VIDEO: Samo je jedan Gospodin Zrak

Najveći je svih vremena, ali bio je jako neugodan za Kukoča i ostale suigrače: Mučki je udarao u međunožje, a najgore su prošli oni koji su mu se suprotstavili


Vjekoslav Paun
17.02.2019.11:00
Najveći je svih vremena, ali bio je jako neugodan za Kukoča i ostale suigrače: Mučki je udarao u međunožje, a najgore su prošli oni koji su mu se suprotstavili
Getty Images

sažeto

Na današnji dan rođen je Michael Jordan, za mnoge najveći košarkaš svih vremena...


Vjekoslav Paun
17.02.2019.11:00

Michael (Jeffrey) Jordan za brojne fanove diljem svijeta ostat će najveći košarkaš svih vremena, a upravo danas ta legenda slavi svoj rođendan...

LeBron James, Steph Curry, Kobe Bryant..., svi su oni veliki, ali samo je jedan ipak - najveći. Svi su oni ostavili trag o kojem će generacije pričati, ali nitko nije tako dramatično promijenio pogled na taj sport, a učinio je to nenadmašni - Air Jordan.

Jordan je igrao na poziciji bek šutera, a izabran je u prvom krugu drafta 1984. godine od strane Bullsa. S njima je osvojio šest NBA prstena, pet puta proglašavan je najkorisnijim igračem lige, a u jednom trenutku karijere napravio je ono što možda i nije trebao...

"Vjerovao sam da mogu. Nije mi žao", komentirao je svoju odluku iz 1993. kad je napustio košarku i poželio se okušati u baseballu.

Reuters

Srećom, vratio se nakon dvije sezone i nastavio u istom ritmu, gomilati trofeje. U sezoni 1995/96. s Bullsima postavlja neoboriv omjer 72-10 i osvaja svoj četvrti naslov. To isto ponavlja i iduće dvije sezone te osvaja svoj šesti NBA prsten u osam godina.

U njegovu čast Bullsi su mu umirovili dres s brojem 23. Nakon umirovljenja 1998. godine, Jordan se ponovno vratio na NBA parkete te od 2001. do 2003. godine nastupao za Washington Wizardse. Međutim zbog problema s koljenima, Jordan se 2003. godine ponovno povlači iz profesionalne košarke.

No postoji i jedna druga - njegova strana. Navodno je bio dosta neugodan suigrač. Odavno su procurile priče kako je na treninzima udario Stevea Kerra i Juda Buechlera, a Horace Grant u jednom je radijskom intervjuu otkrio kako je "Gospodin Zrak" jedanput nasrnuo i na - veći zalogaj, na 213 cm visokog centra Willa Perduea!

"Treninzi su nam bili vrlo intenzivni jer bi Phil Jackson stavio Michaela u drugu momčad. Zbog njegove su kompetitivnosti ponekad izgledali nestvarno. Naravno da je bilo udaraca, sva sreća što u to vrijeme nije bilo društvenih mreža", rekao je Grant, koji je u Bullsima igrao od 1987. do 1994. te osvojio tri naslova prvaka.

Reuters

"Trener nam je rekao da odigramo jednu akciju, a Perdue je Jordanu postavio prečvrst blok. MJ mu je rekao: 'Wille, ne radi to više'. Brzo se primirio, ali Jackson je tražio da opet odigramo istu akciju, Will je opet postavio prečvrst blok, a MJ mu je prišao i - bum! Odmah smo zgrabili Perduea da mu ne uzvrati. Ne zato što se Jordan nije znao sam čuvati, nego zato što smo ga trebali. Uglavnom, idućeg dana Perdue se pojavio na aerodromu s ogromnom masnicom", ispričao je Grant.

Jednom je Air na treningu izvrijeđao Kerra, koji se na to pobunio, a Jordan mu je uzvratio udarcem u lice...

"To je bila jedna od najboljih stvari koje su mi se dogodile u životu jer se nisam povukao, nego sam mu se suprotstavio i tako zaradio njegovo poštovanje. Od tada imamo sjajan odnos. Jordanu se treba dokazati", ispričao je Kerr.

Na treningu je udario i Buechlera, ali na utakmicama mu je bio poput brata. Na jednoj utakmici legendarni bloker Dikembe Mutombo zakačio je Buechlera laktom, na što je Jordan poludio te ga je do kraja utakmice neprimjetno mučki udarao u međunožje.

Nakon karijere takvih incidenata više nema, dapače, brojke samo rastu. Prije nekoliko godina još je više podigao letvicu, a učinio je to tako jer je postao - milijarder. Većinu novca zaradio je od bogatih ugovora, izdašnih sponzora, a i vlasnik je momčadi Charlotte Hornetsa...

Ako ste zaboravili, evo nekoliko primjera, kako to leti Gospodin Air...

košarka

Michael Jordan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter