FIFA odbacila Crvenu Zvezdu

Navijači u Srbiji bijesni nakon što je Zvezda jedina 'izbačena' iz Lige prvaka: 'Ne zanima ih naše tržište i zato je sporna licenca'


100posto
15.10.2018.15:00
Navijači u Srbiji bijesni nakon što je Zvezda jedina 'izbačena' iz Lige prvaka: 'Ne zanima ih naše tržište i zato je sporna licenca'
Getty Images

sažeto

FIFA 19 ima sve klubove Lige prvaka osim Crvene Zvezde koja ju izgleda ne zanima dovoljno da bude u novom nastavku igre


100posto
15.10.2018.15:00

Najnoviji nastavak svjetski popularne nogometne simulacije FIFA 19 izašao je 28. rujna na veliko oduševljenje fanova. Licenca za imena igrača i klubova sve je više, a ovoga puta EA Sports se izborio i za licencu UEFA-e za Ligu prvaka, Europa ligu i Superkup.

Tako igrači mogu igrati sa svim najboljim europskim klubovima i uživati u najelitnijim europskim natjecanjima. Točnije, mogu igrati sa svim klubovima Lige prvaka, osim jednog. Fanovi Crvene Zvezde razočarani su nakon što je njihov klub postao jedini koji nije uključen u novi nastavak FIFA-e.

FIFA 19 broji oko 700 klubova i reprezentacija, no nema Crvene Zvezde koja se nakon 26 godina plasirala u grupnu fazu Lige prvaka i koja je bila osvajač tog natjecanja 1991. godine. Zvezde već dugo nije bilo u FIFA-i, ali sada su se navijači nadali da će moći igrati s njima kada su u Ligi prvaka. Zašto ih nema u FIFA-i objasnio je Zvezdin direktor marketinga Goran Broćić.

"Zvezda je zadnji put u FIFA-i bila 2010. godine, ali sve do sada nismo igrali Ligu prvaka. Sporna je licenca koju EA Sports mora platiti. Oni su morali stupiti u kontakt s nama, no vjerojatno im naše tržište nije isplativo usprkos armiji navijača koji bi sigurno igrali sa Zvezdom. Razlog je sigurno i piratstvo jer se takve igre u Srbiji uglavnom skidaju s interneta", rekao je Broćić za Telegraf.

Ipak, detaljniji pregled pokazuje da je Zvezda zadnji put u FIFA-i bila 2000. godine, a ne 2010. kako je rekao Broćić. Pravi razlog mogao bi to što EA Sports Zvezdu ne doživljava kao bitan faktor da bi im platio za licencu zato što se igra uglavnom igra na internetu i ima više zaštita protiv piratskih verzija pa i to otpada kao mogućnost odbacivanja nekadašnjih prvaka.

Zagrebački Dinamo je tako ostao jedini klub iz regije s licencom u FIFA-i 19 iako je tržište u Hrvatskoj još manje i modri nastupaju u Europskoj ligi. Liga prvaka je u novom nastavku FIFA-e ostala kratka za jedan klub pa se igra s 31 momčadi.

esport

Crvena zvezda

FIFA 19

newsletter

Prijavite se na Newsletter