Robert Markulin

'Nemamo previše stranaca, uvijek ćemo radije istrpjeti naše klince! Tako smo najviše zaradili do sada i to je formula! Pogurao sam Dalića na izborničko mjesto i pokazalo se da sam bio u pravu!'


Vjekoslav Paun
07.07.2019.08:00
'Nemamo previše stranaca, uvijek ćemo radije istrpjeti naše klince! Tako smo najviše zaradili do sada i to je formula! Pogurao sam Dalića na izborničko mjesto i pokazalo se da sam bio u pravu!'
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Gost kultne nedjeljne rubrike 'Gdje si legendo' sportski je čelnik Slaven Belupa i čovjek koji je najzaslužniji što je Zlatko Dalić izabran na mjesto izbornika...


Vjekoslav Paun
07.07.2019.08:00

Jaka industrija malog podravskog kraja već desetljećima gura i svoje sportske asove, prvo Podravku do naslova europskog prvaka u rukometu sredinom devedesetih, a potom i Slaven Belupa kao stabilnog, prepoznatljivog i napose cijenjenog nogometnog prvoligaša...

Možda tamo nema zvijezda, previše atraktivnih stranaca, ali plaća tamo ne kasni, konstanta stabilnosti vrti se već godinama. O vizijama, budućnosti i prošlosti kluba, dotaknuli smo se Roberta Markulina, člana Uprave kluba, ali i člana Izvršnog odbora HNS-a, predsjednika Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije...

Kako ste zadovoljni proteklom sezonom, što očekujete od sljedeće kad je u pitanju Slaven Belupo?

Boris Kovacev / CROPIX

"Mišljenja sam da je protekla sezona NK Slaven Belupa bila očekivana te da je ostvareni plasman na sedmo mjesto i realan u ovom trenutku u usporedbi s ostalim klubovima 1 HNL. Naravno da je želja svih onih koji vole Belupo uključivanje u borbu za mjesta u europskim natjecanjima ali da bi se to ostvarilo trebaju se ispuniti i neki preduvjeti da bi ekipa bila spremna za takav iskorak.", rekao je i nastavlja:

"Trenutno se u klubu radi na ispunjenju tih preduvjeta a jasniju sliku ćemo imati tijekom prijelaznog roka kada vidimo kakav ćemo sastav ekipe imati za sljedeću sezonu. Uz to cilj je i daljnja afirmacija mladih igrača jer klub dobrim djelom funkcionira na prihodima od prodaje igrača."

Liga je sve jača, financijski se diže, a i Belupo će navodno nešto inkasirati od potencijalnih izlaznih transfera. Zvonimir Šarlija ide u Rusiju, postoji li interes možda za još neke igrače?

"U zadnjih nekoliko sezona slika lige se promijenila i prema veličini financijskih ulaganja u pojedinim klubovima, a i jačinom i sastavom ekipa. Smatram da je svakom sezonom liga jača i svake sezone se dižu ulaganja u klubove. Što se Belupa tiče on dugi niz godina puni svoj proračun prodajom igrača (40-60% prihoda u sezoni), pa ni ovaj prijelazni rok neće biti iznimka."

A Šarlija?

Srdjan Vrancic / CROPIX

"Šarlija ide u Rusiju u CSKA iz Moskve i to je gotova stvar, čeka se samo prolazak liječničkog pregleda. To je još jedan u nizu sjajnih uspjeha naših igrača proizašlih iz škole nogometa kluba, a smatram da je Belupo jedan od tri kluba u Hrvatskoj koji daje najviše prilike mladim igračima za afirmaciju. Isto tako postoji interes za još neke igrače Belupa i vjerujem da će biti tijekom ljeta još izlaznih transfera. Naravno i dolaska nekih novih igrača ako hoćemo složiti ekipu za borbu za plasma u euro natjecanja."

Vi ste godinama u HNS-u, pa da vas pitamo i za komentar na Hrvatsku godinu dana od završetka SP-a. Za Zlatka Dalića kažu da je upravo bio "vaš igrač", odnosno da je uživao vašu golemu podršku?

"Zlatko Dalić je moj prijatelj, zajedno smo surađivali kada je bio trener Belupa a ostali smo i u kontaktu kada je radio u Emiratima i Saudijskoj Arabiji. Bio sam upoznat s njegovim načinom rada i pratio sam rezultate koje je postizao, te u trenutku pred utakmicu s Ukrajinom koja nam je bila odlučujuća za odlazak na Svjetsko prvenstvo, smatrao sam da Zlatko ima znanja i sposobnosti da nas tamo i odvede iako je u tom trenutku situacija bila vrlo loša. Na moj prijedlog jednoglasno je izabran od cijelog izvršnog odbora HNS-a i sve dalje je predivna sportska povijest hrvatskog nogometa."

Reuters

Naša mlada reprezentacija nije se baš najbolje provela na Euru (U21), kako gledate na budućnost hrvatskog nogometa?

"Smatram da se svaki plasman na europsko ili svjetsko prvenstvo u nogometu neke od naših reprezentacija treba smatrati velikim uspjehom. Očekivanja na prvenstvu su nam bila velika jer smo imali dobar sastav ali i druge reprezentacije su dobre. Za ostvarenje velikog rezultata treba se puno toga poklopiti. Kako nam se u Rusiji poklopilo sada nije. Bitno je da se i sada vidjelo da Hrvatska ima igrača za budućnost poput Katića, Šunjića, Vlašića, Brekala i nekih drugih."

Hrvatski nogometaši sjajno su ispromovirali Hrvatsku, pa nam je HNL pun stranih igrača. Kako tu stoji Belupo, odnosno koje je vaše mišljenje?

Ronald Gorsic / CROPIX

"Otkako smo ušli u Europsku uniju igrači iz EU se ne smatraju strancima. Ako se to uzme kao neka nova osnova onda smatram da je brojka od dodatnih osam stranaca u ekipi prevelika. Ove godine se ta brojka smanjila na 6, pa će se još i smanjivati. Imamo problem odlaska vrlo mladih igrača u inozemstvo i teško je tom brzinom afirmirati nove mlade igrače a ujedno i loviti rezultat i igrati europska natjecanja. I sve to je povezano s financijama jer da su proračuni klubova veći ne bi bilo nužde da se svakog mladog igrača odmah proda.", rekao je i dodaje:

"Zato je ključ donošenje novog Zakona o sportu ali ne ovakvog kakav je trenutno prijedlog u čitanju. Ključ je rješavanje financiranje hrvatskog sporta jer bez toga nema dodatnih pomaka i iskoraka. Što se Belupa tiče on nema previše stranih igrača. Uvijek nam je bilo najbolje istrpjeti svoje klince jer smo tako najlakše dolazili do dobrih igrača a i najviše igrača koje smo prodali došli su iz naše škole nogometa i u konačnici donijeli klubu znatne prihode."

Rijeka je uspjela nakratko prekinuti dominaciju Dinama. Zašto je Dinamo toliko dobar, je li bolje imati više klubova koji dominiraju, generalno mišljenje o "modrima"...?

"Dinamo je trenutno po puno segmenata daleko ispred drugih klubova u HNL-u. Proračun koji je godinama višestruko veći od prvih pratioca omogućio im je konstantno igranje u Europi, velika ulaganja u školu nogometa, skauting, organizaciju. Lani je napravio i iskorak izborivši proljeće u Europi i bio je zbilja dominantan. Na kraju Rijeka je uzela kup i zato je nogomet toliko zanimljiv. Za svako natjecanje smatram da je bolje ako je izjednačeno i ako je neizvjesno, i cilj treba biti da se što više klubova izdigne što bliže nivou današnjeg Dinama i da imamo što neizvjesnije natjecanje."

Cropix / Sportske novosti

Povukao je zanimljivu paralelu...

"Smatram da su Amerikanci našli dobro rješenje u košarci u NBA-u, limitom plaćanja i draftom i da bi u budućnosti UEFA trebala o tome razmisliti jer zašto da stalno na vrhu bude 7-8 najbogatijih klubova, a da se ne mogu pojaviti novi klubovi kao nekad prije u Ligi prvaka koji bi mogli iznenaditi."

Slaven se uspio nametnuti, izdržati, opstati u HNL-u. Dosta je klubova koji padnu, posrnu, ne izdrže dvije godine. Koji je po vama ključ za stabilnost?

"Ključ stabilnosti svakog sustava pa tako i nogometnog kluba je držanje financijske pozitive u poslovanju i kontinuirano upravljanje klubom koje Slaven ima zahvaljujući dugogodišnjim ozbiljnim sponzorima kluba Podravki i Belupu."

Kad možemo očekivati da će vaš kraj jednom izbaciti top svjetskog igrača kao što je Mandžukić, Modrić...?

"Vjerujem da u svim krajevima Hrvatske ima velikih nogometnih talenata a da bi se napravile karijere poput naših najboljih nogometaša mora se dosta toga posložiti. Naravno da vjerujem da će i neki igrači iz našeg kraja postići zavidne svjetske karijere.", zaključio je naš sugovornik.

Gdje si legendo

Slaven Belupo

Robert Markulin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter