REPREZENTATIVCI I FILMAŠI

'Nismo spasitelji hrvatske košarke, samo igramo iz ljubavi, zato nas je Dino Rađa toliko zavolio'


Toni Horvat
17.04.2018.08:00
'Nismo spasitelji hrvatske košarke, samo igramo iz ljubavi, zato nas je Dino Rađa toliko zavolio'
Facebook / 3x3STATIST

sažeto

Dečki iz splitskog Statista hrvatska su reprezentacija u košarci 3x3, koju uskoro očekuje nastup na SP-u


Toni Horvat
17.04.2018.08:00

Iako danas, u odnosu na prije 20-ak godina i više, ulična košarkaška igrališta u Hrvatskoj uglavnom trunu, prazna su, s poskidanim mrežicama i spuštenim obručima, ona i dalje mogu iznjedriti vrhunske sportaše. Čak i oni koji nisu prošli kroz nekakve klupske programe, koji su "zanat pekli" protiv drugih kvartovskih ekipa, imaju šanse postati olimpijci, nakon što je Fibino 3x3 natjecanje službeno uvršteno u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Do tada će najvažnije natjecanje u svijetu 3x3 košarke ostati Svjetsko prvenstvo, koje se ove godine održava od 8. do 12. lipnja na Filipinima. Nastupit će po 20 muških i ženskih ekipa, a Hrvatsku će ponovno predstavljati splitski Statist, momčad koja je s godinama postala sinonim za ovaj sport u Lijepoj našoj.

Facebook / 3x3STATIST

"Mi smo reprezentacija Hrvatske jer smo najbolje rangirana hrvatska momčad na službenoj Fibinoj ljestvici, trenutačno smo na 18. mjestu. Na kraju natjecateljske sezone (1. studenog) gledaju se bodovi i najbolje rangirana momčad postaje reprezentacija. Sustav je sličan teniskom, svaki turnir donosi bodove, a naravno da jači i bolji turniri donose više bodova", objasnio je Hrvoje Marin (33), jedan od članova izvorne postave Statista.

Iako ih šira košarkaška publika nije mogla upoznati na velikim terenima, budući da su igrali za mali KK Adriatic, mogla ih je upoznati na velikim ekranima, jer su 2012. snimili film "Adriatic", čije su projekcije četiri puta rasprodane u Splitu i Zagrebu, a ima kultni status među ljubiteljima hrvatske košarke i kinematografije.

"Svi smo cijeli život u košarci, ili na velikom terenu igramo pet na pet, ili na nekom vanjskom terenu gdje igramo basket, ili po novome košarku 3x3. Priča o Statistima počinje 2011., kad smo počeli nastupati na lokalnim i regionalnim turnirima. Baš je te godine Fiba pokrenula priču s košarkom 3x3 i mi smo dobili čast nastupati na prvom ikad održanom 3x3 turniru u Ljubljani."

U ovih sedam godina ekipa Statista doživjela je tek male promjene.

"U prvom sastavu su bili Duje Kaliterna (37), koji je kapetan i jedan od najboljih basketaša na svijetu, zatim Toni Mindoljević (33), Toni Vitali (27), Božidar Vrdoljak (32) i ja. U tom sastavu igrali smo do 2015. kad nam je pridružio Duje Škaro umjesto Vitalija, koji se počeo baviti košarkom profesionalno. Vitali sad također igra samo 3x3, ali za drugu hrvatsku ekipu, General Vasilije Mitu iz Zagreba. Od te 2011. osvojili smo više od 30 domaćih i međunarodnih turnira", izreferirao je Marin povijest Statista.

Facebook / 3x3STATIST

Na SP-u će Hrvatsku predstavljati u skupini s Latvijcima, Ukrajincima, Jordancima i Nigerijcima, a dvije najbolje momčadi plasirat će se u četvrtfinale.

"Latvija će nam biti najteži protivnik, oni su prošlogodišnji europski prvaci, također igraju profesionalno i zovu se Riga, a trenutačno zauzimaju šesto mjesto na ljestvici. Ukrajinci su lani bili treći na EP-u i peti na SP-u i iznimno su neugodna momčad. Nigerija i Jordan totalne su nepoznanice i o njima ćemo pokušati dobiti više informacija kad vidimo tko će igrati za njih."

Primarni im je cilj prolazak skupine, a onda je u eliminacijskom sustavu, naravno, sve moguće.

(U donjem videu je Toni Mindoljević na 10. mjestu Top 10 akcija 3x3 košarke svih vremena.)

"Najveće velesile su naši susjedi Srbi i Slovenci, a tu su još Latvija, Rusija i Nizozemska, koja puno ulože u 3x3 košarku. Srbija je osvojila tri od četiri dosad održana SP-a, imaju četiri momčadi među najboljih osam na svijetu i mislim da je time sve rečeno", kaže Marin.

Naravno da je svima velik san plasirati se na premijerni olimpijski turnir u Tokiju, gdje bi mogli biti jedini hrvatski košarkaši, budući da "velika" reprezentacija ima ogromnih problema u kvalifikacijama za SP 2019., koje je izlučno natjecanje za OI 2020.

"Tamo će nastupiti po osam muških i ženskih reprezentacija, a ako je jedno mjesto rezervirano za domaćina, znači da ih je dostupno sedam, ali još se ne zna kakvi će biti kriteriji i kvalifikacijski turniri. Napravit ćemo sve što je moguće da ostvarimo taj san. Našim košarkašima želimo sve najbolje i prvo da se uspiju kvalificirati za SP, pa zatim i za Igre. Naravno da se ne smatramo spasiteljima hrvatske košarke, mi ovaj sport volimo i igramo iz ljubavi, a cilj nam je ostaviti naslijeđe da se što više djece ugleda na nas, da voli košarku i igra je s ljubavlju i strašću poput nas."

Facebook / 3x3STATIST

Jedan od onih koji su igrali s jednakom ljubavlju i strašću je i legendarni Dino Rađa, koji je nedavno izabran u košarkašku Kuću slavnih, i to baš zahvaljujući Statistima. Dina je nominirao baš Božo Vrdoljak u ime cijele momčadi, nakon što je saznao da ga bilo tko može nominirati.

"Upoznali smo Dina igrajući gradsku ligu 2006. godine. Prvo smo igrali protiv njega dvije godine zaredom u finalu i, naravno, pobijedili ga, haha. Nakon toga on je prestao igrati na neko vrijeme, ali se na naš poziv vratio 2012. On nas je kroz tu godinu upoznao i zavolio jer igramo iz ljubavi."

Tko bi se od naših košarkaša, bilo bivših, bilo aktivnih, najbolje uklopio u njihovu momčad?

Facebook / 3x3STATIST

"I Dino i Toni Kukoč bili bi fenomenalni za košarku 3x3, i za našu i bilo koju drugu momčad. Od aktualnih bih rekao Dario Šarić i Bojan Bogdanović, koji su odlični igrači i borci, a imaju i šut za tricu, što je iznimno važno za košarku 3x3", kaže Marin.

Ipak, Rađa je napunio 50, Kukoč će ove godine, odavno više nisu u idealnom fizičkom stanju. A iako se igra vremenski kraće i na samo pola terena, košarka 3x3 vrlo je fizički zahtjevna.

"Puno je dinamičnija, brža igra i zanimljivija za gledanje u odnosu na običnu košarku. Svugdje po svijetu tribine su pune. Lopta je drukčija, možda izgleda da se manje trči, ali skoro sve se radi u sprintu, u obrambenom stavu i praktički bez odmora, moraš biti izuzetno spreman i fizički i psihički", zaključio je Marin.

Dino Rađa

Statist

košarka 3x3

Hrvoje Marin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter