Svjetska prvakinja srušila i muški rekord

'Najviše prašine digla sam kad sam sa suzavcem uletjela u avion, a na poslu me još uvijek ne shvaćaju što to zapravo radim!'


Vjekoslav Paun
30.11.2018.08:00
'Najviše prašine digla sam kad sam sa suzavcem uletjela u avion, a na poslu me još uvijek ne shvaćaju što to zapravo radim!'
Cropix/Facebook

sažeto

Nikolina Šustić godišnje pretrči oko 8000 kilometara, što je relacija od Zagreba pa sve do Bangkoka u Tajlandu...


Vjekoslav Paun
30.11.2018.08:00

"Može između 11:30 i 12:30. Tad ću uhvatiti pauzu na poslu!", poslala je poruku svjetska prvakinja.

To je realnost za Nikolinu Šustić, vladaricu najduže službene atletske discipline, "kuća, posao, pa - Marijan". Naša ultramaratonka svako jutro istrči nekoliko kilometara, pa na posao inženjerke u Ericsson Nikola Tesla, pa opet na "brdo"...

Facebook

"Stalno treniram, nema druge!", reći će.

Nema trenera, fiizioterapeuta, liječnika, nutricionista i još je svjetska prvakinja. U rujnu je skrenula pozornost na sebe kada je na Svjetskom prvenstvu srušila hrvatski rekord na ultramaratonu od 100 kilometara (u ženskoj, ali i muškoj konkurenciji!), postala - najbolja. Mjesec ranije istrčala je i olimpijsku normu i jedna je od kandidata za odlazak na Igre u Tokio 2020. godine.

"Kako je sve počelo? Pa zapravo nekako spontano. Nikako nisam mogla niti sanjati da ću jednoga dana toliko trčati, čista slučajnost. Zapravo dogodilo se to da sam se ja bavila košarkom dugi niz godina, zajedno sa svojom sestrom blizankom. Kad sam 2011. prestala igrati košarku vidjela sam da je u Splitu nekakav polumaraton i nešto me je privuklo, te sam se odlučila okušati. I odmah sam žestoko krenula, što nisam trebala, jer će me to kasnije stajati ozljeda.", rekla je Nikolina Šustić i otkrila:

Facebook

"Odmah sam se prijavila za utrku Forrest Gump od 130 kilometara. Nisam baš bila navikla na takve utrke i ozlijedila sam se. Pa onda opet kad sam se oporavila, onda sam se opet ozlijedila i tako. No u zadnje četiri godine sve se posložilo kako treba i mogu reći da su ove četiri godine posljednje moje prave natjecateljske."

Jedna je od onih koja stvarno dosta trči. Dovoljno je napisati da će do kraja godine imati njih još tri, četiri. U takvim okolnostima treba dobro isplanirati slobodne dane u svojoj firmi...

"Što kažu? Haha, pa većini je to neshvatljivo što to ja zapravo radim. Mislim, nisam jedna od onih koja to ističe, ponašam se normalno, pa me možda ne mogu povezati s tim. Neki me zezaju, uglavnom, mogu reći da je sve pozitivno vezano uz to. Ja ih uvijek nagradim čokoladicama s nekog od putovanja.", rekla je svjetska prvakinja i dodala:

"Da, moram paziti s godišnjim odmorom, treba sve to pametno isplanirati".

Facebook

Suprug Rade sigurno nije sretan što sam godišnji ode na njezin hobi ili?

"Naviknuo se na mene, nema izbora. Ponekad ide sa mnom na utrke, ponekad je u svojstvu vozača, uglavnom uz mene je i moja velika podrška u ovome", rekla je Nikolina.

Ima li kakav ritual prije, tijekom utrke?

"Pa i ne baš, ništa posebno. Jedna sitnica zapravo. Nosim sliku od gospe u malom džepiću i to je sve. To je od moje majke. Za sreću.", rekla je Nikolina.

U karijeri, koja nije duga, ali je već itekako plodonosna, dobila je čitav niz nadimaka. Jedan je "ptica trkačica", a druga "slonica". Kakva je povijest, ovog posljednjeg?

"Ovo sa slonicom je stvarno nešto posebno. Zvali su me tako jer su valjda maratonke sitne, male, dok sam ja visoka i nešto jača. A vrhunac zezancije je bilo kad su me prijatelji prijavili na natjecanje u Zadar i to pod nazivom Nikola Slonica Šustić. I onda se dogodilo to da sam ja tamo pobijedila, a neki stranci su to prenosili i moje ime pročitali u eter kao Nikolina Slonica Šustić."

Facebook

Koliko Nikolina, kao svjetska prvakinja, može zaraditi na utrkama, odnosno koliko pobjednik nekih utrka može računati na nagradni fond?

"Neki maratoni nemaju izdašni nagradni fond, već se to rješava na način da garantiraju nekakve bonuse. No postoje i utrke na kojima se može lijepo zaraditi, u Firenzi je nagrada za pobjednika iznosila 10.000 eura, a čak je prvih 10 dobivalo novčane nagrade. Pobjednica je u ovom slučaju zaradila još i više jer je srušila rekord."

To nije niti približno blizu nogometnih iznosa...

"Nogomet je jedan precijenjen sport. No da budem jasna ja u trčanje nisam ušla zbog novca, da ću osvajati nekakve utrke, više mi je to hobi. Žao mi je svih onih sportaša koji su dali sebe cijeli život u neki sport, okitili se medaljama za državu, a da si nisu osigurali onda poslije egzistenciju. Recimo, uzmimo na primjer našu nogometnu ligu. Pa ona je komedija, a tamo neki nogometaši Hajduka si kroz nekoliko sezona uzmu lijepe novce, a da su daleko od toga da su među najboljima na svijetu. No tako stvari stoje, nogomet je nogomet, iako za mene, ponavljam, precijenjen".

Facebook

Često putuje, stalno je po utrkama, kao što smo već pisali i na tom putu zna se svašta i dogoditi...

"Pamtim jednu nevjerojatnu scenu. Letjela sam za Dohu i uspjela sam izazvati kaos na aerodromu, toliki da sam čak završila u zapisniku", smije se i nastavlja:

"Ne pitajte, zašto, ali uvijek imam u džepu mali suzavac. I tako sam se ja zaputila prema avionu, zaboravila što imam u džepu. I naravno, nastao je mali skandal, pa su me evidentirali, haha".

Kakvi su planovi, koja je sljedeća prva utrka?

Facebook

"Pa kao što sam već rekla, ja sam jedna od onih koja stvarno puno trči. Do kraja godine imam još tri maratona i jednu utrku od 10 kilometara. Zovu me često iz Italije, tamo često nastupam. Stalno stižu mailovi. Pa onda sljedeće godine kreću neki drugi maratoni, pa opet Doha i tako, svašta nešto.", rekla nam je.

Ove godine ušla je u predolimpijski program, a u koji ulaze tri najbolje maratonke. Koliko bi joj značio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju?

"Ja sam norme istrčala već nekoliko puta, no do Olimpijskih igara može se još štošta promijeniti, forma mora biti dobra, daleko je to još. Sigurno bi mi to puno značilo, biti dio jednog takvog spektakla, ali moram reći da to nije nekakav imperativ za mene.", zaključila je.

Facebook

maraton

Nikolina Šustić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter