ove sezone brani naslov u iznimno uzbudljivom prvenstvu...


Vjekoslav Paun
31.08.2019.19:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Ovaj intervju objavljen je u veljači 2019.

U njezinom slučaju, sve je počelo jednom intervencijom, pozivom na roditeljski sastanak, a koji je zvučao poprilično šokantno za njezinu mamu...

"Pa kako sam u osnovnoj školi bila odličan učenik, profesorica iz engleskog pozvala je moju mamu na hitne informacije, a ona je jadna sva uplašena bila zabrinuta što se događa. "Marta bolje da mi sama priznaš što si napravila", govorila mi je, no profesorica Mazić pozvala je moju mamu ne bi li je pitala mogu li ja početi trenirati košarku, ona je vodila osnovnoškolsku ekipu.", otkriva nam Marta Nimac.

 
 
 
View this post on Instagram

Kup je naš❣🏀🥇🏆🐻

A post shared by Marta Nimac (@marta_nimac) on Mar 27, 2017 at 1:43pm PDT

Današnja gošća naše rubrike nosi dres Medveščaka, aktualnih prvakinja Hrvatske, a trenutačno drugoplasirane ekipe u prvenstvu. Slučajno je upala u košarku, bila je to ljubav na prvi pogled...

"Startala sam s devet godina i nisam mijenjala sportove, probala s košarkom i ostala. Trener Josip Pavlović usmjerio me je dalje prema prvom klubu, a bila je to Croatia 2006. Potom sam prešla u Folku Borovje i tamo sam brzo zaigrala A2 ligu seniorsku i ostala dosta dugo", rekla je 20-godišnja Zagrepčanka.

Sad je u Medveščaku, hvali klub maksimalno...

"U Medveščaku je stvarno sjajno, imamo odlične uvjete. Uz košarkaške treninge imamo i teretanu, odličnog kondicijskog trenera Nevena Madu. Treniramo svaki dan, navečer je obavezan trening uz dva puta tjedno teretana, uvjeti za poželjeti."

Cropix

Ova sezona je malo drugačija nego prethodne, Split je iskočio...

"Što se lige tiče, vrlo je zanimljiva sezona u odnosu na prijašnje. Ima puno iznenađenja, svatko svakome konkurira i potrebno je dosta ozbiljnosti me bi li se te utakmice i dobile. Sa Splitom smo imali veliki kiks, imali smo čak 70 promašenih koševa, nevjerojatno je da smo izgubili utakmicu s toliko ispucanih lopti. U uzvratu nas je išlo, pa smo dobili, ali smo imali kiks s Trešnjevkom koju smo lako dobili u prvoj utakmici. Sad nas čeka Pula nakon mini priprema, a oni su dobili Split koji je prvi, tako da će biti uzbudljivo", rekla je Marta.

Ambicija joj ne nedostaje, pa i izvan košarkaškog terena...

"Kako je sa sportom sve nepredvidivo, moj prvi plan je završiti Ekonomski fakultet u Zagrebu, tako da ću biti još najmanje tri godine fokusirana u tom smjeru. Cilj je doći do diplome, osigurati si život.", rekla je.

 
 
 
View this post on Instagram

Nikad zaboravit neću to što rekao je, Hrvatsku ljubi sine i nikog više od nje! 🔴⚪🔵🏀 #CRO

A post shared by Marta Nimac (@marta_nimac) on Jun 14, 2016 at 9:45am PDT

Možda isprobati život na nekom američkom sveučilištu i usput igrati košarku?

"Iskreno, ne privlači me američka košarka, volim više europsku. Zbog pucnjava po sveučilištima? Pa da, i to je jedan od razloga, ali bila bih predaleko od doma, ne privlači me to. A i generalno, tamo je više na snagu."

Kako će iskombinirati ekonomiju i košarku?

"S tim fakultetom bi mogla ostati uz košarku, tako gledam na to, možda ću ostati kao menadžer", nasmijala se.

Ako bi izdvojila nekog kome se posebno divi i možda nekog sportaša koji je iritira?

"Nećemo o iritantnim, ima i takvih ali neću imenovati, a uzori, tu je samo jedan. Iako imam već 20 godina, Dražen Petrović ostaje na zidu dok se ne iselim. Živim s roditeljima!"

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marta Nimac (@marta_nimac) on Nov 3, 2016 at 2:51pm PDT

Hrvati su rekorderi u Europskoj uniji po životu s roditeljima, nerijetko se ostaje i do 40. godine, može li zamisliti taj scenarij?

"Haha, znači da imam još 20 godina, ali nisam sigurna koliko bi se to mojima svidjelo", nasmijala se.

Hobiji?

"Druženje s prijateljima, to ne zapostavljam. Naučili su da moj trening završava u 21 sati, pa se nalazim navečer s njima.", otkrila je.

Kad smo spomenuli reprezentaciju, Nimac je dodala gas...

"Pa mislim da bi se trebalo medijski malo više popratiti žensku košarku, a i da se treba sve od početka posložiti. Čini se da treba više uložiti u organizaciju, jer čini se da je sve ovo dosta neorganizirano. I mušku košarku se malo prati, a to bi nam trebao biti nacionalni sport, kao što su nogometaši viceprvaci svijeta, ta imamo i predispozicija za slične stvari. Koliko samo mladih imamo u NBA-u, toliko mladih igrači, šteta što ne možemo više napraviti. Više je čini se do Saveza, jer kad sve funkcionira, onda je lakše.", rekla je u dahu i pojasnila što je muči...

 
 
 
View this post on Instagram

#kupjenaš #kantavracenau25icu 🐻🥇⛹️‍♀️🏆🤗 @marija.rados probrana je samo ona na kojoj se smijes 😂

A post shared by Marta Nimac (@marta_nimac) on Apr 17, 2018 at 8:27am PDT

"Evo primjer, kad smo bili na turniru u Sloven Gradecu, dobijemo Španjolce, budemo drugi, baš kao i dečki. Dobivamo reprezentacije koje osvajaju europska i svjetska prvenstva, jako smo dobri, i što se onda dogodi? Izgleda da se jako loše radi u Hrvatskoj, jer se uvijek događa rupa na prijelazu iz juniorske u seniorsku fazu, negdje uvijek nešto pukne."

Pojedine sportašice, primjerice odbojkaška reprezentacija, znale su snimiti i provokativni kalendar ne bi li dobile više prostora medijima, je li to možda put koji treba slijediti?

"A to ne, nikako!", ne dvoji Marta.

Koga bi izdvojila iz svoje ekipe?

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marta Nimac (@marta_nimac) on Jul 10, 2017 at 11:22am PDT

"Baš smo klapa! Stup ekipe su Iva Todorić i Anja Majstorović, koja je došla iz Španjolske. Obje su borbene igračice, iskusnije su, starije, imaju 25 godina i stvarno su vrhunske košarkašice. One su nam stup ekipe.", rekla je Nimac.

Financije, može li nešto zaraditi?

"Nije to toliko, imamo pristojnu stipendiju, meni je dovoljno i to je to. Nije baš kao nogometaši, haha. Ali nema kruha u ženskoj košarci, niti u Hrvatskoj niti vani, tako da sam svjesna toga.", rekla je.

I za kraj, može li izdvojiti nešto što neće tako lako zaboraviti, neki detalj iz njezine još uvijek mlade karijere...

"Prošlogodišnja utakmica Waba lige protiv Partizana! Utakmica je pala na dan rođendana Partizana, a budući da nije bilo muške utakmice, oko 3000 "grobara" je bilo na našoj utakmici. I to je doživljaj i pamćenje za čitav život, jer se navijalo, palile su se baklje i pucale petarde. Ne vjerujem da ce se to ikad ponoviti, takva atmosfera.", zaključila je na kraju.

Instagram

Wunderkind

Marta Nimac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter