Nevjerojatna priča jednog od najboljih napadača

Nije imao za kopačke, živio je na cesti, a onda je prestao biti tih i šokirao svijet: 'Postaje prevelika zvijer, mislili smo da je boca za sve kriva!'


Vjekoslav Paun
24.07.2019.07:50
Nije imao za kopačke, živio je na cesti, a onda je prestao biti tih i šokirao svijet: 'Postaje prevelika zvijer, mislili smo da je boca za sve kriva!'
Getty Images

sažeto

Luis Suarez tema je današnjeg izdanja feljtona o najvećim sportskim skandalima...


Vjekoslav Paun
24.07.2019.07:50

Legenda, heroj, ponos malenog Urugvaja. Najbolji ambasador, iako je imao on i loših, teških dana. U najmanju ruku. Izabrali smo napadača Barcelone u današnjoj temi najvećih sportskih skandala, jer epizode koje je Luis Suarez imao u jednom trenutku svoje karijere to sigurno potvrđuju...

Kad si jedan od sedmero djece u siromašnoj obitelji, sigurno nije scenarij koji obećava, ali borba takvu djecu možda i čini snažnijima, izdržljivijima nego što su današnja koja - "ne izlaze iz dnevne sobe".

Već sa sedam godina preselio se u Montevideo, jedva je otišao tamo, pa je još nekih mjesec dana ostao s bakom. No izbora zapravo i nije imao, roditelji su našli posao, ali opet, kratko se zadržao u metropoli. Vratio se sljedeće ljeto u rodni Salto, a utjecalo je i to što su mu se druga djeca rugala zbog - provincijskog naglaska. Volio je sigurnost manjeg mjesta, volio se bezbrižno igrati na ulici...

Reuters

Trenirao je nogomet, ali je ulaskom u pubertet zapravo odlučio da želi prestati s tim "gubljenjem vremena", htio je više pomagati roditeljima. Ipak na nagovor prijatelja nastavio je s radom, iako mu je u to doba bilo posebno teško, roditelji su mu se razveli, nije imao niti za kopačke.

"Bio je tih dječak, ali na terenu uvijek eksplozivan. Zatvarao se u sebe, nije puno govorio, očekivano, obzirom što je sve prošao kao klinac. Ali nogomet mu je dao dušu, život", reći će jedan od bliskih prijatelja obitelji Suarez.

"Često nije imao kopačke, ali obitelj bi se trudila skupiti novac kako bi mu kupili opremu za nogomet".

Screenshot

Veliki šok doživio je kad je njegova prva ljubav, današnja supruga, Sofija - preselila u Španjolsku. Sa samo 15 godina odlučio je da će pronaći klub u Europi, kako bi joj bio što bliže...

Četiri godine kasnije uspio je u tome i preselio je u Nizozemsku. Uspio je dobiti priliku u Groningenu, potom je stigao poziv za Ajax i ostalo je povijest, danas je s pravom smatran jedan od najboljih napadača na planeti.

No postoji jedan detalj, detalji zapravo, njih tri, a zbog kojih je ipak bio nešto drugačiji od svojih suigrača. Incidenti s ugrizima, a koji su natjerali i FIFA-u da taj prekršaj uvede u svoja pravila.

"Upravo zbog odrastanja na ulici, velike borbe koju je vodio kroz život, mnogi zapravo shvaćaju njegov temperament na travnjaku. Prevelika želja donosila mu je ponekad i probleme. Neki su mislili da se odao alkoholu, ali nije, u njemu je jednostavno ožiljak borbe s ulice!", reći će blizak prijatelj.

Reuters

A ti problemi su, uz rasistički ispad s Evrom, čuveni - ugrizi. Privatno je vrlo tih, a na travnjaku se pretvara u zvijer.

Dakle, osim što je jedan od najboljih napadača svijeta u zadnjih 15-ak godina, Luis Suarez je poznat i po tome što je u karijeri znao gristi protivničke igrače.

Počeo je 2010. kada je ugrizao Bakkalalu, a 2013. je nasrnuo na Branislava Ivanovića, za to je dobio deset utakmica zabrane, no to ga nije omelo da ponovno zagrize.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu je ugrizao Chiellinija za rame, FIFA mu je nije mogla oprostiti nasilnički potez pa je dobio četiri mjeseca zabrane igranja, a te je godine potpisao za Barcelonu.

Reuters

No Katalonci ga nisu službeno predstavili.

"Nisu prema meni postupili kao prema čovjeku. Nehumano su se odnosili u tom periodu. Prešao sam u Barcelonu, a čak nisam ni predstavljen zbog tog incidenta", požalio se jednom Luis Suarez.

A i utjecao je na posljednje Svjetsko prvenstvo, u Rusiji prošle godine. Prvi put se u nogometnim pravilima spominje "ugriz", odnosno, informacija, naputak sucima, da u tim slučajevima treba dati direktan - crveni karton. Suarezovo pravilo, kako drugačije...

I još jedan detalj, detalj s proslave osvajanja naslova prvaka Španjolske prije dva mjeseca:

"Jabuka ne pada daleko od stabla!

Šaljive su reakcije osvojile fanove nakon što je objavljena fotografija kako sin Lautaro svog tatu, za rame - grize. Prejaka je fotka, bez obzira ako je i "nabrijana"...

Facebook/Screenshot

Luis Suarez

feljton

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter