FOTO: EVO KAKO SE NAMJEŠTAJU MEČEVI

'Ako želim zaraditi na svom porazu, učinit ću to tako lako da nitko neće skužiti i okrenut ćemo milijune!'


Vjekoslav Paun
14.01.2019.08:00
'Ako želim zaraditi na svom porazu, učinit ću to tako lako da nitko neće skužiti i okrenut ćemo milijune!'
Getty Images

sažeto

Prošlog tjedna kao grom iz vedrog nema odjeknula je informacija o uhićenju čak 28 profesionalnih tenisača. Klade se protiv sebe ne bi li dodatno zaradili, a mi vam pokazujemo kako to izgleda u live klađenju


Vjekoslav Paun
14.01.2019.08:00

Krajem prošlog tjedna proširila se informacija globusom kako je španjolska Civilna garda uhitila brojne osobe zbog sumnje u namještanje teniskih mečeva, a od 83 uhićenih, čak su njih 28 - profesionalni tenisači.

Prema izvješću Europola, iza namještanja stoji armenska kriminalna organizacija koja je podmićivala igrače i koristila identitete tisuća ljudi za uplaćivanje novca na kladionicama. Igrači su primali novac kako bi mečevi završili sukladno dogovoru, a veza je bio profesionalni tenisač.

"Armenci su osobno bili prisutni na turnirima ne bi li na taj način dodatno izvršili pritisak na tenisače da se drže dogovore", otkrio je jedan izvor očito blizak cijeloj toj organizaciji.

"Niste niti svjesni koliko je profesionalnim tenisačima zapravo lako poslati lopticu blizu crte, ali poslati je aut! Ako netko želi namjestiti meč, učinit će to tako lako, a baš nitko to neće znati", rekao je jednom čuveni Daniel Koellerer, kontroverzni Austrijanac, jedan od rijetkih kojem je dokazano namještanje.

Puno veće face nikad nisu "odležale", jedan od najspominjanijih je primjerice Nikolaj Davidenko, bivši treći tenisač svijeta, polufinalist Ronald Garrosa i US Opena, česti gost i hrvatskih turnira, primjerice.

A kako to u praksi izgleda? Analizirat ćemo jedan susret iz 2015. godine koji je bio pod istragom, krajnje sumnjiv zbog kretanja rezultata, a koji su bila umiješana dva kazahstanska, odnosno ruska igrača...

Screenshot

Meč Andreja Golubjeva, tad 160. tenisača svijeta i njegovog sunarodnjaka Kazahstanca Aleksandra Nedovjesova (95) odigran je krajem srpnja 2015. godine na Challengeru u nizozemskom Scheveningenu. Uoči susreta, meč je očekivano bio procijenjen kao susret u kojima obojica imaju iste šanse (50%-50%), 1.80, 1.90...

Susret dva prijatelja iz kazahstanske Davis Cup reprezentacije počeo je očekivano, bez ikakvih dramatičnih pomaka u live klađenju (najpoznatija je primjerice Betfair). Blagi favorit, Golubjev, osvojio je prvi set i tržište je reagiralo očekivano, koeficijent na njega spustio se na 1.25.

No već kod 3-3 u drugom setu nešto se čudno počelo događati. Iako još nije izgubio poen u drugom setu, tržište je podivljalo, odjednom je skočilo na 1.69, kao što potvrđuje ova fotografija, ali 1.69 na njegovog protivnika, koji je postao odjednom favorit u tom susretu...

Screenshot

Nikakvih naznaka nije bilo o nekakvoj ozljedi, tenisači su normalno igrali. I onda su došli do tie-breaka. Iako je izgubio samo jedan poen na svom servisu u cijelom setu, iako je osvojio prvi set, on u tie-break ulazi kao "gubitnik", na njega je koeficijent čak - 3.

U situaciji kad gubi 4-2 u tie-breaku, na njega je čak 4.4, a na protivnika, koji je u toj situaciji samo pet poena od poraza, nevjerojatnih - 1.27. Set je naravno osvojio protivnik i tad tržište reagira s čak 1.17 na pobjedu Nedovjesova.

Screenshot

Nema nikakvih naznaka ozljeda, sve je normalno, a situacija je poprilično čudna jer samo dva mjeseca ranije odigrali su sličan meč koji je dobio Golubjev. Zašto je sada ulaskom u treći set samo 1.17 na Nedovjesova? Jeli to Golubjev "tankira susret"?

Screenshot

Zašto to rade? Za razliku od momčadskih sportova poput nogometa, košarke ili rukometa, ne morate namještaljku dogovoriti s pola momčadi, već samo s jednim čovjekom koji će u odlučujućem gemu napraviti jednu dvostruku pogrešku, poslati jednu lopticu u dno mreže i izgubiti meč, a da nitko ni ne posumnja da je namjerno izgubio.

Isto tako, u tenisu samo 100 najbolji živi sjajno, dok od nogometa najmanje njih 200.000! Tako da svi oni ispod 150. mjesta na ljestvici podložni su trgovanju, jer samo jednom prodajom možda rješavaju godišnji budžet, a možda i egzistenciju...

Getty Images

tenis

klađenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter