VLADIMIR JELČIĆ

'Nitko nije vjerovao da bi hrvatski rukomet mogao ostvariti takav kontinuitet osvajanja medalja, a Červar i ekipa mogli bi jako daleko ako ih ozljede zaobiđu'


Vjekoslav Paun
13.01.2019.08:00
'Nitko nije vjerovao da bi hrvatski rukomet mogao ostvariti takav kontinuitet osvajanja medalja, a Červar i ekipa mogli bi jako daleko ako ih ozljede zaobiđu'
Cropix

sažeto

Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike osvajač je olimpijskog zlata iz Atlante, a danas trener rukometašica Sesveta...


Vjekoslav Paun
13.01.2019.08:00

Imao je sjajan običaj koji se i danas prepričava. Kad bi ušao u neku dvoranu, "zafitiljio" bi loptu u zadnji red tribina, pokazao koliku ima snagu, doslovno koliki mu je - kapacitet. Ali jednu dvoranu nije baš uspio "krstiti" kako je htio, nije uspio...

"Je li istina? Pa da, bila je to nezgodna dvorana, a eto ostat će upamćena za nas kao jedna od najljepših uspomena.", reći će 50-godišnji Vladimir Jelčić.

Dvorana je ona čuvena u Atlanti gdje je Hrvatska osvojila zlato nas Olimpijskim igrama 1996. godine, dvorana koja danas ne postoji. Georgia Dome uništena je nakon 25 godina postojanja, kapaciteta 25.000 mjesta, a gdje je Hrvatska čudesnom serijom i s neprikosnovenim prvim strijelcem turnira (Patrikom Ćavarom) marširala prema zlatu.

"Bila su to sjajna vremena, jedno natjecanje koje nitko od nas nikad neće zaboraviti.", reći će Jelčić.

Danas je trener rukometašica RK Sesvete Agroproteinka, pred sasvim drugačijim izazovima u karijeri. No prvo ćemo o Svjetskom prvenstvu?

"Pa zapravo slažem se sa svim ostalim prognozama kakve čitam po medijima. Sve će ovisiti o tome kako će ući u turnir, koliko će biti ozljeda, trebat će naravno i malo sreće koja uvijek dobro dođe na ovakvim natjecanjima. Treba ići utakmicu po utakmicu i vidjet ćemo što će biti na kraju", rekao je Jelčić.

Brojni analitičari će reći da je ovo sjajna situacija za naše u odnosu na natjecanje od prije godinu dana kad smo bili domaćini Europskog prvenstva?

"Teško je prognozirati, sigurno je da naši rukometaši nisu oni od kojih se očekuje polufinale, pod najvećim pritiskom će igrati domaćini, Nijemci i Danci od kojih se očekuju velike stvari. To je i dobro za naše".

Cropix

Mogu li naše pogurati možda i naši sve brojniji "auslenderi"?

"Atmosfera je uvijek nešto što ne može odmoći, svi mi volimo igrati okruženi našim trobojnicama.", rekao je bivši reprezentativac.

Nakon zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti, hrvatski rukomet nije se ugasio, dapače, generacijom Ivana Balića i ostalih genijalaca rukomet je otišao u visine. Osvojeno je svjetsko zlato, nova dva svjetska srebra, europsko srebro, olimpijsko zlato, bronca... Jeste li vi tad u devedesetima mogli vjerovati da će serija rezultata u rukometu ovako dugo trajati?

"Nikako nisam vjerovao da će se sve ovo izdogađati u hrvatskom rukometu, ove sjajne stvari. Mi smo, očito je potvrđeno, jedno podneblje koje nastavlja proizvoditi sjajne rukometaše. I ova posljednja generacija ima nekoliko sjajnih imena, a kako će se stvari odvijati u Njemačkoj i Danskoj, ovisit će i o malo sreće.", rekao je Vladimir.

Cropix

Trenutačno je zaposlen kao trener RK Sesvete Agroproteinka, kakva su iskustva?

"Idemo polako, bez nekakvih nerealnih očekivanja. Ekipa je mlada, djevojke se trude, grabimo pomalo. Baš smo odigrali utakmicu protiv Podravke, stradali smo deset razlike, ali Podravka se dosta pojačala, igraju sjajno ove sezone."

Dosta je trenera iz te zlatne generacije u ligi, upravo je u tom derbiju igrao protiv Zlatka Saračevića?

"Lijepo je sretati prijatelje i bivše suigrače, dobro je da nas ima", reći će na kraju.

Screenshot

rukomet

Vladimir Jelčić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter