Vlado Šola vodi rukometaše Dubrave

'Nisam dobio ekipu kakvu su mi obećali kada sam dogovarao posao, ali bit će to velik izazov za mene!'


Vjekoslav Paun
14.10.2017.09:00
'Nisam dobio ekipu kakvu su mi obećali kada sam dogovarao posao, ali bit će to velik izazov za mene!'
Cropix

sažeto

Legendarni vratar hrvatske reprezentacije preuzeo je ove sezone Dubravu nakon što što je zadnjih šest godina proveo u inozemstvu...


Vjekoslav Paun
14.10.2017.09:00

Ako nisu u pitanju Patrik Čavar ili recimo Ivano Balić, jedan od prvih sljedećih sinonima za rukomet definitivno bi bio legendarni Vlado Šola. Taj proslavljeni vratar reprezentacije, nositelj olimpijskog i svjetskog zlata, tražio je svoj mir, kao penzioner, pa je otvarao restoran u Zagrebu, radio i na TV showu, ali sportski duh nikad ga nije napustio i naposljetku gradi i trenersku karijeru, jer bez lopte jednostavno - ne ide.

Četiri godine u Kataru, dvije u Rusiji, na kraju je izabrao povratak kući. I odlučio se za istok grada, za Dubravu, lokacija nedaleko od one gdje je sve zapravo i startalo. Vodio je Zvezdu iz Moskve, Qatar iz Dohe, ali zaželio se - "domaćeg graha".

Prošla su dva kola od kad je preuzeo Dubravu, ambicije su dosta visoke...

"Moram priznati da Dubrava baš i nije onakva ekipa kakvu sam očekivao da ću dobiti kada smo dogovarali posao u 12. mjesecu, dosta je igrača napustilo klub i sad sve zapravo kreće od početka. Poništava se rezultat od prošle godine i prihvaćam situaciju da ne ulazimo u svako kolo kao favoriti", rekao je 49-godišnji trener i dodaje:

"No veliki je entuzijazam u klubu, imamo jako puno djece, bazu na koju se možemo osloniti za budućnost. U fazi smo uigravanja, novog stila igranja, čeprkanja po juniorima odakle izvlačimo igrače za seniorsku momčad, tako da je jako zabavno".

Ovdje ste glavni trener, niste zaduženi samo za vratare, koliko je to dinamičnije, napornije u odnosnu možda na prijašnja iskustva...

"Pa moram priznati da je posao trenera vratara iznimno zahtjevan fizički posao, čak dva puta više nego biti glavni trener u klubu. No posao glavnog trenera nudi daleko više obveza u smislu dodatnih poslova, kadroviranja, razgovora sa menadžmentom kluba. Ovdje si glavna osoba, primaš sve pohvale, ali si i prvi na meti ako nešto krene po zlu. Velika su to emotivna pražnjenja, naboj..."

Vladin pomočnik je Davor Dominiković, bivši kolega iz reprezentacije, također osvajač brojnih medalja...

"Suradnja izgleda odlično. Normalan je to put da bivši suigrači preuzimaju klubove zajedno, bilo je dosta takvih situacija, to je rekao bih prirodni put. S njim je zadovoljstvo raditi, pun je ambicija, jako je motiviran.", izjavio je Šola.

Facebook

Kakve su ambicije kluba, koji su ciljevi stavljeni pred vas kad ste preuzeli klub?

"Postavljen je cilj da bi mi trebali ući u Ligu za prvaka, no je li to i realno u ovome trenutku, već ćemo vidjeti. Bit će borbeno u svakom slučaju"

Bili ste rukometaš, zvijezda TV Showa, pa ste i radili kao komentator, sad ste trener, koje je zapravo bilo najteže iskustvo za vas?

"Zapravo ništa nije bilo tako jako stresno moram priznati. Dok sam igrao aktivno to mi je bilo zadovoljstvo raditi, i da me nisu plaćali ja bih igrao! Što se showa tiče, igrom slučaja našao sam se u toj ulozi. I to mi nije bilo stresno, jer ono, publika te gleda, navijaju, sve je isto kao u rukometu. Trener? Izazovan je, ali nije stresan posao.", rekao je Vlado.

Vi ste i pomoćnik Červara u reprezentaciji, odnosno trener vratara...

"Ja bih rekao ovako da ja zapravo imam svog pomoćnika koji odrađuje trenerske poslove i moram priznati da nisam do sada imao takvu ulogu. Čak bih sebe nazvao nadzornikom trenera vratara! Moj posao je da snimam vratare, pokušavam detektirati gdje su deficiti, dajem instrukcije svom treneru. U svakom slučaju koja god priča bude ja ću je odraditi, odnosno što Lino kaže...

Što možemo očekivati od Eura u Hrvatskoj?

"Teško je bilo što prognozirati. Sve ekipe, tako i mi, imamo mali broj dana za pripremiti se. I zato je to najbolje pitanje prolongirati za iza prve utakmice, jer nakon tog 1. kola može se nešto ozbiljnije o tome govoriti. Koliko će igrača biti zdravo, shodno tome će ovisiti i plasman, a može se i dogoditi da i ne budemo kompletni. Daleko je još za prognoze.", rekao je Vlado i zaključio:

"Zadnje pripreme bile su krajem šestog mjeseca i tih 15 dana igrači su pokazali želju i entuzijazam kao da su uoći početka turnira i sve nas je to iznenadilo. I mogu reći da ako tako bude opet da se možemo nadati samo najboljem, jer je zadovoljstvo raditi u takvoj atmosferi."

rukomet

Vlado Šola

RK Dubrava

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter