Davor Mladina

'Ne gubim nadu da ću jednom dobiti priliku trenirati veliki hrvatski klub, a najviše pamtim druženje s Maradonom nakon što me pobijedio u Emiratima!'


Vjekoslav Paun
30.12.2018.08:00
'Ne gubim nadu da ću jednom dobiti priliku trenirati veliki hrvatski klub, a najviše pamtim druženje s Maradonom nakon što me pobijedio u Emiratima!'
Cropix

sažeto

Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike je legendarni trener koji je trenutačno u Hrvatskom dragovoljcu, a koji u prosjeku jednom godišnje - mijenja sredinu


Vjekoslav Paun
30.12.2018.08:00

Jedan je od onih trenera kojeg svi vole. I zato se je, priznaje, često vraćao u iste klubove, tamo gdje je ostavio traga, bilo rezultatski ili čisto - ljudski.

Davor Mladina jedan je od onih trenera koji nikad nije dobio priliku u nekom većem klubu, ili je vodio drugoligaše koji su bili u vrhu, prvaci, ili je imao zadatak zadržati prvoligaški status s momčadima u "gabuli".

"Nikad ne reci nikad. Nada umire posljednja", nasmijat će se taj 59-godišnji veseljak.

Cropix

Danas je u Hrvatskoj dragovoljcu. Po peti put u karijeri. Tamo ga očito jako vole?

"Ma došao sam ovoga puta na dosta kratki rok, ali sa mnom se nikad ne zna. Došao sam odraditi nekih osam utakmica i vidjet ćemo što će biti dalje. Osluškujem u isto vrijeme hoće li biti nekakvih ponuda možda i za van, nikad se ne zna. Moramo vidjeti što će biti nakon sastanka uprave kluba, kojim ćemo putem krenuti", reći će Mladina.

Trener je koji je od 2000. godine jednom godišnje mijenjao sredinu, eto 18 ukupno. Kako to?

"Pa eto takva je moja sudbina, takav je bio scenarij kad je bila u pitanju moja nogometna karijera, ali i moj trenerski put. Tražio sam neki svoj put, svoje izazove. Ja sam zadovoljan što je ispalo tako. Rijetki su oni koji provedu cijelo to vrijeme u jednom klubu", nasmijat će se Davor.

Cropix

Gdje mu je bilo najljepše?

"Pa jebemu, teško mi je to reći!", ispalio je i nastavio:

"Svagdje su me lijepo primili, pamtim samo lijepe dane. Ali hajde, izdvojit ću dvije sredine, u Hajduku i Cibaliji sam možda proveo najviše godinama kao igrač i kao trener, pa je to možda pravi, najbolji odgovor. Ali opet bio sam sentimentalan i uz Vukovar, Dragovoljac, sve te sredine u kojima sam se borio ostaviti trag", otkrio je.

A je li bilo situacija da mu je bilo dosta svega?

"Nikad. Ja sam ti inženjer sigurnosti na radu, ali nikad mi nije palo na pamet da se bavim s tim, samo nogomet. Nikad mi je došlo da ostavim nogomet, nekad je bilo ljepše, nekad malo manje lijepo, nekad sam imao pauzu i po šest mjeseci, ali sve je to sastavni dio ovog posla.", rekao je.

Cropix

Prati situaciju u Hajduku, volio bi da je njegov bivši klub iskamčio više bodova nego što je, ali ne želi previše "pametovati", kako kaže...

"Nisam unutra i nema potrebe da pametujem. Iz svog iskustva mogu reći da kada sam bio tamo 2010. godine, kad sam vodio drugu momčad, da sam ja u tom razdoblju, a bio sam tamo nekih godinu i pol, doživio promjenu tri glavna trenera, što sigurno nije put kojim bi trebali ići."

Kako je zadovoljan HNL-om?

"Pa dobra je, kvaliteta se diže. Dosta je stranaca, mislim da bi trebali malo poraditi na tome da se digne kvaliteta tih koji dolaze igrati u Hrvatsku. Što se lige tiče, kažu da je razvojna, govorim o drugoj ligi, ali ona to zapravo nije, možda bi postala ako bi bio trokružni model, nekako nedostaje utakmica. Također, ja bih izdvojio posebnu ligu za ove druge momčadi, neka bude neka U21 liga, pa nek tamo igraju Dinamo, Hajduk, Rijeka i ostali klubovi, jer evo sljedeće godine će se Rijeka uključiti i već će biti dosta prvoligaša koji sa svojim drugim momčadima ubijaju neke tradicionalne nogometne sredine a kao što je naprimjer Sisak. A dosta je takvih primjera", rekao je.

Cropix

Kakve su plaće u Dragovoljcu, kasne li, generalno o situaciji tamo?

"Reći ću da je sigurno prije bilo bolje, jasno da je situacija financijska vezana uz rezultat i stanje na tablicama, tako da uvijek ima prostora za napredak. Ali što se tiče odnosa prema meni sve je maksimalno korektno.", otkrio je.

Radio je u inozemstvu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je imao sudar i sa čuvenim Maradonom...

"Da, taj susret nikad neću zaboraviti. Rukovali smo se i popričali malo prije i poslije utakmice, fotografirali se, bio je to doživljaj za mene vidjeti jednu takvu legendu kao kolegu. Razgovarali smo na mješavini engleskog i talijanskog, pomagali su svi sa strane da se sporazumijemo, haha", zaključio je.

Cropix

nogomet

Gdje si legendo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter