Ćiro, Barić i Gračan analiziraju Vatrene

'Ne možeš preko noći naći zamjenu za Mandžu, Subašića ili Ćorluku! Mi danas nismo drugi na svijetu, već realno među osam'


Slaven Knežević
12.09.2018.14:00
'Ne možeš preko noći naći zamjenu za Mandžu, Subašića ili Ćorluku! Mi danas nismo drugi na svijetu, već realno među osam'
Cropix, Getty Images

sažeto

Nenad Gračan, Ćiro Blažević i Otto Barić podijelili su s nama svoje viđenje nove hrvatske nogometne reprezentacije


Slaven Knežević
12.09.2018.14:00

Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je povijesni uspjeh u Rusiji i kući donijela srebro, a nakon toga su se od nje oprostili neki od ključnih igrača i započelo je stvaranje nove reprezentacije. Prva prijateljska utakmica s Portugalom donijela je remi i nije to djelovalo toliko loše, a onda je uslijedio potop protiv Španjolske u Ligi nacija. Tih 0-6 je najveći poraz u povijesti Hrvatske, ali svakako nije odraz pravog stanja. Za komentar na novu Hrvatsku obratili smo se legendarnim hrvatskim trenerima i bivšim izbornicima koji se slažu da poraz u Elcheu nije kraj svijeta, već samo jedna lekcija.

Dragan Matic / CROPIX

"Ne treba sada raditi od toga neku tragediju. Ovo je najteži problem za izbornika kada se stvara jedna nova reprezentacija. Ovaj poraz ne treba gledati kao neku tragediju jer je činjenica da smo mi strahovito hendikepirani. I oni koji su bili na dispoziciji kao Kramarić i Rebić, nisu. Nekada puno znači i kada ti fali jedan, a kamoli pet igrača, ali i pored svega, to je moglo biti i potpuno drugačije da smo zabili golove odmah na početku. No, da bi ga zabio, trebaš imati golgetera. Nije čudo što smo doživjeli tako veliki poraz, ali to će biti jedan novi impuls i pozitivna reakcija koju će sigurno Dalić napraviti. Ovi koji su se oprostili su dali svoje i na njih ne možemo više računati, ali nije bilo Rebića, Kramarića, nije bilo Lovrena, golman nije imao svoj dan...", rekao nam je Ćiro Blažević.

Igor Sambolec / CROPIX

Svoje viđenje ponudio je i Otto Barić koji kaže kako je poraz protiv Španjolske bio očekivan, te kako su Španjolci i u povijesti imali tako visokih pobjeda.

"To je prije ili kasnije bilo za očekivati. Ne tako visoki poraz, ali poraz da. Pratim tu Španjolsku i taj nogomet 50-60 godina. Španjolska je jedna od rijetkih reprezentacija koja je u svojim utakmicama kada je dolazio novi izbornik, obično su igrali u Valenciji, ali često i u Elcheu, oni su vrlo često pobjeđivali s visokim rezultatom. Došao sam na mjesto izbornika Austrije zato što je moj kolega Prohaska, jedan od najboljih igrača u povijesti Austrije, kao izbornik izgubio u Valenciji s 9-0. Prema tome, ti rezultati za Španjolce su normalna stvar, a mi trenutno nismo tako dobri zbog cijele situacije u kojoj nam fali 4-5 igrača, a oni imaju i veći roster i to se događa. Nije ugodno, ali se događa i sad treba dalje vrlo ozbiljno. Uvjeren sam da će ovi koji vode reprezentaciju vrlo ozbiljno dalje i da će pronaći jednu pravu momčad", kaže Barić pa nastavlja:

"Tri, četiri dana prije gledao sam utakmicu Španjolske protiv Engleske i znao sam da su Španjolci opasni i da ćemo izgubiti. Igraju puno brže, puno više trče, puno su bolji tehnički i to se onda dogodi. Nije to ništa čudno i ne treba zbog toga praviti paniku. Ne smijemo zaboraviti da mi nismo drugi na svijetu nego smo jedna ekipa koja je među sedam, osam najboljih na svijetu. Sjećam se barem osam, devet utakmica Španjolske koju su pobijedili s tako visokim rezultatom. Mi nismo nikoga pobijedili s osam razlike, a nikada nismo ni izgubili sa šest, ali eto, to se događa. Imamo mlade igrače u U-21, na primjer tog malog Sosu, pa Brekala, fali nam sada Lovren i neki igrači, začudilo me da nije igrao Badelj jer je na mene ostavio jako dobar dojam, ali mi nemamo napadače.Ti napadači koji su nam igrali u ove dvije utakmice su ili previše novi ili još nisu na razini za te utakmice", zaključio je Barić.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Ništa strašno u porazu protiv Španjolske ne vidi ni izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Nenad Gračan koji vjeruje kako će Hrvatska ponovno biti na visokoj razini.

"Dogodi se i takva utakmica kao protiv Španjolske. Imamo dva zicera da zabijemo gol, a poslije primimo jedan naivan gol, pa onda i drugi i tako u deset minuta padnemo. Naravno da nakon toga psihološki momčad padne. To se ne bi trebalo događati, ali to su stvari koje se u nogometu događaju, posebno s ovim reprezentacijama kao što je Španjolska koja ima izuzetnu kvalitetu i širinu za razliku od nas. Oni imaju po tri opcije za svaku poziciju. Mislim da iz te utakmice treba izvući pouke i ovaj poraz, bez obzira koliko visok bio, može u konačnici biti pobjeda ako naučimo neke stvari", kaže Gračan pa nastavlja:

"Ne možemo nadomjestiti Mandžukića bez obzira na kvalitete koje imaju ovi drugi igrači, ili Subašića, pa Ćorluku koji je bio stvarno vrlo bitan karakter za reprezentaciju. Ne može to doći preko noći. To su dečki koji su dugo zajedno i normalno da se, kada se rade te smjene, dođe u određene probleme. Ne treba sad ovaj poraz shvatiti kao nešto jako loše i početi previše lutati. Većina igrača je bila i na Svjetskom prvenstvu i oni trebaju shvatiti da će biti sve teže. Kad osvojiš nešto onda je najteže to braniti, ali ne trebamo mi ni tražiti ne znam kakve rezultate sad od njih. Najvažnije je da budemo uvijek tu u vrhu svjetskog nogometa i da se kvalificiramo na Europsko prvenstvo, a onda će doći i neka generacija koja će napraviti taj određeni pomak kao što je napravila ova."

Reuters

Imamo li nove Modriće i Mandžukiće već u U-21 reprezentaciji?

"Imamo dečke koji su jako talentirani, ali A reprezentacije je ipak jedan drugi nivo i drugačije je igrati i u psihološkom i u svakom drugom smislu. Imamo vrlo talentirane igrače i oni bi trebali startati uz starije, iskusnije igrače pa da ta smjena generacija bude normalna i da se pojavljuju uvijek neki igrači koji preuzimaju neke uloge."

Ta tranzicija je uvijek teška. Kako ju napraviti bezbolnom i što nam treba da budemo opet pravi?

"Ma dobro, sada gledamo ovu utakmicu sa Španjolcima, ali mislim da to nije realno. To se dogodi jednom u ne znam koliko. Oni su sve što su puknuli, pogodili. Naravno da onda naša momčad padne. Tranzicija kao tranzicija nikada nije jednostavna. Teško je i u ovakvim utakmicama u kojima se mučiš i moraš se braniti i vaditi. Sigurno je drugačije kada pobjeđuješ i onda imaš sve više samopouzdanja. Teže je s porazima doći do one razine koju priželjkujemo, ali ne treba od toga raditi dramu. Trebamo analizirati i otvoreno diskutirati. Mislim da su i igrači pokazali da su karakter i sigurno su i sami svjesni situacije. Mislim da ćemo se već protiv Engleza i Španjolaca u Ligi nacija dići, ali naravno da su nam najvažnije te kvalifikacije za Euro. Tamo su i protivnici ipak jednostavniji nego ovi sada. Ova grupa u Ligi nacija je vrlo teška. Španjolci su razočarali u Rusiji i imaju imperativ da poprave dojam za razliku od nas koji smo ipak malo opušteniji nakon što smo napravili sjajan rezultat", zaključio je Gračan.

Reuters

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

Ćiro Blažević

Nenad Gračan

Otto Barić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter