Jelena Kostanić Tošić

'Najveći stres u karijeri doživjela sam kada sam svu zaradu s Wimbledona ostavila u jednoj torbici na željezničkoj postaji u Londonu"


Vjekoslav Paun
03.12.2017.08:30
'Najveći stres u karijeri doživjela sam kada sam svu zaradu s Wimbledona ostavila u jednoj torbici na željezničkoj postaji u Londonu"
Reuters

sažeto

U našoj tradicionalnoj nedjeljnoj rubrici 'Gdje si, legendo?' razgovarali smo s najboljom lijevom rukom hrvatskog ženskog tenisa i jednoj od najuspješnijih hrvatskih igračica u povijesti


Vjekoslav Paun
03.12.2017.08:30

Jedna od onih s kojom nećete pogriješiti. Bilo da se radilo o teniskim imaginacijama na terenu, jer njezina lijeva ruka i danas je najbolje što je viđeno u hrvatskom (ženskom) tenisu, a i za novinare je bila omiljeni broj u imeniku jer Jele nije odbijala razgovor, pa iako je i znala "gutati knedle" na pitanja o silaznoj putanji, serijama poraza. Uvijek nasmijana, raspoložena, takva je ostala i u sasvim jednom drugom filmu...

Nakon što je prije 20 godina osvojila Australian Open u juniorskoj konkurenciji, te bila među tri najbolje na svijetu, Jelena Kostanić (danas i Tošić) istaknula je kandidaturu i za sami vrh svjetskog profesionalnog tenisa, no spletom okolnosti, a bilo je tu i ozljeda, nije se - dogodilo.

Ni za čim ne žali, uostalom zašto bi ova 36-godišnjakinja, jer osvojila je osam naslova u parovima, bila je konstanta u Top 100 (šest puta je tamo završavala na kraju sezone), a i zaradila je u 11 godina profesionalne karijere oko 10 milijuna kuna, ako bi išli preračunavati dolare (1,5 milijuna).

Reuters

Danas je izvan tog filma, sretno udana za Roka Tošića, stolnotenisača koji je osvajao dva srebra na Mediteranskim igrama, a njezina dva najveća trofeja zapravo su Patrik i Ana, šestogodišnjak i trogodišnjakinja koji će teško zaobići, obzirom na gene, manji ili već reket.

"Gdje sam? Danas živim i radim u Zagrebu i sretna sam s tim izborom. Zaposlena sam u Hrvatskom teniskom savezu gdje radim u financijskom odjelu i to je posao koji nudi nešto sasvim drugačije u odnosu na razdoblje kada sam igrala na Touru, ovo su neki novi izazovi za mene", rekla je Jelena dok je otišla na pauzu.

Ne tako davno okušala se i kao trenerica, što je često prirodan put u teniskim, sportskim vodama nakon profesionalne karijere, pa je vodila karijeru Ane Konjuh, ali trajalo je to tek pola godine, u prošloj sezoni.

"Bilo je to sjajno iskustvo, Ana je prekrasna osoba i sjajna tenisačica, ali bilo je to isto tako jako teško uskladiti s obiteljskim obvezama. Dobro znam što znači živjeti na Touru, stalna putovanja, život s torbom. Iako mi se danas čini nekad da sam možda prošle sezone imala više vremena nego danas, dobro je to muž hendlao", nasmijala se Jelena.

Kako je došlo do izbora HTS-a kao sljedećeg radnog izazova, posla u uredu?

"Izvršni direktor je trebao osobu za financije i preko preporuke prijatelja ja sam i dobila priliku u tom trenutku. Predavala sam na Libertasu, ali tražila sam nešto da bude dugoročno, budući da sam završila taj sektor, bankarstvo, financije i na kraju je sve dobro ispalo."

Brojni će možda reći da si trebala više napraviti u profesionalnoj karijeri, obzirom na fanatastičnu - juniorsku?

"Ne mislim da sam mogla više, jer bi očito onda to i napravila. Davala sam maksimum, da je nešto moglo drugačije, bilo bi. Znala sam da sam uvijek dala sve od sebe i to je za mene najbitnije. Neki drugi trener? Pa dobro, iz današnje perspektive gledam drugačije i sigurno bi, da imam svu ponudu hrvatskih trenera koju recimo danas imaju hrvatski mladi tenisači na raspolaganju, možda onda izabrala neko kvalitetnije trenersko rješenje i tko zna možda bi bilo drugačije. No isto tako jako sam zadovoljna s trenerima s kojima sam radila u karijeri, sve su to bili super ljudi, a to je ipak najbitnije", rekla je Jelena.

Je li pamti nekakvu zgodu s Toura koju možda nikada neće moći zaboraviti, nešto što nije baš usko vezano uz rekete i loptice?

Cropix

"Uff, bilo je to na Londonu kada sam tek počinjala u profesionalnim vodama. Umrla sam od straha. Naime imala sam torbicu sa svim dokumentima, a u kojoj je bila i moja putovnica, kartice, ali i sav novac koji sam zaradila na Wimbledonu. Čekala sam vlak na jednoj od stanica u Londonu, ušla i ostavila torbicu na stanici. Sjetila sam se iste sekunde kada je vlak krenuo", izjavila je Jelena i otkrila završetak priče:

"Pa na kraju je sve ispalo dobro, jer sam na sljedećoj stanici sišla, vratila se drugim vlakom, a neka dobra osoba torbicu je predala kontroloru u stanici. Bilo je to moje možda i najstresnije iskustvo".

Brojni hrvatski bivši igrači nakon profesionalnih karijera investirali su u nekretnine, kao primjerice Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić, kako je Jelena iskoristila "ušteđevinu"?

"Haha, nisam ja baš za usporediti se s Ljubom, niti približno nisam toliko zaradila, ali reći ću samo da smo suprug i ja, jer i on je bio profesionalni sportaš, zajedničkim snagama kupili stan u Zagrebu", rekla je Jelena, koja je, baš poput Gorana, izabrala živjeti na sjeveru u odnosu na rodni Split.

"Često mi odemo dolje, na more, na vikendicu, ali za sada su svi naši životni planovi vezani uz Zagreb. Ali sve se to isto tako može promijeniti, tako da ništa ne treba prerano zaključivati", izjavila je.

Što možemo očekivati od budućnosti hrvatskog tenisa, dosta je tu imena koje su već konstanta WTA Toura, recimo Ana Konjuh, Donna Vekić, Jana Fett?

"Pa situacija je zapravo odlična, sve imaju po 20 godina, a i životni vijek na Touru dosta se produljio. Danas je i medicina napredovala, rehabilitacije su lakše, pa se čini da nema brige za hrvatski tenis".

Je li bi mogla zamisliti scenarij da se vratiš na Tour s nekih 40 godina, baš kao i Japanka Kimiko Date?

"Haha, to nikako. To je jedno čvrsto ne, taj se film više neće gledati. Kad se samo sjetim što sve profesionalni sportaš mora napraviti da bi uopće izašao na teren i moram priznati da više nemam takvih motiva.",rekla je Jelena i tradicionalno prebacila na šalu:

"Ali kad bi mi netko garantirao pismeno da ću biti Top 10, onda možda i bih".

Ako Jelena i Roko nisu bili Top 10 (Jelena je bila 32. tenisačica svijeta, a Rokov najbolji renking bio je - 68), možda će Patrik i Ana?

"Što se mene tiče, apsolutna je opcija da Patrik i Ana igraju tenis, ali ne u profesionalnom smislu. Ili stolni tenis, taekwondo, bilo što. Sport je fantastična stvar, usađuje i radne navike, a i generalno je daleko zdraviji izbor."

Gdje je suprug, što radi?

"I dalje se vrti oko svog sporta, igra njemačku ligu, radi i kao trener. Ne predaje se".

Je li vidi sebe možda jednog dana kao izbornicu reprezentacije?

"Vidim se u Savezu na ovom odjelu gdje sam sada s financijama i dobro mi ide. Iskreno, o Fed Cupu ne razmišljam. Ta pozicija nije aktualna i nema potrebe o njoj razmišljati. Pa i da se otvori, ne znam što bih izabrala, zadovoljna sam gdje sam sada.", zaključila je Jelena.

Cropix

datum rođenja: 6. srpnja 1981.
postala profesionalka: srpanj 1999.
omjer pobjeda i poraza: 328-260
WTA naslova (pojedinačno): 0
WTA naslova (parovi): 8
najbolji WTA plasman (pojedinačno): 32.
najbolji WTA plasman (parovi): 30.
završavala u Top 50: 2 puta
završavala u Top 100: 6 puta
zarada: $1,554,292
Sva Jelenina WTA finala
Helsinki 2003.
Pattaya 2006.
Bangalore 2006.

tenis

Gdje si legendo

Jelena Kostanić Tošić

Podijeli članak