Oteli joj obećano, ali ne odustaje

Od agresivne klinke i 'prve u problemima' do šampionke koja osvaja globus: 'Protiv politike ne možeš, ali dokazat ću koliko vrijedim!'


Vjekoslav Paun
11.04.2019.08:00
Od agresivne klinke i 'prve u problemima' do šampionke koja osvaja globus: 'Protiv politike ne možeš, ali dokazat ću koliko vrijedim!'
Cropix/Facebook

sažeto

U slučaju Nikoline Ćaćić već sad postoji temelj i za filmsko platno. Boks ju je spasio invalidskih kolica i vinuo u svjetske visine... 


Vjekoslav Paun
11.04.2019.08:00

I dok se euforija od nogometaša polako stišavala krajem prošlog ljeta, totalno neočekivano odjeknula je vijest o prvoj svjetskoj medalji neke tamo Zagrepčanke u - boksu. Nikolina Ćaćić, ta 18-godišnja sportašica, bila je tih dana iznimno tražena, a i u 2019. godini ne gubi fokus, maksimalno je koncentrirana na nove izazove...

"Je, jedan su mi ukrali nažalost, onaj Buenos Aires, Olimpijske igre mladih, ali što je tu, protiv politike ne možeš. Kad se samo sjetite kakav je cirkus bio s boksom na Olimpijskim igrama u Riu, e ovdje je bio dvostruko gori.", kaže nam Nikolina i pojašnjava:

"Nisam bila pozvana. Zvali su politički jake države, pa su bljesnule boksačice koje nisu nigdje. Pa i ona Tajlanđanka koju sam tuka u Budimpešti tako je osvojila medalju. Nažalost, tu ne možeš ništa", nasmijat će se.

Te Olimpijske igre mladih trebale su se održati u jesen ove godine, ali na "prepad" su premještene u rano proljeće 2019. godine. Iako je tamo trebala i morala biti i Nikolina, nije se dogodilo. No premlada je još njezina karijera da bi ovisila o ovakvom autogolu same boksačke federacije! A njezina priča itekako je posebna...

Recimo, nema baš previše sportaša koji su u sport uletjeli da bi se spasili - invalidskih kolica!

Srdjan Vrancic / Cropix

"Naglo sam izrasla i imala sam problema s kralježnicom, migrene, glavobolje, skoliozu. Doktorica mi je rekla da je moja situacija jako ozbiljna, da će mi otići kralježnica, da moram vježbati, baviti se sportom, a to je jako teško jer nisam baš nešto bila od sporta. Počela sam bez veze udarati boksačku vreću, završila na državnom prvenstvu i osvojila ga", reći će simpatična boksačica.

Ozbiljno je shvatila svoju liječnicu...

"Kad sam joj nakon nekog vremena došla na kontrolu nije mogla vjerovati kako sam ispravila kičmu. Pitala me je što sam radila, a ja sam joj rekla, "pa od boksa!". Nije vjerovala", otkriva Nikolina.

Kao članica BK Omega osvojila je srebrenu medalju u kategoriji do 57 kilograma na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore prošle godine u Budimpešti. Tu je bljesnula, tu je krenula "medijska pompa", ali kako kaže, ne voli živjeti u prošlosti...

Srdjan Vrancic / Cropix

Je li se voljela tuči s drugom djecom?

"Pa iskreno bila sam jako agresivno dijete, prva među problemima, haha! Prva u tučnjavama! Ali otkad sam ušla u boks, onda sam se pribrala, smirila. Shvatila sam što je to tučnjava i kako se odnositi prema tome. Dvorana me je primirila. I zato ne razumijem osobe koji kažu da je bok nekakva tučnjava, negativa, to je totalno suprotno.", rekla nam je.

Ima li kakve uzore?

"Ne, uzore nemam, neki se čude, ali tako je to, jer sama sam sebi najveći uzor. OK, volim Katie Taylor, koja je jako kulturna i to me je fasciniralo. Ne volim one marketinške gluparije, manjak poštovanja prema protivnicima", kaže tinejdžerica.

A kako bi ona reagirala da joj protivnica izvodi cirkus na "pressici"?

"Iskreno, nasmijala bi se da to meni rade, ali bio bi to i znak da je slaba i uplašena. To rade oni slabiji, pokušavaju te psihički slomiti", rekla je Nikolina.

Srdjan Vrancic / Cropix

Mirko Filipović, Željko Mavrović sigurno su "face u gradu", kako je to s djevojkom boksačicom, kakva je situacija s tvojom ekipom?

"Ne volim se isticati zbog toga, volim biti maksimalno spuštena na zemlju! Ne volim biti u centru pažnje, ali moji prijatelji to znaju, tako da ne ispadam nikakva faca u tom pogledu", smije se Nina.

Može li zamisliti scenarij u kojem se "bori u kavezu"?

"Kao Mirko? Pa iskreno to mi je daleko i nikako se ne vidim u tom scenariju, ali život ti svašta donese. Htjela bih živjeti od boksa profesionalno, ali nikad ne znaš što te čeka. Nemam ništa protiv kaveza, a i iskreno, nisam to nikad probala u životu."

Kako mama, tata, bake i ostala obitelj doživljavaju tvoje borbe?

"U početku im je bilo jako teško. Kad sam ulazila u ring, gledali su na to da je to borba između života i smrti, ako izgubim, mrtva sa, a ako pobijedim - dobro je, živa je! No sad kad su se nagledali batina koje dobivam na treninzima, sad jedva čekaju borbe u ringu, jer je to "mala beba za sve" za ono što se događa prije borbi.

Facebook

S kim bi se voljela "počupati" u ringu?

"Prijateljski? Ma ja sam osoba koja se voli sa svima boksati, pa i za zezanciju, a mogu to biti i Željko Mavrović, Mirko Filipović. Mirko? AH, teško bi mu bilo, ja sam dobru boksačku tehniku, a on noge", smije se.

Čega ju je najviše strah? Možda neke ozljede?

"Ma kakav strah, to ne postoji. Ne bih ušla u sve ovo da se bojim. Dobro, zdravlje je kod mene u prvom planu unazad četiri i pol godine, koliko se bavim boksom, a dok je zdravlje OK, nema straha za ništa. Sad iskreno straha nema, a valjda je to OK", kaže Ćaćić.

A može li gurati i školu paralelno?

"Evo, sad je matura, a potom planiram i na fakultet. Ma u ovoj državi to nije baš riješeno kako treba, da ti možeš gurati i jedno i drugo, kao da te tjeraju da nešto izabereš. Ah, znanje je moć, planiram ići na fakultet, treba i živjeti od nečega ako ovo s boksom ne uspije", kaže Nikolina.

A kako je dečkima boksačica, jeli moraju vagati svaku riječ?

"Držati jezik za zubima, nema druge. Šteta, ali žao mi je", nasmijala se na kraju.

Cropix/Facebook

100posto sport izdvojeno

boks

Nkolina Ćaćić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter