Beusan najavljuje sudar Barce i Juvea

'Ne isplati se Kuipersu suditi za Barcelonu jer po utakmici zaradi više od 5000 eura'


Slaven Knežević
19.04.2017.08:30
'Ne isplati se Kuipersu suditi za Barcelonu jer po utakmici zaradi više od 5000 eura'
Cropix

sažeto

Dan nakon još jedne sudačke pljačke u Ligi prvaka, ovaj put u korist Reala, Barcelona lovi zaostatak od 3-0 protiv Juventusa. U prošloj fazi, protiv PSG-a, Barci je također pomogao sudac. Mateo Beusan predstavio nam je Bjorna Kuipersa, koji joj sudi večeras


Slaven Knežević
19.04.2017.08:30

Bjorn Kuipers dobio je zadatak suditi uzvratni susret četvrtfinala Lige prvaka između Barcelone i Juventusa. U 117 međunarodnih utakmica koje je sudio, podijelio je 456 žutih kartona, 23 crvena kartona i dosudio 35 kaznenih udaraca. Svoje stručno mišljenje o Kuipersu s nama je podijelio Mateo Beusan, popularno Oko sokolovo.

Tko je zapravo Bjorn Kuipers?

"Nizozemac (44) vlasnik je tri supermarketa i frizerskog salona, a strast mu je brdski biciklizam. FIFA-in sudac postao je 2006. godine i odmah dobio čast da sudi finale U-17 prvenstva. U elitnoj kategoriji sudaca je od 2009. godine", odmah je počeo Beusan i nabrojio niz vrlo važnih utakmica koje je Kuipers sudio u svojem strelovitom usponu u Europi.

Reuters

Ipak, Nizozemčeva moć pada od 2015. godine.

"On se vrlo brzo odlučio za karijeru nogometnog suca jer mu je i otac sudio u 1. ligi. Kada pogledamo njegovu karijeru od 2009. godine, moć mu pada od 2015. godine. Crna točka njegove karijere dogodila se 2012. godine nakon utakmice Barcelone i Milana koju je sudio. Tu utakmicu Barcelona je pobijedila 3-1, a Kuipers je podijelio devet kartona i dosudio dva kaznena udarca za Barcelonu. Zbog izjava nakon te utakmice, u kojima je pokušao braniti svoje odluke, došao je na crnu listu. Top tajna u Nizozemskoj je da je arogantan i hoda ispred svojih cipela. Zaleđe ima u vrlo moćnom Jappu Ulenbergu", rekao je Beusan pa otkrio još zanimljivosti o Nizozemcu:

"U sezoni 2010/2011 nije sudio nikakve važne utakmice u Nizozemskoj prvoj ligi, a godinu nakon su ga čak prebacili i u drugu ligu kako ne bi napravio pogrešku koja bi ga mogla udaljiti s Eura 2012. Novinari u Nizozemskoj ga ne vole jer je bahat. Uoči utakmica koje sudi gleda zadnjih nekoliko susreta ekipa kojima sudi i onda se prema snimkama postavi na utakmici. Tako se priprema za utakmicu", rekao je Beusan.

Zanimljivo, sudio je po tri utakmice i Barceloni i Juventusu, a čak pet od šest tih susreta završilo je rezultatom 1-1.

"Kad god je sudio Juventusu bilo je 1-1. Sudio im je ove godine protiv Lyona u grupnoj fazi, te susrete protiv Borussije Mönchengladbach i 2014. protiv Fiorentine u Europa ligi. Barceloni je sudio utakmice protiv Rome i PSG-a, koje su također završile 1-1, te onaj već spomenuti susret protiv Milana."

Mnogi kažu da je baš taj susret Barcelone i Milana pokazatelj da Kuipers - sudi za Barcelonu.

"Ne vjerujem da će, nakon utakmice Barcelone i PSG-a i grešaka Deniza Aytekina, Kuipers raditi protiv sebe i svoj ugled stavljati na kocku. Osim toga, suci u Elitnoj kategoriji za svaku od tih utakmica dobivaju po 5250 eura. U najboljim ligama elitni suci dobivaju iste iznose. Kuipers je, primjerice, ove godine sudio već sedam međunarodnih utakmica, a ovo će mu biti osma. Znači, zaradio je preko 40 tisuća eura samo na tim utakmicama, a nismo ni računali Nizozemsku. Sigurno neće riskirati da ga prebace u nižu kategoriju i da izgubi takve naknade zbog Barcelone", rekao je Beusan.

Reuters

Što onda možemo očekivati od Kuipersa, a i od same utakmice? Juventus vodi 3-0, a Barcelona ima težak zadatak da ponovno preokrene rezultat.

"Moglo biti dosta kartona, a čak je moguće i isključenje. Poznavajući talijanski nogomet s puno jakih igrača u obrani i čvrstim obrambenim stilom moglo bi biti svega. Ako Barca zabije u prvih 15-20 minuta počet će nervoza kod Juventusa, a tu je onda moguće i dosta kartona. Kao ljubitelj nogometa, volio bih da Barcelona u prvom poluvremenu ili do 60. minute barem zabije dva gola. Onda bismo svi mogli uživati u odličnoj utakmici. Iskreno, volio bih da Barcelona uspije preokrenuti negativni rezultat", rekao je Beusan pa objasnio zašto u važnim europskim utakmicama nema hrvatskih arbitara:

"Uefa dijeli suce u četiri kategorije. U onoj elitnoj se nalazi 27 sudaca. Nakon toga slijede prva, druga i treća kategorija. U elitnoj kategoriji imali smo Ivana Bebeka, koji je nakon nekoliko loših utakmica prebačen u prvu kategoriju. Imali smo i Marija Strahonju, koji je u međuvremenu prestao suditi, pa sad među elitom nemamo sudaca. Ne možemo ni očekivati da imamo puno sudaca među elitom. Neka se ne naljute naši suci, ali nije isto suditi HNL i utakmice u velikim europskim ligama pred 40-50 tisuća ljudi. Velike utakmice zahtijevaju puno veću razinu koncentracije i puno ih je teže suditi. Osim toga, status naših sudaca i mišljenje o sucima u Hrvatskoj nije baš pozitivno. Ima tu dosta faktora", zaključio je Beusan.

nogomet

Barcelona

Liga prvaka

Juventus

Bjorn Kuipers

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter